Skip to content

Wat u moet weten over gamecontrollers op Android

25 de juli de 2021
stratus xl controller e7c256a567bb4df99084a58696867c99

Als je een gamer bent, is een van de grote voordelen van Android ten opzichte van iOS de overvloedigere ondersteuning voor gamecontrollers. Hoewel iOS een officiële controllerstandaard heeft, zijn de meeste gamepads duur en is de ondersteuning vaak beperkt. Maar op Android is controllerondersteuning veel meer wijdverbreid. Dit is wat u moet weten over het gebruik van gamecontrollers op het besturingssysteem van Google.

Standaarden voor Android-controllers

Een van de redenen voor deze marktdynamiek is dat de officiële ondersteuning voor controllers is ingesteld in Android in versie 4.0, Ice Cream Sandwich. De ondersteuning is zo goed geïntegreerd dat je je telefoon of tablet kunt bedienen met een compatibele controller. Er is geen specifieke sanctie-instantie die vereist dat een controller werkt met Android, zoals met Apple’s Made for iPhone-licenties. Dit betekent dat controllers goedkoper kunnen zijn, omdat iedereen een Android-compatibele controller kan maken.

Apparaat opties

Een van de goedkoopste iOS-gamecontrollers volgens de adviesprijs is de SteelSeries Stratus van $ 49,99. Je kunt veel goedkopere kopen voor Android. In feite werken Android Bluetooth-controllers via het Human Interface Device-protocol, dus ze kunnen ook met computers werken, hoewel u compatibiliteit misschien een beetje verdacht vindt. Veel Android Bluetooth-controllers werken niet met hun analoge joysticks op desktops. Maar toch kun je over het algemeen verwachten dat ze op Android werken. Als je een bedrade Xbox 360 of Xinput-compatibele controller hebt, kun je deze over het algemeen gebruiken met je telefoon of tablet. Voor de meeste Android-apparaten heb je een zogenaamd a USB-hostkabel om een ​​USB-A-stekker van volledige grootte in de micro-USB-poort van uw telefoon of tablet te steken. Maar veel, zo niet alle, beste pc-gamingcontrollers zouden op Android moeten werken als je de juiste adapters hebt. Het chaotische karakter van Android, waarbij fabrikanten vaak verschillende tweaks en functies toepassen op het besturingssysteem die Google niet heeft geprogrammeerd, betekent dat elk afzonderlijk apparaat wel of niet kan werken. Maar veel apparaten die nauw aansluiten bij de normen van Google zouden moeten werken.

Apparaten voor andere platforms

Het open karakter van Android betekent dat je zelfs gamepads zoals de Wii-afstandsbediening, DualShock 3 en DualShock 4 kunt gebruiken met je Android-telefoon of -tablet. Als je een DualShock 4 hebt, overweeg dan om een ​​slimme clip te kopen, zodat je je telefoon gemakkelijk bovenop de controller kunt gebruiken. SteelSeries maakt hoogwaardige controllers, waaronder de SteelSeries Stratus XL voor Windows en Android. Als je een multi-platform gamer bent, is dit apparaat misschien de moeite van het bekijken waard. Het ondersteunt niet alleen Android, maar het ondersteunt ook Xinput op Windows, waardoor het wijdverbreide compatibiliteit heeft met controller-compatibele games daar. De Stratus heeft geen clip om hem aan een telefoon te houden, dus je moet hem gebruiken met een tablet of tv-box. Als je op zoek bent naar een goede budgetoptie, maakt iPega verschillende controllers die goed werken. Ze hebben ook een aantal exotische opties, waaronder die met touchpads voor muisbesturing op de controller. Er is ook een bijzonder zeldzame optie: een controller die daadwerkelijk een tablet ondersteunt en waarmee je hem in je handen kunt houden in plaats van op een tafel te staan ​​of aangesloten op een tv. Het is misschien een beetje breed, maar als je gewend bent aan de Wii U-tabletcontroller, zou dit prima voor je moeten werken.

Games die controllers ondersteunen

Hoewel er honderden games zijn die controllers ondersteunen, inclusief first-person shooters zoals Dode trigger 2, actie-RPG’s zoals Eigenzinnige zielen, en racegames zoals Riptide GP2, ondersteuning is soms beperkt. Vaak zijn mobiele ontwikkelaars gefocust op iOS en zijn ze zich minder bewust van de mogelijkheden van Android.