Skip to content

10 dingen die je nooit op sociale netwerken zou moeten plaatsen

20 de juli de 2021
179708563 crop 56a6a5a25f9b58b7d0e42315

We delen zoveel details van ons dagelijks leven online, maar waar moeten we de grens trekken over wat we onthullen over onszelf, onze families en onze vrienden? Sommige persoonlijke informatie kunt u beter niet online delen. Hier zijn tien persoonlijke details om publicatie op sociale netwerken te voorkomen.

Je volledige geboortedatum

Hoewel je het leuk vindt om heel veel verjaardagswensen van je vrienden op je Facebook-tijdlijn te krijgen, kan het hebben van je geboortedatum in je profiel oplichters en identiteitsdieven voorzien van een van de belangrijkste stukjes informatie die nodig zijn om je identiteit te stelen en accounts op jouw naam te openen .

Uw huidige locatie

Je bent hier markering op straat weg

Veel mensen realiseren zich niet dat wanneer ze een statusupdate of een tweet plaatsen, ze mogelijk ook hun huidige locatie onthullen door middel van geotagging. Het geven van uw locatie-informatie kan riskant zijn, omdat het potentiële dieven vertelt dat u niet thuis bent. Afhankelijk van je privacy-instellingen, kan een onschuldige tweet van je vakantieplek het groene licht zijn dat criminelen wachten om je huis te overvallen.

Foto’s van kinderen getagd met hun naam

Kinderen met eten

Dit is een gevoelig onderwerp. We willen allemaal onze kinderen beschermen, maar velen van ons plaatsen honderden foto’s met een naam van onze kinderen online zodat de wereld ze kan zien. Het probleem dat dit met zich meebrengt, is dat je niet zeker weet of alleen je vrienden deze foto’s kunnen zien. Wat als je vriend zijn telefoon laat stelen of inlogt op Facebook vanuit de bibliotheek en vergeet uit te loggen? U kunt niet vertrouwen op de instelling Alleen vrienden. Stel dat alles wat wordt gepost openbaar zal zijn en plaats niets waarvan u niet wilt dat de wereld er toegang toe heeft. Als u foto’s van uw kinderen moet plaatsen, verwijder dan alle geotag-informatie en vermijd het gebruik van hun echte namen in de fotobeschrijving. Je echte vrienden kennen hun namen – het is niet nodig om ze te labelen. Hetzelfde geldt voor het taggen van foto’s van de kinderen van je vrienden.

Uw thuisadres

Huis en oprit in een buitenwijk

Nogmaals, je weet nooit wie er naar je profiel kijkt. Post niet waar je woont, want je maakt het de slechteriken gemakkelijk. Er is veel dat een crimineel kan doen met alleen uw adres.

Uw persoonlijk telefoonnummer

iPhone 5S, iPhone 5C

Hoewel je misschien wilt dat vrienden contact met je opnemen, kan je echte telefoonnummer via een sociale netwerksite in verkeerde handen vallen. Het is mogelijk dat uw locatie wordt bepaald door iemand die een hulpprogramma voor het opzoeken van telefoonnummers gebruikt, dat gratis beschikbaar is op internet. Een eenvoudige manier om mensen telefonisch contact met u op te nemen zonder uw telefoonnummer te geven, is door een Google Voice-telefoonnummer als tussenpersoon te gebruiken.

Je relatie status

Een paar gouden trouwringen symboliseren het huwelijk.  Leer hier de sociologische definitie.

Het posten van je relatiestatus kan een potentiële stalker aanmoedigen en zelfs laten weten dat de kans groter is dat je alleen thuis bent.

Afbeeldingen met geotags

luchtpanorama op het natuurlandschap en een klein dorpje in de bergen met een geotag-pinlocatie

Er is geen betere routekaart naar uw huidige locatie dan een afbeelding met geotags. Uw telefoon neemt mogelijk de locatie op van alle foto’s die u maakt zonder dat u het weet. U kunt geotags van uw foto’s verwijderen om ervoor te zorgen dat deze extra informatie met hen wordt gedeeld.

Uw vakantieplannen

Familie hand in hand en wandelen in herfst park

Wanneer u uw gedetailleerde vakantieplannen, reisroute, vakantiefoto’s met geotags of livevideo publiceert, kondigt u de wereld bijna aan dat er niemand bij u thuis is en dat er een tijdje niemand zal zijn. Zelfs een “check-in” in een chique restaurant onthult dat je huis leeg is. Vakantiefoto’s zijn geweldig om te delen, maar wacht tot je veilig thuis bent voordat je die foto’s uploadt of online over je vakantie plaatst. U kunt locatietracking op Facebook uitschakelen om te voorkomen dat u per ongeluk incheckt en informatie deelt die u niet wilt.

Gênante dingen waarvan je niet wilt dat je werkgever of familie het ziet

Vrienden roosteren bier in restaurant - stockfoto genomen in Forli, Italië

Denk bij jezelf na voordat je iets online zet: zou je willen dat je baas of familieleden dit zien? Zo niet, post het dan niet. Zelfs als je iets plaatst en het verwijdert, betekent dat niet dat iemand er geen screenshot van heeft gemaakt voordat je de kans had om het te verwijderen. Bescherm uw online reputatie, want meer dan alleen uw vrienden kunnen uw online aanwezigheid afluisteren.

Uw huidige baan of werkgerelateerde details

Over schouder close-up van mannelijke kantoormedewerker die naar laptop in kantoor kijkt

Praten over werkgerelateerde weetjes op sociale netwerken is een slecht idee. Gevoelige details die onschuldig worden onthuld, kunnen een schending zijn van een geheimhoudingsverklaring (NDA). Zelfs een statusupdate over hoe boos u bent over het missen van een deadline voor een belangrijk project, kan waardevolle informatie opleveren voor concurrenten die tegen uw bedrijf kunnen worden gebruikt. Als uw bedrijf geen training over dit onderwerp heeft, kunt u het initiatief nemen om een ​​trainingsprogramma voor beveiligingsbewustzijn te creëren, waarmee u de waardering van collega’s, supervisors en leidinggevenden verdient en uw organisatie beschermt.