Skip to content

5 computernetwerktrends voor 2021 en daarna

11 de augustus de 2021
trends MontyRakusen Getty 5a4aa079482c5200362b0987

Computernetwerktechnologie blijft zich op nieuwe en interessante manieren ontwikkelen. Hier zijn vijf van de belangrijkste gebieden en trends om het komende jaar in de gaten te houden.

IoT-gadgets worden gemeengoed

In 2021 strijden tal van op internet aangesloten producten om uw aandacht. Het Internet of Things (IoT) is een andere naam voor deze “bekabelde” items en sommige categorieën zullen bijzonder interessant zijn om naar te kijken:

  • Draagbaar. U zult waarschijnlijk operationele verbeteringen zien, waaronder verwerkingssnelheid en batterijduur. Horloges zullen zich blijven richten op het volgen van gezondheid en fitness. En zou dit het jaar kunnen zijn dat Google met een Pixel-wearable komt?
  • Slimme keukens. Let op zaken als slimme mokken met temperatuurregeling, magnetrons die je met je stem kunt bedienen, blenders die precies weten hoeveel ingrediënten je moet toevoegen en verbeterde voedselherkenning in je aangesloten koelkast.
  • Slimmere lampen. Wees op uw hoede voor Wi-Fi- of Bluetooth-compatibele verlichtingssystemen en verwacht aanvullende verbeteringen in lampkwaliteit, programmeeropties en integratiegemak.
  • Openbare toepassingen. Naast apparatuur in onze huizen, zal IoT-functionaliteit meer opduiken in winkels, restaurants en gemeentelijke locaties.

Verwacht naast deze innovaties ook bijbehorende beveiligingsproblemen. Velen zijn bang voor de privacyrisico’s die gepaard gaan met IoT-apparaten, gezien hun toegang tot de huizen, activiteiten en persoonlijke gegevens van gebruikers.

We zullen nog meer hype zien dan 5G

Mobiel Wereldcongres 2016

Hoewel 4G LTE mobiele netwerken niet veel delen van de wereld bereiken (en dat al jaren niet zullen doen), heeft de telecommunicatie-industrie hard gewerkt aan de ontwikkeling van de volgende generatie 5G-cellulaire communicatietechnologie. 5G zal de snelheden van mobiele verbindingen drastisch verhogen. Maar hoe snel consumenten deze verbindingen precies moeten verwachten en wanneer ze 5G-apparaten kunnen kopen, is mogelijk pas bekend als de technische normen van de industrie zijn vastgesteld. Maar net zoals toen 4G in eerste instantie werd ontwikkeld, wachten bedrijven niet om reclame te maken voor hun 5G-inspanningen. Onderzoekers zullen prototypeversies blijven testen van wat mogelijk onderdeel gaat worden van standaard 5G-netwerken. Hoewel rapporten van deze tests maximale datasnelheden van vele gigabits per seconde (Gbps) zullen aanhalen, zouden consumenten net zo geïnteresseerd moeten zijn in de belofte van verbeterde signaaldekking met 5G. Sommige leveranciers zullen deze technologie ongetwijfeld gaan inbouwen in hun 4G-installaties, dus zoek naar “4.5G”- en “pre-5G”-producten (en de verwarrende marketingclaims die gepaard gaan met deze vaag gedefinieerde labels) die binnenkort op het toneel verschijnen.

De uitrol van IPv6 wordt steeds sneller

Google IPv6-adoptie (2019)

Internet Protocol versie 6 (IPv6) zal op een dag het traditionele Internet Protocol-adresseringssysteem vervangen dat we kennen, IPv4. De Google IPv6-adoptiepagina illustreert ongeveer hoe snel de implementatie van IPv6 vordert. Zoals aangetoond, is het tempo van de uitrol van IPv6 sinds 2013 blijven versnellen, maar het zal nog vele jaren vergen om een ​​volledige vervanging van IPv4 te bereiken. Verwacht in 2021 IPv6 vaker in het nieuws te zien, vooral als het gaat om zakelijke computernetwerken. IPv6 komt iedereen direct of indirect ten goede. Met een uitgebreid aantal beschikbare IP-adresruimte voor een bijna onbeperkt aantal apparaten, zullen internetproviders het gemakkelijker vinden om abonneeaccounts te beheren. IPv6 voegt ook andere verbeteringen toe die de efficiëntie en veiligheid van TCP/IP-verkeersbeheer op internet verhogen. Degenen die thuisnetwerken beheren, moeten een nieuwe stijl van IP-adresnotatie leren.

AI zal blijven uitbreiden

Robot Lab Showroom - Parijs, 2016

Het vermogen van computersystemen zoals Deep Blue om op wereldkampioensniveau te schaken, hielp tientallen jaren geleden bij het legitimeren van kunstmatige intelligentie (AI). Sindsdien zijn zowel de verwerkingssnelheid van de computer als de mogelijkheid om deze te exploiteren enorm vooruitgegaan. Een belangrijke belemmering voor meer algemene kunstmatige intelligentie zijn beperkingen op het vermogen van AI-systemen om te communiceren en te communiceren met de buitenwereld. Met de veel hogere draadloze snelheden die tegenwoordig beschikbaar zijn, is het mogelijk om sensoren en netwerkinterfaces toe te voegen aan AI-systemen die indrukwekkende nieuwe toepassingen mogelijk zullen maken. Let op toepassingen in de gezondheidszorg en de maakindustrie. Zoek ook naar nieuwe manieren om AI-betrouwbaarheid en beveiliging tot stand te brengen.

SD-WAN wordt de norm

SD WAN

Een softwaregedefinieerd wide-area netwerk (SD-WAN) is netwerktechnologie die bedrijven meer flexibiliteit biedt dan eerdere WAN-systemen. Terwijl een traditioneel WAN bedrijven met meerdere locaties in staat stelt om werknemers toegang te geven tot gegevens, bestanden en applicaties op het thuiskantoor via multiprotocol label switching (MPLS), gaat SD-WAN dat proces nog een stap verder, met behulp van Long Term Evolution (LTE) en breedbandinternetdiensten om toegang te verlenen. SD-WAN voegt cloudgebaseerde applicaties toe aan de mix, waardoor werknemers op afstand toegang kunnen krijgen tot bedrijfsbrede programma’s zoals Salesforce, Amazon Web Services en Microsoft 365. De technologie is nog relatief nieuw, dus klanten en providers hebben geëxperimenteerd om te begrijpen hoe deze innovatie het beste kan worden gebruikt om de productiviteit te verhogen, de bedrijfsflexibiliteit te vergroten en de beveiliging te verbeteren. Maar nu het al een paar jaar beschikbaar is, zal SD-WAN waarschijnlijk de nieuwe norm worden.