Skip to content

Wat is een hostnaam?

6 de juli de 2021
hello name sticker ehstock vetta getty images 56a6fab13df78cf772913f02

Een hostnaam is een label dat is toegewezen aan een apparaat (een host) op een netwerk. Het onderscheidt het ene apparaat van het andere op een specifiek netwerk of via internet. De hostnaam voor een computer in een thuisnetwerk kan zoiets zijn als: nieuwe laptop, Gast-desktop, of FamiliePC. Hostnamen worden ook gebruikt door DNS-servers, zodat u een website kunt openen met een algemene, gemakkelijk te onthouden naam. Zo hoef je geen getallenreeks (een IP-adres) te onthouden om een ​​website te openen. De hostnaam van een computer kan in plaats daarvan worden aangeduid als een computernaam, sitenaam of knooppuntnaam. Mogelijk ziet u hostnaam ook gespeld als hostnaam.

Voorbeelden van een hostnaam

Elk van de volgende is een voorbeeld van een Fully Qualified Domain Name waarvan de hostnaam aan de zijkant is afgeschreven:

  • www.google.com: www
  • afbeeldingen.google.com: afbeeldingen
  • producten.office.com: producten
  • www.microsoft.com: www

De hostnaam (zoals producten) is de tekst die voorafgaat aan de domeinnaam (bijvoorbeeld kantoor), wat de tekst is die voor het topniveaudomein komt (.com).

Een hostnaam vinden in Windows

uitvoeren hostnaam vanaf de opdrachtprompt is de gemakkelijkste manier om de hostnaam van een computer weer te geven.

Nooit eerder de opdrachtprompt gebruikt? Zie onze zelfstudie over het openen van de opdrachtprompt voor instructies. Deze methode werkt ook in een terminalvenster in andere besturingssystemen, zoals macOS en Linux. De … gebruiken ipconfig opdracht om uit te voeren ipconfig /all is een andere methode. Die resultaten zijn gedetailleerder en bevatten naast de hostnaam ook informatie waarin u mogelijk niet geïnteresseerd bent netto weergave command, een van de verschillende net-opdrachten, is een andere manier om uw hostnaam en de hostnamen van andere apparaten en computers in uw netwerk te zien.

Een hostnaam wijzigen in Windows

Een andere gemakkelijke manier om de hostnaam van de computer die u gebruikt te zien, is via Systeemeigenschappen, waarmee u ook de hostnaam kunt wijzigen. Systeemeigenschappen zijn toegankelijk via de Geavanceerd systeem instellingen link in de systeemapplet in het Configuratiescherm. Of druk op Win+R en typ dan controle sysdm.cpl om naar het juiste scherm te gaan.

Dialoogvenster Systeemeigenschappen

Meer over hostnamen

Hostnamen mogen geen spatie bevatten omdat deze namen alleen alfabetisch of alfanumeriek kunnen zijn. Een koppelteken is het enige toegestane symbool. De www gedeelte van een URL geeft een subdomein van een website aan, vergelijkbaar met producten een subdomein zijn van office.com. Om toegang te krijgen tot de afbeeldingensectie van google.com, moet u de . specificeren afbeeldingen hostnaam in de URL. Evenzo, de www hostnaam is altijd vereist, tenzij u op zoek bent naar een specifiek subdomein. Bijvoorbeeld, het invoeren van www.levensdraad.com is technisch altijd vereist in plaats van alleen levensdraad.com. Dit is de reden waarom sommige websites onbereikbaar zijn tenzij u de www gedeelte voor de domeinnaam. De meeste websites die u bezoekt, openen echter zonder de www hostnaam, hetzij omdat de webbrowser het voor u doet of omdat de website weet wat u zoekt.