Skip to content

Wat is een hostnaam?

22 de maart de 2023
hello name sticker ehstock vetta getty images 56a6fab13df78cf772913f02

Een hostnaam is een label dat is toegewezen aan een apparaat (een host) op een netwerk. Het onderscheidt het ene apparaat van het andere op een specifiek netwerk of via internet. De hostnaam voor een computer op een thuisnetwerk kan zoiets zijn nieuwe laptop, Gast-bureaubladof FamiliePC. Hostnamen worden ook gebruikt door DNS-servers, zodat u een website kunt openen met een algemene, gemakkelijk te onthouden naam. Op deze manier hoeft u geen reeks cijfers (een IP-adres) op te roepen om een ​​website te openen. De hostnaam van een computer kan in plaats daarvan worden aangeduid als een computernaam, sitenaam of knooppuntnaam. Mogelijk ziet u ook hostnaam gespeld als hostnaam.

Voorbeelden van een hostnaam

Elk van de volgende is een voorbeeld van een volledig gekwalificeerde domeinnaam waarvan de hostnaam aan de zijkant is weggeschreven:

 • www.google.nl: www
 • afbeeldingen.google.com: afbeeldingen
 • producten.office.com: producten
 • www.microsoft.com: www

De hostnaam (zoals producten) is de tekst die voorafgaat aan de domeinnaam (bijvoorbeeld kantoor), wat de tekst is die voor het top-level domein komt (.com).

Een hostnaam zoeken in Windows

Uitvoeren hostnaam vanaf de opdrachtprompt is de eenvoudigste manier om de hostnaam van een computer weer te geven.

Nooit eerder de opdrachtprompt gebruikt? Zie onze zelfstudie Opdrachtprompt openen voor instructies. Deze methode werkt ook in een terminalvenster in andere besturingssystemen, zoals macOS en Linux. De opdracht ipconfig gebruiken om uit te voeren ipconfig /alles is een andere methode. Die resultaten zijn gedetailleerder en bevatten naast de hostnaam informatie waarin u misschien niet geïnteresseerd bent netto weergave commando, een van de verschillende net-commando’s, is een andere manier om uw hostnaam en de hostnamen van andere apparaten en computers in uw netwerk te zien.

Hoe een hostnaam in Windows te wijzigen

Een andere gemakkelijke manier om de hostnaam van de computer die u gebruikt te zien, is via Systeemeigenschappen, waarmee u ook de hostnaam kunt wijzigen. Systeemeigenschappen zijn toegankelijk via de Geavanceerd systeem instellingen link in de Systeem-applet in het Configuratiescherm. Of druk op Win+R en typ dan controle sysdm.cpl om naar het juiste scherm te gaan.

dialoogvenster Systeemeigenschappen

Meer over hostnamen

Hostnamen mogen geen spatie bevatten omdat deze namen alleen alfabetisch of alfanumeriek kunnen zijn. Een koppelteken is het enige toegestane symbool. De www gedeelte van een URL geeft een subdomein van een website aan, vergelijkbaar met producten een subdomein zijn van kantoor. com. Om toegang te krijgen tot het afbeeldingengedeelte van google.com, moet u het afbeeldingen hostnaam in de URL. Zo ook de www hostnaam is altijd vereist, tenzij u op zoek bent naar een specifiek subdomein. Bijvoorbeeld binnenkomen www.lifewire.com is technisch altijd vereist in plaats van alleen lifewire. com. Dit is de reden waarom sommige websites onbereikbaar zijn, tenzij u het www gedeelte voor de domeinnaam. De meeste websites die u bezoekt, worden echter geopend zonder de www hostnaam—omdat de webbrowser het voor u doet of omdat de website weet wat u zoekt. Er zijn DDNS-services zoals No-IP beschikbaar die een hostnaam voor uw openbare IP-adres kunnen maken. Dit is handig als u een dynamisch IP-adres heeft (het verandert), maar u moet toegang hebben tot uw thuisnetwerk, zelfs wanneer het adres wordt bijgewerkt. De service koppelt er een hostnaam aan die u gemakkelijk kunt onthouden en die automatisch wordt bijgewerkt om altijd naar uw huidige IP-adres te verwijzen.

FAQ

 • Hoe vind en wijzig ik mijn hostnaam op Linux?

  Open de Linux-terminal, typ hostnaamen druk op Binnenkomen. Voer in om de hostnaam te wijzigen sudo hostnaam NEW_HOSTNAMEwaarbij je ‘NEW_HOSTNAME’ vervangt door de gewenste naam.

 • Wat is de hostnaam voor Gmail?

  Bij toegang tot Gmail in Outlook of een vergelijkbaar programma is de inkomende hostnaam imap.gmail.com of pop.gmail.com (afhankelijk van hoe je het hebt ingesteld). De uitgaande hostnaam is smtp.gmail.com.

 • Wat is een hostnaam in Minecraft?

  De naam van een Minecraft-server wordt de hostnaam genoemd. Als u een Minecraft-server maakt, geeft u deze een aangepaste hostnaam zodat u het IP-adres niet hoeft te onthouden.