Skip to content

5 tips voor het beveiligen van uw draadloze netwerk

11 de juli de 2021
women working in office 641199834 d926218989ba4cbd9c59eb0056617eb6

Of u nu een thuisnetwerk hebt of op een zakelijk netwerk werkt in een kantoor met meerdere gebruikers, draadloze netwerkbeveiliging is van cruciaal belang. Een open netwerk zonder beveiligingsmaatregelen maakt vitale gegevens kwetsbaar voor aanvallen van hackers en andere inbraken. Of u nu een IT-professional of een thuisgebruiker bent, hier zijn vijf eenvoudige tips voor het beveiligen van uw draadloze netwerk.

Schakel WPA2-codering in op uw draadloze router

Als u uw wifi-netwerk enkele jaren geleden hebt ingesteld en sindsdien geen instellingen hebt gewijzigd, gebruikt u mogelijk de verouderde Wireless Equivalent Privacy (WEP) -codering. WEP kan gemakkelijk worden geïnfiltreerd door zelfs de meest beginnende hacker en moet worden vermeden. Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2) is de meest voorkomende standaard en is beter bestand tegen hackers. Er is echter ook WPA3, dat WPA2 naar een hoger niveau tilt, maar niet zo wijdverbreid is. WPA3 is ook achterwaarts compatibel met WPA2. Afhankelijk van hoe oud uw draadloze router is, moet u mogelijk de firmware upgraden om WPA2- of WPA3-ondersteuning toe te voegen. Als u de firmware van de router niet kunt upgraden om ondersteuning voor WPA2 of WPA3 toe te voegen, investeer dan in een nieuwe draadloze router die minimaal WPA2- en bij voorkeur WPA3-codering ondersteunt. Draadloze routers worden vaak geleverd met codering uitgeschakeld en codering moet handmatig worden ingeschakeld. Raadpleeg de aanwijzingen van uw draadloze router of bezoek de website van het bedrijf.

Gebruik geen standaard draadloze netwerknaam (SSID)

WRK54G Routerconsole - SSID draadloze instelling

Een Service Set Identifier (SSID) is de naam van uw wifi-netwerk. Een router wordt geleverd met een standaard, standaard-ID die door de fabrikant is toegewezen. Het is gemakkelijk voor hackers om het type router te identificeren, de standaard SSID te achterhalen en de codering te kraken, dus het is essentieel om de SSID te veranderen in iets unieks. Maak ook geen bekendheid met uw SSID. Met alle wifi-routers kunnen gebruikers de SSID van hun apparaat beschermen via een stealth-modus, zodat hackers moeilijker een netwerk kunnen vinden. Vermijd koste wat kost veelgebruikte SSID-namen. Woordenboeken die wachtwoorden kraken, ook wel regenboogtabellen genoemd, bevatten veelvoorkomende SSID’s, waardoor het werk van de hacker gemakkelijker wordt.

Maak een sterk routerwachtwoord aan

Netgear AC2400-router met een lijst met standaard Netgear-routerwachtwoorden

Net als SSID’s hebben de meeste routers een vooraf ingesteld wachtwoord dat hackers gemakkelijk kunnen achterhalen, dus het is belangrijk om een ​​uniek, sterk wachtwoord voor uw router te maken. Verander het wachtwoord in iets lang en complex, met ten minste 12 tekens (16 bij voorkeur) en een mix van symbolen, cijfers en hoofdletters en kleine letters. Langere en willekeurige wachtwoorden helpen ook regenboogtabelaanvallen te voorkomen, omdat dergelijke wachtwoorden minder vaak voorkomen in een vooraf berekende regenboogtabel.

Schakel de firewall van uw draadloze router in en test deze

MacBooks achter de bedrijfsfirewall

De meeste draadloze routers hebben een ingebouwde firewall die hackers buiten uw netwerk kan houden. Overweeg om de ingebouwde firewall in te schakelen en te configureren (zie de ondersteuningssite van uw routerfabrikant voor details). Test uw firewall regelmatig van buiten uw netwerk. Er zijn veel gratis tools om u te helpen dit te bereiken, zoals ShieldsUP van de Gibson Research-website.

Schakel beheerdersrechten op uw router uit

Hoe het IP-adres 192..168.100.1 te gebruiken om beheerderswijzigingen in een router aan te brengen.

Eigenaren hebben toegang tot hun routers via wifi, wat handig is, maar hackers hebben ook toegang tot deze instellingen als ze in uw netwerk komen. Om op veilig te spelen, schakelt u de externe beheerfuncties van uw draadloze router uit door de Beheerder via draadloos configuratie instelling. Wanneer u Admin via Wireless uitschakelt, kunnen wijzigingen aan uw router alleen worden aangebracht door iemand die erop is aangesloten met een Ethernet-kabel, zodat buitenstaanders draadloze codering of uw firewall niet kunnen uitschakelen. Raadpleeg de handleiding van uw router voor instructies over het uitschakelen van Admin via Wireless, of bezoek de website van de fabrikant. Zorg ervoor dat u de routersoftware bijwerkt. Bezoek regelmatig de website van de fabrikant om te zien of er een nieuwe versie van de software beschikbaar is om te downloaden. Registreer uw router bij de fabrikant om er zeker van te zijn dat u updates ontvangt.