Skip to content

AI kan binnenkort je emoties lezen

3 de oktober de 2022
GettyImages 968890648 5537174ce9ff454e8b87f3dedcd6d604

Belangrijkste leerpunten

  • Steeds meer bedrijven gebruiken AI om je emoties te lezen.
  • Emotie-lezende AI zou technologie mogelijk gebruiksvriendelijker kunnen maken.
  • Sommige experts maken zich zorgen over de privacy-implicaties van bedrijven die uw emotionele gegevens verzamelen.

Kunstmatige intelligentie (AI) weet binnenkort misschien meer over u dan u denkt. Een startup genaamd Hume AI beweert algoritmen te gebruiken om emoties te meten van gezichts-, vocale en verbale uitdrukkingen. Het is een van een groeiend aantal bedrijven die beweren menselijke emoties te lezen met behulp van computers. Maar sommige experts zeggen dat het concept privacykwesties oproept. “Degene die deze systemen en platforms beheert, zal veel informatie over individuen hebben”, vertelde Bob Bilbruck, een tech startup-adviseur, aan Lifewire in een e-mailinterview. “Ze zullen in staat zijn om profielen voor deze mensen op te bouwen die kunnen worden gebruikt voor geldelijk gewin, controle van resultaten of mogelijk meer snode macro-tracking van mensen en de samenleving.”

Gezicht lezen?

Hume zegt dat het geheim om AI te leren emoties te lezen big data is. Het bedrijf zegt dat het zijn AI traint op enorme datasets uit Noord-Amerika, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. “Onze visie is een wereld waarin AI wetenschappelijke inzichten vertaalt naar nieuwe manieren om de menselijke emotionele ervaring te verbeteren”, schrijft het bedrijf op zijn website. “Emotioneel bewustzijn is het ontbrekende ingrediënt dat nodig is om algoritmen voor sociale media te bouwen die het welzijn van gebruikers optimaliseren…” Hume is een van de vele bedrijven die gegevens proberen te gebruiken om inzicht te krijgen in menselijke emoties. Bedrijven gebruiken emotionele monitoring om te proberen effectieve advertenties te ontwerpen, vertelde Oleksii Shaldenko, een professor die AI onderzoekt aan het Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute in Oekraïne, aan Lifewire in een e-mailinterview. Soortgelijke technologie wordt gebruikt om de tone of voice in callcenters te evalueren, het gedrag van bestuurders in auto’s te volgen en de houding van kijkers bij streaming- en productiebedrijven te meten. Er zijn aanzienlijke potentiële voordelen voor gebruikers om AI hun emoties te laten lezen, vertelde AI Dynamics Chief Technical Officer Ryan Monsurate aan Lifewire in een e-mailinterview. Hij zei dat een van de toepassingen zou zijn om interfaces te ontwerpen die de kans verkleinen dat mensen gefrustreerd of boos worden op hun technologie. Een uitdagender probleem om op te lossen zou zijn om passende emotionele reacties te genereren op de emoties die worden waargenomen door AI in interactie met mensen, zei Monsurate. “Velen van ons hebben met onze inlichtingenassistenten gesproken, en hoewel de kwaliteit van de toonhoogte en de intonatie van hun stemmen de afgelopen tien jaar zijn verbeterd, zijn ze niet beter in het communiceren op een manier die verschillende emoties overbrengt”, voegde hij eraan toe. “Ik zie generatieve modellen in staat zijn om synthetische stemmen te genereren met emotie en met contextueel passende emoties naarmate modellen groter en complexer worden, of naarmate we nieuwe doorbraken maken op het gebied van deep learning.” Maar het meest directe voordeel van technologie voor het lezen van emoties is misschien voor bedrijven die dingen proberen te verkopen. Met het systeem SenseR kunnen retailers bijvoorbeeld de winkelervaring personaliseren. Computers kijken en analyseren de uitdrukkingen en lichaamstaal van het winkelend publiek. Medewerkers kunnen de resultaten gebruiken om een ​​verkoop in de juiste richting te duwen wanneer het winkelpersoneel daarom vraagt, vertelde Fariha Rizwan, een IT- en public relations-expert, aan Lifewire in een e-mailinterview.

Iemand die een laptopcomputer gebruikt in een woonkamer.

“Vanuit het oogpunt van retailanalyse kan het gebruik van machinevisie om menselijke shoppers te volgen een retailer inzicht geven in de duur van de betrokkenheid in de winkel, interesseniveaus op basis van heatmaps, winkelreizen en demografische gegevens van klanten”, voegde Rizwan eraan toe.

Wie bezit jouw emoties?

Naarmate bedrijven zich steeds meer tot AI wenden om emoties te lezen, zijn er veel potentiële privacyvalkuilen. Gezichtsherkenningstechnologieën die emotieleessystemen aansturen, hebben de neiging om op openbare en privélocaties te werken zonder de toestemming van de mensen die worden gevolgd, hun gegevens opslaan en die gegevens soms verkopen aan de hoogste bieder, zei Rizwan. “We weten ook niet in hoeverre deze systemen worden beschermd tegen cyberaanvallen, waardoor iemands gezichtskaart mogelijk in handen komt van een slechte acteur”, voegde Rizwan eraan toe. “Deze zorgen hebben geleid tot een verschuiving in verbeterde monitoring, surveillance, privacy-onthullingen en aansprakelijkheid.” De grootste privacykwesties hebben niet te maken met AI, maar eerder met de onderliggende kaders en regelgeving voor het delen van informatie, betoogde Monsurate. Als bedrijven geld kunnen verdienen met uw gegevens en deze kunnen gebruiken om uw gedrag te manipuleren, dan zal het begrijpen van uw emotionele toestand hen helpen dat beter te doen. “Wat we nodig hebben, zijn wetten om dit gedrag in de eerste plaats te ontmoedigen, ongeacht welke hulpmiddelen ze gebruiken om hun doelen te bereiken”, voegde Monsurate eraan toe. “Het zijn niet de tools, maar de slechte actoren en onze huidige privacywetten zijn hopeloos ontoereikend.”