Skip to content

AI veranderde muziek kan de luisterervaring van gebruikers verbeteren

14 de april de 2022
GettyImages 1295873782 b74b7db2aff742aab9c8457c0b702206

Belangrijkste leerpunten

  • Apple heeft een startup overgenomen die werkt aan technologie om muziek te “verschuiven” op basis van de omgeving van de luisteraar.
  • Experts zeggen dat Apple het kan gebruiken om de gebruikerservaring in zijn games en apps te verbeteren.
  • AI-experts suggereren dat de technologie wonderen kan doen in combinatie met de gegevens van Apple.
Kunstmatige intelligentie (AI) kan de menselijke creativiteit niet vervangen bij het maken van muziek vanaf het begin, maar het kan de luisteraar zeker een unieke ervaring bieden. Althans, dat is wat experts suggereren dat Apple zou hopen met de recente overname van een in het VK gevestigde startup genaamd AI Music. Het bedrijf had gewerkt aan het gebruik van AI om nummers te verschuiven, waardoor in wezen unieke muziek werd gegenereerd. AI-experts zijn van mening dat de overname Apple in staat stelt om de grenzen van AI-gegenereerde muziek te verleggen. “AI als analytisch hulpmiddel heeft grote successen geboekt met big data”, vertelde Abhishek Choudhary, oprichter van het AI-enabled edutech-platform AyeAI, aan Lifewire via LinkedIn. “Kan AI echter de menselijke equivalenten van creativiteit en empathie bereiken? Het feit dat Apple heeft geïnvesteerd in de startup AI Music laat zien dat esoterische toepassingen van AI volwassen worden.”

Muziek verschuiven

AI Music had gewerkt aan iets dat ze de “Infinite Music Engine” noemden om nummers automatisch te wijzigen op basis van bepaalde voorwaarden. In een interview uit 2017 beschreef de CEO van AI Music, Siavash Mahdavi, dat de engine AI gebruikt om bestaande nummers aan te passen in plaats van om muziek te maken. Mahdavi zei dat de startup AI trainde om nieuwe manieren te vinden voor luisteraars om bestaande muziek te consumeren door patronen te vinden voor de nummers om zich aan te passen aan verschillende omstandigheden, iets wat hij ‘de vorm van muziek verandert’ noemde.

Kleurrijke geluidsgolven.  Audiosignaalgolf, kleurverloop muziekgolfvormen en digitale studio-equalizer vectorset.  Analoog en digitaal audiosignaal.

“Misschien luister je naar een nummer, en ’s ochtends is het misschien een beetje meer een akoestische versie. Misschien is datzelfde nummer, als je het speelt terwijl je op het punt staat naar de sportschool te gaan, een deephouse of drum’n’bass-versie. En ’s avonds is het een beetje jazzier. Het hele genre kan veranderen, of de toonsoort waarin het wordt gespeeld”, legt Mahdavi uit. Met andere woorden, de technologie zou automatisch nieuwe variaties van nummers kunnen creëren om compleet andere muziek te presenteren. Het zegt zoveel op zijn LinkedIn-pagina: “Ons doel is om consumenten de macht te geven om de muziek te kiezen die ze willen, naadloos bewerkt om aan hun behoeften te voldoen of om dynamische oplossingen te creëren die zich aanpassen aan hun publiek.”

Verbeterde ervaring

Chris Hauk, kampioen consumentenprivacy bij Pixel Privacy, vertelde Lifewire via e-mail dat Apple de AI Music-technologie in een aantal van zijn producten zou kunnen gebruiken. “Door AI Music-technologie te gebruiken, kon Apple de trainingsmuziek van een gebruiker variëren, zodat ze nooit twee keer precies hetzelfde horen, maar de muziek zou zich aanpassen om op te warmen, te sporten en af ​​te koelen. Verschillende soorten muziek zouden worden afgespeeld als een gebruiker is rennen, versus lopen om hun stappen te zetten, “theoretiseerde Hauk. “Misschien luister je naar een nummer en in de ochtend is het misschien een beetje meer een akoestische versie.” Op dezelfde manier zei Hauk dat Apple de technologie in games zou kunnen gebruiken om de muziek aan te passen op basis van het reilen en zeilen in de virtuele omgeving, waardoor de gameplay in wezen wordt verbeterd door elke gebruiker een unieke ervaring te bieden. Misschien met een beetje werk zou Apple de technologie zelfs kunnen uitbreiden om gebruikers te helpen zonder veel moeite unieke melodieuze soundtracks te creëren.

Niveau omhoog

De suggesties van Hauk zijn gebaseerd op wat momenteel mogelijk is met AI Music-technologie. Aan de andere kant zijn AI-experts van mening dat AI Music, samen met Apple’s schat aan informatie, wonderen kan doen. Karim Ben-Jaafar, president van Beanworks, is een van degenen die iets grootser voor ogen heeft. Hij vertelde Lifewire via e-mail dat voordat we de enorme omvang van Apple’s voordeel door deze overname kunnen waarderen, we eerst moeten begrijpen hoe de huidige generatie AI zijn magie doet. Hij legde uit dat de huidige generatie AI leert door gegevens te verwerken die eraan zijn gegeven door mensen die deze op verschillende parameters hebben gescoord om de computer te helpen begrijpen wat wel en niet echt is of de beste kans heeft om betrokkenheid te stimuleren. Hoe meer door mensen gevalideerd de gegevens, hoe slimmer de AI. “Apple heeft een enorme schat aan door gebruikers gegenereerde gegevens van de bijna drie miljoen applicaties die ze ondersteunen. Met deze overname zal Apple’s AI in staat zijn om inhoud aan te bevelen waar gebruikers veel meer van zullen genieten, en zelfs om eenvoudige applicaties of muziek te maken die ze leuk vinden , helemaal vanzelf!” meende Ben Jaafar. Choudhary denkt in dezelfde lijn. Net zoals diepe nep foto’s tot leven wekte, en audio diepe vervalsingen de stem van een persoon nabootsten, zo vroeg hij zich af of Apple AI kan gebruiken om geniale componisten als Beethoven en Mozart nieuw leven in te blazen. “Het is een interessante toekomst die zich nu voor ons ontvouwt”, merkte Choudhary op.