Skip to content

AirPods moeten niet meer op Bluetooth vertrouwen

10 de augustus de 2022
photo 1585155770447 2f66e2a397b51 49013b2e197f4bc185f8091bfed1d24e

Belangrijkste leerpunten

  • Ultra-Wideband zit sinds iPhone 11 in elke iPhone.
  • UWB is sneller, beter en verbruikt minder stroom dan Bluetooth.
  • UWB AirPods Pro kan urenlang verliesvrij audio afspelen.

Een toevallige opmerking in een interview heeft geleid tot gekke speculaties over de toekomst van AirPods – en het is allemaal volkomen logisch. AirPods zijn fantastische kleine apparaten. Ze klinken geweldig, ze integreren met al je apparaten en ze zijn supergemakkelijk te gebruiken. Maar stel je voor dat ze sneller verbinding zouden maken, beter zouden klinken en die vervelende vertraging zouden wegwerken bij het gamen of het gebruik van apps voor het maken van muziek.

Dat is misschien allemaal mogelijk – als en wanneer Apple Bluetooth verlaat. “Geloof me, we hebben een vervanging voor Bluetooth nodig”, zegt Apple-nerd en podcaster John Siracusa op zijn Accidental Tech Podcast. “Bluetooth zuigt. Het is in de loop der jaren zoveel beter geworden, maar het is echt het belangrijkste dat me irriteert aan draadloze audio.”

De behoefte aan snelheid

In een interview met het Britse tijdschrift What Hi-Fi verklaarde Gary Geaves, vice-president akoestiek van Apple, dat zijn team meer databandbreedte zou willen dan Bluetooth kan bieden. Hij liet doorschemeren dat er al iets in de maak is.

Het meest plausibele “iets” is Ultra-Wideband-radio, die Bluetooth in elk opzicht overtreft, en – cruciaal – al in elke iPhone is ingebouwd sinds de iPhone 11. Bluetooth heeft ons in de loop der jaren goed genoeg gediend, en hoewel het geweldig is voor muizen, toetsenborden en andere randapparatuur met lage bandbreedte, worstelt het met audio. Dat komt omdat audio veel meer gegevens via de ether moet verzenden dan een muis. Meer dan Bluetooth aankan.

AirPods, AirPods Pro en AirPods Max naast elkaar op een oranje achtergrond

De oplossing is om die audio te comprimeren voordat u deze verzendt, en vervolgens weer uit te pakken in de hoofdtelefoon of AirPods zelf. Het is een beetje zoals ZIP-bestanden, alleen voor audio. Dit heeft twee bijwerkingen.

Een daarvan is dat de geluidskwaliteit eronder lijdt, hoewel moderne codecs (compressie-/decompressiemethoden) uitstekend werk leveren. De andere is dat deze compressie-operatie tijd kost, waardoor een vertraging ontstaat. Daarom voelen toetsenbordtikken direct aan, terwijl audio een kleine vertraging heeft. Bij algemeen luisteren is het niet erg – als de muziek eenmaal begint, merk je het niet meer.

Maar als u een Bluetooth-koptelefoon gebruikt om een ​​muziekinstrument te bewaken of een spel te spelen, kan dit de ervaring pijnlijk of totaal onpraktisch maken. Ultra-Wideband-radio kan dit alles en meer oplossen.

UWB

Er is een Ultra-Wideband-chip (Apple noemt het de U1) in elke iPhone die teruggaat naar de iPhone 11, het was alles behalve nutteloos. De U1 maakt een fraaie animatie mogelijk wanneer u AirDrop gebruikt en stelt u ook in staat om items nauwkeurig te lokaliseren met Zoek mijn.

De HomePod mini heeft ook een U1, net als de Apple Watch Series 6 en de AirTag. UWB, zegt ETSI, is “een technologie voor het verzenden van gegevens met behulp van technieken die een spreiding van de radio-energie over een zeer brede frequentieband veroorzaken, met een zeer lage spectrale vermogensdichtheid.” En volgens technische onderzoekers Max Tech verbetert het Bluetooth op de volgende manieren. De maximale overdrachtssnelheid van Bluetooth is ongeveer twee megabits per seconde. De lossless audiocodec van Apple, die nog niet werkt met AirPods, vereist 9,2 megabits.

En UWB? 675 megabits. Dat komt omdat Bluetooth slechts een klein stukje van het radiospectrum van 2 MHz kan gebruiken, vergeleken met UWB, dat zich kan uitstrekken over een band van 500 MHz. Daar komt zijn naam vandaan. Tegelijkertijd is het UWB-stroomverbruik veel lager, is de verbinding veiliger en is het bereik van die verbinding groter.

Dat wil niet zeggen dat Apple Bluetooth volledig zal dumpen, alleen voor AirPods en waarschijnlijk ook voor HomePods. Bluetooth is de moeite waard om in de buurt te blijven voor alle andere nuttige taken die het kan doen – en het is in wezen gratis. “Bluetooth-modules zijn klein en goedkoop”, techjournalist en Apple-gebruiker John Brownlees vertelde levensdraad via tweet. “Waarom achterwaartse compatibiliteit vernietigen als je gewoon het beste van twee werelden kunt hebben.”

De hele Enchilada

Dit patroon begint bekend te worden. Apple doet er jaren over om langzaam een ​​betere versie van iets samen te stellen, en dan barst het los. Het meest recente voorbeeld is de M1-chip in zijn Mac-computers, die alles in zijn klasse verslaat, en meer.

Apple kan dit omdat het alle hardware en software beheert. Als Bose UWB-earpods zou verzenden, zou het niemand iets schelen, want geen enkele telefoon kan ze gebruiken. Maar als Apple het doet met de volgende AirPods Pro, kan iedereen met een iPhone 11 of nieuwer meedoen. En je kunt er zeker van zijn dat nieuwe Macs en iPads ook de U1-chip zullen hebben, als ze die nog niet hebben.