Skip to content

Apple is hier om u te leren hoe u uw privacy kunt beschermen

15 de juni de 2021
GettyImages 491838182 0a5b6f4c5c474844a09afd81a782b8a5

Belangrijkste leerpunten

  • De nieuwe handleiding van Apple helpt je persoonlijke veiligheid te beschermen.
  • Lees hoe u ervoor zorgt dat stalkers uw locatie en agenda niet meer openen en hoe u kunt zien of uw iPhone is gehackt.
  • Facebook is doodsbang dat Apple gebruikers hun eigen gegevens laat beheren.

In een nieuw ondersteuningsdocument laat Apple je zien hoe je je iPhone, en bij uitbreiding jezelf, kunt beschermen tegen kwaadwillenden. Het kan u helpen de waarschuwingssignalen van een gehackte telefoon te herkennen en kan zelfs helpen elektronische stalkers op afstand te houden. Onze telefoons zitten boordevol persoonlijke informatie en ze weten ook waar we zijn en wat we doen. De nieuwe PDF van Apple biedt een gedetailleerd overzicht van wat u precies moet regelen en hoe. Het biedt zelfs checklists zodat u ervoor kunt zorgen dat u uw locatie niet deelt, dat u geen foto’s, agenda-afspraken enzovoort deelt, en dat niemand toegang heeft tot uw apparaat of accounts. Het is een beetje eng, maar het is ook Apple op zijn best. “Ik ben ZO trots op Apple voor het publiceren van deze handleiding over apparaat- en gegevenstoegang voor persoonlijke veiligheid”, schreef Sommer Panage, iOS-toegankelijkheidsspecialist van Apple. “Ik hoop dat dit iedereen kan helpen die te maken heeft met intieme partnersurveillance of stalking door iemand die je vertrouwt.”

Er zijn vele, vele manieren waarop je iPhone privé en soms gevaarlijke informatie kan weggeven, maar tenzij je gehackt bent, zijn de meeste hiervan te wijten aan instellingen die je zelf hebt achtergelaten. Als u bijvoorbeeld Family Sharing gebruikt, kunt u app-aankopen en abonnementen delen met gezinsleden, maar u kunt ook uw agenda’s, uw locatie en misschien foto’s delen. Als je met iemand uit elkaar gaat, weten ze nog steeds waar je bent en wat je doet, tenzij je de toegang intrekt. Als u bent opgenomen in een gezin dat door iemand anders wordt beheerd, kunt u gemakkelijk vertrekken. Het document is geweldig om te lezen en graaft diep, terwijl het toch interessant en gemakkelijk te volgen is. Zelfs als je het zelf niet nodig hebt, wil je het misschien een bladwijzer maken om het met vrienden en familie te delen als en wanneer ze hulp nodig hebben. Het zal je misschien verbazen hoe vaak dit voorkomt. “In mijn vorige leven werkte ik bij een Apple Store en ik heb zoveel gesprekken in mijn hart/geheugen gegrift van mensen die bang binnenkwamen omdat hun partner/ex-partner actief alles in de gaten hield wat ze deden”, schrijft Apple Health QA-ingenieur Rody Albuerne op Twitter.

Apple en privacy

Apple praat waar het kan zijn toewijding aan privacy. Dat komt omdat het een belangrijke onderscheidende factor is in de technische sector, waar uw privégegevens worden behandeld als een legitiem goed dat moet worden verzameld en verkocht. En Apple maakt echt een back-up van dit gepraat. Hier zijn een paar handige privacyfuncties waarvan u misschien nog niet wist.

  • Wanneer u Apple Pay online of in een winkel, het gebruikt niet uw werkelijke creditcardnummer. Het genereert in plaats daarvan een token, dat u op elk moment kunt wijzigen. Dit zorgt ervoor dat verkopers u niet kunnen volgen.
  • Als je gebruikt Inloggen met Apple om u aan te melden bij websites en apps, dan zal het uw e-mailadres niet delen (u kunt zich aanmelden als u dat wilt). In plaats daarvan moet de app alle e-mails verzenden naar een adres dat is gegenereerd door Apple, die deze naar u doorstuurt.

“Ik steun de privacy van Apple, maar ik denk niet dat het ver genoeg gaat”, vertelde een beveiligingsgerichte software-engineer, die (enigszins terecht) anoniem wil blijven. reddingsdraad via direct bericht. Hij zei bijvoorbeeld dat hij Siri niet vertrouwt en staat erop de altijd luisterende “Hey Siri”-functie uit te schakelen.

Facebook haat privacy

Facebook houdt echt niet van de steeds strengere privacymaatregelen van Apple, en dat komt omdat het hele bedrijf van Facebook is gebouwd op het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over jou, zodat het advertenties beter kan targeten. Het is, zegt The New York Times, een bewakingsmachine. Apple staat op het punt de advertentietracking van Facebook af te sluiten met één simpele wijziging, een nieuwe optie voor het voorkomen van tracking waarmee gebruikers zich kunnen afmelden voor ad-tracking. Dit is het dialoogvenster dat verschijnt wanneer een app u wil volgen:

Het anti-trackingbericht van Apple dat mensen op hun iPhone zullen zien.

Dat is het. En toch is Facebook helemaal gek geworden. Het haalde paginagrote advertenties in De Wall Street Journal, The New York Times, en De Washington Post, in een poging dit te verdraaien tot een verhaal over Apple die kleine bedrijven aanvalt. Ernstig. De volledige tekst is te lezen op Mac Rumors. Het is een goede. De Electronic Frontier Foundation noemde het ‘lachwekkend’. Hier is het antwoord van Apple, gedeeld door Mike Isaac van de NYT: “Wij geloven dat dit een kwestie is van opkomen voor onze gebruikers. Gebruikers moeten weten wanneer hun gegevens worden verzameld en gedeeld met andere apps en websites – en ze zouden de keuze moeten hebben om dat toe te staan ​​of niet.”

Dit gevecht is nog maar net begonnen en het zal leuk zijn om naar te kijken. Facebook lijkt van slag te zijn. Het hele bedrijfsmodel is gebaseerd op onbelemmerde toegang tot alle gegevens die het wil nemen. Apple laat gebruikers dit afsluiten, en natuurlijk zullen de meesten van ons dat doen. En het is waarschijnlijk dat dat betekent dat dingen echt lelijk worden.