Skip to content

Big Tech lijkt klaar om de ruimte te veroveren

24 de juni de 2021
GettyImages 1220234043 ad36f3e5f92f4782a88915d865265fed

Belangrijkste leerpunten

  • Het partnerschap van Microsoft en SpaceX betekent dat een ander Big Tech-bedrijf de ruimtevaartindustrie betreedt.
  • Google, Amazon, Microsoft en Facebook hebben allemaal interesse gehad in ruimtetechnologie.
  • Big Tech-bedrijven hebben het geld en de middelen om ruimte aan hun portefeuilles toe te voegen.
  • Big Tech zal de ruimte veranderen, maar er zal nog steeds voldoende ruimte zijn voor andere spelers.

Grote techbedrijven als Google, Amazon en Microsoft hebben Silicon Valley al overgenomen, maar de techreuzen lijken een tweede gebied en industrie op het oog te hebben om te veroveren: de ruimte. Microsoft is het nieuwste Big Tech-bedrijf geworden dat geld verzilvert op ruimtesatellieten en kondigde eerder deze week een samenwerking aan met zijn Azure-platform en SpaceX. Steeds meer van deze technologiebedrijven wagen zich aan satellietcommunicatie en brengen daarmee hun geld en innovatie in de ruimtewedloop. “De ruimtevaartgemeenschap groeit snel en innovatie verlaagt de toegangsdrempels voor organisaties in de publieke en private sector”, zegt Tom Keane, corporate vice president van Microsoft Azure, in een video die de samenwerking aankondigt. Maar gezien de microscoop waar Big Tech-bedrijven onder staan ​​en hun vele problemen met antitrust, gegevensbeveiliging, privacy en de vraag of deze bedrijven te groot zijn, is het een verstandig idee om ze in de ruimtevaartindustrie toe te laten?

Wat heeft Big Tech gedaan in de ruimte?

Grotendeels heeft Big Tech zijn interesse in de ruimte gericht op communicatiesatellieten om meer mensen betere breedbandinternettoegang te bieden. Volgens een rapport van BroadbandNow in februari hebben naar schatting 42 miljoen mensen geen toegang tot breedbandinternet, en dat alleen al in de VS. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren, en technologiebedrijven denken dat ze het geld en de technologie hebben om dat te doen.

Amazone

Amazon was de eerste die zijn plaats in de ruimte inzette toen Amazon-CEO Jeff Bezos Blue Origin oprichtte in 2000. Blue Origin richt zich voornamelijk op het bouwen van herbruikbare lanceerraketten zoals het New Shepard suborbital raketsysteem. Zijn enkelvoudige, zware draagraket New Glenn kan ook mensen en ladingen routinematig naar de baan van de aarde en verder vervoeren.

Jeff Bezos, CEO van Amazon en oprichter van Blue Origin, spreekt tijdens de Access Intelligence's SATELLITE 2017-conferentie

Het ruimtevaartbedrijf diende vorig jaar ook documenten in bij de Amerikaanse regering om goedkeuring te vragen voor de lancering van een netwerk van 3.236 satellieten, bekend als Project Kuiper, volgens een rapport van GeekWire. De Federal Communications Commission (FCC) keurde het project in juli goed en Amazon beloofde meer dan $ 10 miljard te investeren in het project dat breedbandinternettoegang zou bieden aan meer gebieden over de hele wereld.

Microsoft

De recente aankondiging van Microsoft van zijn samenwerking met SpaceX om zijn Azure cloud computing-netwerk te verbinden met de Starlink-satellieten, markeert zijn eerste kennismaking met de ruimtevaartindustrie. “Wat vroeger alleen het bastion van regeringen was, heeft de innovatie die is ontwikkeld door particuliere ruimtevaartbedrijven de toegang tot de ruimte gedemocratiseerd, en het gebruik van de ruimte om nieuwe scenario’s en kansen te creëren om aan de behoeften van zowel de publieke als de particuliere sector te voldoen, heeft de ruimte gestimuleerd de wereld voor een lange tijd”, zei Keane in de aankondiging. Microsoft heeft een paar weken geleden ook Azure Orbital aangekondigd. Dit initiatief leidt satellieten rechtstreeks naar de cloud door satellietoperators in staat te stellen rechtstreeks in de cloud te communiceren met en hun satellieten te besturen, gegevens te verwerken en operaties te schalen. Het is met name vergelijkbaar met Amazon’s Project Kuiper. “We zijn van plan om van Azure het platform en het ecosysteem bij uitstek te maken voor de missiebehoeften van de ruimtevaartgemeenschap”, voegde Keane eraan toe.

Google

Google had ooit een eigen satellietbedrijf genaamd Terra Bella met zeven satellieten met hoge resolutie. In 2017 verkocht Google het bedrijf echter aan Planet, Inc. De Atlantische Oceaan. Google gebruikt deze satellietbeelden om verre beelden vanuit de ruimte vast te leggen voor zijn Google Earth-toepassing. Hoewel Google geen satellietprogramma meer heeft, is het bedrijf wel gedeeltelijk eigenaar van SpaceX. Volgens Business insider, kocht Google een belang van 7,5% in het bedrijf voor $ 900 miljoen.

appel

Afgelopen december, Bloomberg meldde dat Apple in de beginfase was van het creëren van zijn eigen satelliettechnologie die het mogelijk zou maken om Apple-apparaten aan te sluiten zonder traditionele draadloze netwerken of zendmasten. Het bedrijf heeft zijn mond gehouden over zijn ambitieuze satelliettechnologie, maar BloombergIn het eerste rapport stond dat de technologiegigant leidinggevenden en ingenieurs had ingehuurd uit de lucht- en ruimtevaart- en satellietindustrie. “Wie heeft er nog meer het geld om de miljardenprojecten te doen om bijvoorbeeld een groot satellietnetwerk te bouwen…” We hebben contact opgenomen met Apple voor een update over zijn satellieten en zullen dit verhaal updaten als we iets horen.

Facebook

Zelfs Facebook deed mee aan de ruimtewedloop, zij het stilletjes. PointView Tech, een dochteronderneming van Facebook, lanceerde in september een kleine satelliet genaamd Athena in de ruimte om E-band hoogfrequente millimetergolfradiosignalen te testen die veel hogere gegevenssnelheden beloven. In de oorspronkelijke FCC-aanvraag van 2018 zei PointView Tech dat de satelliet 71-76 GHz gebruikt voor de downlinks, 81-86 GHz voor de uplinks in het E-bandspectrum. Facebook eerder verteld De dagelijkse mail dat satellietinfrastructuur – zoals die in Athene – breedbandverbindingen zou brengen naar meer landelijke gebieden waar internet ontbreekt of niet bestaat.

Gevolgen van Big Tech in de ruimte

Als we weten wat we weten over Big Tech en de huidige antitrustonderzoeken voor alle bovengenoemde bedrijven, is het dan een goed idee om ze toe te laten tot de ruimtewedloop? Experts zeggen dat ze misschien niet eens ver komen vanwege het tweeledige wantrouwen van de Amerikaanse regering jegens deze bedrijven.

Een Falcon 9-raket met het Crew Dragon-ruimtevaartuig van het bedrijf wordt gelanceerd op de Demo-2-missie naar het internationale ruimtestation

“Dit is een zelf toegebrachte wond door Big Tech”, zei Mike Gruntman, een professor in ruimtevaart en ruimtevaarttechniek aan de Universiteit van Zuid-Californië, in een telefonisch interview. “Zowel conservatieven als links zouden achter hen aan kunnen gaan wat betreft regelgeving, dus als dit gebeurt, zou al deze ruimte-innovatie worden gewurgd, wat onzekerheid toevoegt aan hun grote plannen.” Gruntman zegt dat de satellietprojecten waar deze bedrijven aan werken abrupt zouden kunnen stoppen als, terug op aarde, hun antitrustonderzoeken op stoom komen. Een ander aspect dat volgens Gruntman de zaken voor Big Tech en hun ruimtevaartdoelen zou kunnen compliceren, is het algemene wantrouwen dat veel mensen hebben.

Nu bedrijven als Facebook en Amazon problemen hebben met de gegevens van hun gebruikers en of die gegevens al dan niet gemakkelijk kunnen worden aangetast, kunnen we hen dan de taak toevertrouwen om een ​​communicatiesysteem in de ruimte te bouwen? “Er zijn twee componenten: de ene is veiligheid, die praktisch afwezig is in deze Big Tech-toepassingen, en er zijn ook nationale veiligheidskwesties die waarschijnlijk ernstiger zijn”, zei Gruntman. “Ik denk niet dat Big Tech die de ruimtemarkt betreedt goed of slecht is – het is gewoon een evolutie van de markt.” Het derde mogelijke probleem is een probleem waar veel astronomen zich al een tijdje zorgen over maken, en dat is de overbevolking van satellieten in de ruimte. De Starlink-satellieten waaraan SpaceX en Microsoft werken, zullen uiteindelijk resulteren in meer dan 40.000 ruimtevaartuigen toegevoegd aan een geostationaire baan, volgens Space.com. Amazon’s Project Kuiper belooft 3.236 satellieten aan de toch al overvolle satellietgordel, ongeveer 22.236 mijl hoog boven de aarde. Gruntman zei dat het toevoegen van duizenden satellieten betekent dat botsingen binnen een paar jaar kunnen toenemen en frequenter kunnen worden.

De voordelen voor Big Tech in de ruimte?

Een van de voor de hand liggende voordelen van de overstap van Big Tech naar de ruimtevaartsector is geld. Big Tech heeft bakken met geld en ruimte is duur. “Wie heeft er nog meer het geld om de miljardenprojecten te doen om bijvoorbeeld een groot satellietnetwerk te bouwen… een kleine startup zal het niet kunnen”, zegt Doug Mohney, de hoofdredacteur van Space IT Bridge, vertelde reddingsdraad via de telefoon.

Mohney zei dat veel bedrijven die een satellietbreedbandnetwerk proberen op te bouwen, meestal failliet gaan. Satellietbedrijven OneWeb, Intelsat SA en Speedcast International hebben dit jaar allemaal faillissement aangevraagd, volgens S&P Global, maar Big Tech heeft meer dan genoeg geld om opzij te zetten voor zijn ruimtevaartbelangen. Nu Big Tech de ruimtevaartindustrie betreedt, zeggen experts dat ze de weg zullen effenen om het voor kleinere bedrijven gemakkelijker en levensvatbaarder te maken om binnen te komen en dit te doen. “Als Big Tech investeert in het bevorderen van innovaties in de ruimtevaart, zullen ze veel innovatie bedenken. Dingen zullen goedkoper worden en minder energie verbruiken, en dit alles zal de hele ruimtetechnologie-industrie optillen”, zei Gruntman. “Iedereen zou hier baat bij hebben.”

Zon schijnt boven een schotelantenne

Anderen in de branche zijn het erover eens dat het een welkom teken is dat Big Tech-bedrijven bereid zijn de ruimte in te gaan. Dr. Kumar Krishen, een voormalig Senior Onderzoeker en Lead Technologist bij NASA, zei dat deze bedrijven niet alleen innovatie brengen en nieuwe toepassingen voor de data vinden, maar ook oplossingen kunnen bedenken voor problemen die los staan ​​van de behoefte aan breedbandinternet. “Sommige van deze bedrijven kunnen veel meer oplossingen bedenken voor uitdagende problemen zoals wereldwijde beveiliging, wereldwijde positionering en wereldwijde monitoring”, zei Krishen. “[The companies] zijn in een veel betere positie om te zien wat de toekomstige behoeften van mensen zijn.” Na het grootste deel van zijn carrière bij NASA te hebben gewerkt, zei Krishen dat de ruimtevaartindustrie strikt gebaseerd was op overheidsinstanties, niet op particuliere bedrijven. Deze bedrijven zijn niet winstgevend: “Al deze ambitieuze dingen kosten middelen en geld, en Big Tech zal doen wat NASA niet kan,” zei Krishen.

In de toekomst

De toekomst van Big Tech in de ruimte hangt nog steeds in de lucht (om zo te zeggen), maar experts zeggen dat het waarschijnlijk de ruimte zal veranderen zoals we die kennen. “Big tech zou zeker veranderen wat er in de ruimte gebeurt, maar ik betwijfel of ze de industrie als geheel zouden overnemen”, zei Gruntman. Het toevoegen van ruimte aan hun werkportfolio is gewoon een andere manier voor Big Tech om weer een andere markt te betreden, omdat er niet alleen behoefte aan is, maar ze ook de capaciteit hebben om dit te doen. Over het algemeen zouden de zorgen over Big Tech voorlopig hier op aarde moeten blijven. “Ik denk niet dat Big Tech die de ruimtemarkt betreedt goed of slecht is – het is gewoon een evolutie van de markt,” zei Mohney.