Skip to content

.bin, .cue, .dat, .daa en .rar filmbestanden afspelen

22 de juni de 2021
GettyImages 200540220 001 581133c65f9b58564caad12b

Voordat Web 2.0-technologieën peer-to-peer bestandsdeling en online digitale lockers populair maakten, vond er veel online bestandsdeling plaats in Usenet-nieuwsgroepen. Usenet is een open-access bulletinboard-systeem gebaseerd op het fundamentele protocol NNTP uit de begindagen van het openbare internet. Het heeft enkele beperkingen, zoals moeilijkheid bij het verwerken van bijlagen. Als zodanig ontstond een heel ecosysteem van tools en formaten om schijfimages – zoals rips van dvd’s – in stukken te verdelen die mensen weer in elkaar zetten op hun computers. Het is tegenwoordig relatief zeldzaam om filmbestanden te vinden in deze oudere, voor Usenet geoptimaliseerde formaten.

RAR-bestanden

Het RAR-formaat is geen videoformaat. Het is een soort compressie-algoritme, vergelijkbaar met ZIP-bestanden. Om toegang te krijgen tot een film die is gearchiveerd in RAR-indeling, moet u deze eerst decomprimeren. Het is onwaarschijnlijk dat u een RAR-bestand met een film erin vindt. Deze indeling ondersteunt chunking, dus de kans is groter dat u een reeks bestanden tegenkomt met opeenvolgend genummerde extensies, bijvoorbeeld R00, R01, R02, enzovoort.

BIN/CUE-bestanden

De BIN/CUE-standaard heeft het voordeel dat hij eenvoudig te implementeren is, hoewel hij geen compressie of complexe foutcorrectie ondersteunt. Een CUE-bestand is een inventaris van BIN-bestanden in platte tekst. De BIN’s vertegenwoordigen op hun beurt vertalingen per sector van een deel van een cd- of dvd-image. Dus een film kan worden opgesplitst in meerdere, of een dozijn, of enkele tientallen BIN-bestanden en het CUE-bestand biedt een routekaart om ze weer samen te voegen. Verschillende populaire apps voegen BIN/CUE-bestanden opnieuw samen in een versie die u kunt gebruiken.

DAA-bestanden

Direct Access-archieven zijn afkomstig van de gepatenteerde PowerISO Computing-methode voor het comprimeren en chunken van ISO-images. Hoewel de standaard niet goed gedocumenteerd is, implementeert hij wel open-source compressie-algoritmen, dus een handvol actieve softwareprogramma’s kunnen deze bestanden openen. Een ISO-image is een alleen-lezen bestand dat de inhoud van een cd of dvd vertegenwoordigt. Het is een algemene standaard. Zie het als het digitale equivalent van een foto van de inhoud van die schijf. ISO-afbeeldingen zijn gebruikelijk en u zult waarde vinden in het leren van meer over ISO-bestanden en wat ze doen.

DAT-bestanden

Een alleskunner bestandsextensie, een DAT-bestand kan een van de vele dingen zijn. Als u zeker weet dat het een videobestand is, is het waarschijnlijk een heel bestand en niet slechts een segment, hoewel het mogelijk is dat iemand een film heeft onderverdeeld en van elk segment een DAT heeft gemaakt. Software zoals VCDGear of CyberLink PowerDirector kan DAT’s openen.

Videobestanden afspelen

De meeste van deze bestanden zijn helemaal geen filmbestanden, maar eerder methoden om afbeeldingen van een dvd om te zetten in een formaat dat beter geschikt is voor Usenet. In de meeste gevallen krijg je een ISO-image. U kunt geen ISO-afbeeldingen afspelen. Brand in plaats daarvan de ISO op een optische schijf of een USB-station. Nadat het is gebrand, werkt de schijf of het USB-station met software die dvd’s leest.