Skip to content

Bonjour-netwerkconfiguratieservices

3 de augustus de 2021
Bonjourlogo 5c4b34fe46e0fb0001c0d898

Bonjour is een door Apple ontwikkelde netwerkmethode zonder configuratie. De technologie maakt het mogelijk dat computers, mobiele apparaten en printers elkaar automatisch vinden en met elkaar verbinden via een communicatieprotocol. Bonjour bespaart tijd en vereenvoudigt taken zoals het delen van bestanden en het instellen van netwerkprinters. De technologie is gebaseerd op Internet Protocol (IP), dus het werkt met bekabelde en draadloze netwerken. De informatie in dit artikel is van toepassing op Macs met macOS Catalina (10.15) tot en met OS X Lion (10.7), iPhones, iPads, Apple TV’s en Windows 7 tot en met Windows 10. Bonjour-technologie is ook in veel printers geïnstalleerd. Bonjour is geen onafhankelijke applicatie. Het is een verzameling netwerktechnologieën die wordt gebruikt door apps, computerbesturingssystemen, mobiele iOS-apparaten en andere producten. Het functioneert achter de schermen en is standaard ingeschakeld op alle Macs. iTunes gebruikt bijvoorbeeld Bonjour om andere computers met iTunes op uw netwerk te vinden om gedeelde mediabibliotheken te beheren.

Mogelijkheden van Bonjour

Bonjour-technologie beheert netwerkgedeelde bronnen als typen services. Het detecteert en houdt automatisch de locaties van deze bronnen op een netwerk bij wanneer ze online komen, offline gaan of IP-adressen wijzigen. Het levert deze informatie aan netwerktoepassingen om gebruikers toegang te geven tot de bronnen. Als implementatie van nulconfiguratienetwerken (zeroconf), ondersteunt Bonjour drie belangrijke ontdekkingstechnologieën:

  • Adrestoewijzing: Bonjour gebruikt a link-local adresseringsschema om automatisch IP-adressen toe te wijzen aan lokale clients zonder dat Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) nodig is. Het werkt met IPv6 en legacy IP (IPv4) adresseringsschema’s. Op IPv4 gebruikt Bonjour het privénetwerk 169.254.0.0; het gebruikt de standaard ondersteuning voor link-local adressering in IPv6.
  • naam resolutie: Naam resolutie in Bonjour werkt via een combinatie van lokale hostnaamconfiguratie en multicast DNS (mDNS). Terwijl het publieke internet Domain Name System (DNS) afhankelijk is van externe DNS-servers, werkt multicast DNS binnen een lokaal netwerk en stelt elk Bonjour-apparaat op het netwerk in staat om vragen te ontvangen en te beantwoorden.
  • Locatiediensten: Om locatieservices aan applicaties te leveren, voegt Bonjour een abstractielaag toe bovenop mDNS om doorbladerbare tabellen van Bonjour-compatibele applicaties te onderhouden die zijn geordend op servicenaam.

Apple besteedde speciale zorg aan de implementatie van Bonjour om ervoor te zorgen dat het netwerkverkeer niet te veel netwerkbandbreedte verbruikte. In het bijzonder omvat de mDNS caching-ondersteuning die recent opgevraagde broninformatie onthoudt.

Bonjour-computerondersteuning voor Apple-producten

Het besturingssysteem en veel apps op Mac-desktop- en laptopcomputers zijn afhankelijk van Bonjour, dat standaard op deze apparaten is geïnstalleerd en ingeschakeld. Bonjour wordt ook geleverd met Apple’s iOS- en iPadOS-besturingssystemen voor zijn mobiele apparaten en maakt deel uit van elke iPad, iPhone, iPod touch en Apple TV. Apple-computers met versies van Mac OS X en macOS ondersteunen Bonjour. Het is ingebed in netwerktoepassingen zoals de Safari-webbrowser, Muziek of iTunes en iPhoto. Macs hebben Bonjour nodig om goed te kunnen functioneren. Het mag niet worden verwijderd of uitgeschakeld.

Bonjour-computerondersteuning voor pc’s

Apple biedt een Bonjour-versie voor Microsoft Windows-pc’s als gratis softwaredownload die beschikbaar is voor Windows 10, 8 en 7. Deze wordt meegeleverd met iTunes-software als u deze op uw pc gebruikt. Het is vooral handig in een huis waar zowel Macs als pc’s dezelfde printer en andere apparaten gebruiken. In tegenstelling tot Macs, hebben Windows-pc’s Bonjour niet nodig om correct te functioneren, hoewel elke app die het voor eigen gebruik installeert (zoals iTunes) mogelijk niet goed werkt zonder. Het is veilig om Bonjour van pc’s te verwijderen. Je vindt het onder Programma’s en onderdelen in het Configuratiescherm. Bedrijven die Windows-pc’s gebruiken, maar geen Macs (of software waarvoor Bonjour is vereist), hoeven Bonjour niet te installeren. Als pc’s en Macs zich op hetzelfde netwerk bevinden, is Bonjour een handige Windows-installatie.

Hoe applicaties werken met Bonjour

Gewoonlijk gebruiken toepassingen Bonjour-services via standaard TCP/IP-oproepen. Meerdere Bonjour-browser Er zijn Creative Commons-gelicentieerde applicaties ontwikkeld. Met de software voor desktop- en laptopcomputers, telefoon- en tablet-apps kunnen netwerkbeheerders en hobbyisten bladeren door informatie over Bonjour-services die zichzelf adverteren op actieve netwerken. Bonjour-technologie biedt een reeks Application Programming Interfaces (API’s) voor zowel macOS- als iOS-applicaties. Apple-ontwikkelaars hebben toegang tot aanvullende informatie op Bonjour voor ontwikkelaars.