Skip to content

Cat 6 Ethernet-kabels uitgelegd

17 de juli de 2021
110626641 56a1ad9b5f9b58b7d0c1a12c

Categorie 6 is een Ethernet-kabelstandaard die is gedefinieerd door de Electronic Industries Association en de Telecommunications Industry Association. Cat 6 is de zesde generatie twisted pair Ethernet-bekabeling die wordt gebruikt in thuis- en bedrijfsnetwerken. Cat 6-bekabeling is achterwaarts compatibel met de Cat 5- en Cat 5e-normen die eraan voorafgingen.

Hoe CAT 6-kabel werkt

Categorie 6-kabels ondersteunen Gigabit Ethernet-gegevenssnelheden van 1 gigabit per seconde. Deze kabels zijn geschikt voor 10 Gigabit Ethernet-verbindingen over een beperkte afstand – gewoonlijk ongeveer 180 voet voor een enkele kabel. Cat 6-kabel bevat vier paar koperdraad en gebruikt alle paren voor signalering om het hoge prestatieniveau te verkrijgen. Andere basisfeiten over Cat 6-kabels zijn onder meer:

  • De uiteinden van een Cat 6-kabel gebruiken dezelfde RJ-45-standaardconnector als eerdere generaties Ethernet-kabels.
  • De kabel wordt geïdentificeerd als Cat 6 door gedrukte tekst langs de isolatiemantel.
  • Een verbeterde versie van Cat 6, Cat 6a genaamd, ondersteunt snelheden tot 10 Gbps op grotere afstanden.

Cat 6 versus Cat 6a

De categorie 6 augmented kabelstandaard, of Cat 6a, is gemaakt om de prestaties van Cat 6 Ethernet-kabels verder te verbeteren. Het gebruik van Cat 6a maakt 10 Gigabit Ethernet-gegevenssnelheden mogelijk via een enkele kabel tot 100 meter. Cat 6 ondersteunt slechts 10 Gigabit Ethernet tot een kabellengte van 50 meter. Met de hogere prestaties kosten Cat 6a-kabels over het algemeen meer dan Cat 6 en zijn ze iets dikker. Cat 6a gebruikt nog steeds de standaard RJ-45 connectoren. 1:20

Wat is een Ethernet-kabel?

Cat 6 versus Cat 5e

De geschiedenis van kabelontwerp voor Ethernet-netwerken resulteerde in twee afzonderlijke inspanningen om de categorie 5-kabelstandaard van de vorige generatie te verbeteren. De ene werd uiteindelijk Cat 6. De andere, genaamd Category 5 Enhanced, was eerder gestandaardiseerd. Cat 5e mist enkele van de technische verbeteringen die in Cat 6 zijn doorgevoerd, maar het ondersteunt Gigabit Ethernet-installaties tegen lagere kosten. Net als Cat 6 gebruikt Cat 5e een signaleringsschema met vier aderparen om de gegevensdoorvoersnelheden te bereiken. Cat 5-kabels daarentegen bevatten vier aderparen, maar gebruiken slechts twee van de paren. Omdat het eerder op de markt kwam en acceptabele prestaties bood voor Gigabit Ethernet tegen een meer betaalbare prijs, werd Cat 5e een populaire keuze voor bekabelde Ethernet-installaties. Deze waardepropositie, samen met de relatief trage overgang van de industrie naar 10 Gigabit Ethernet, heeft de acceptatie van Cat 6 aanzienlijk vertraagd. Cat 6 kost meer dan Cat 5e, dus veel kopers kiezen Cat 5e boven Cat 6. Uiteindelijk, als 10 Gigabit Ethernet snelheden op grotere schaal beschikbaar komen, moeten mensen mogelijk upgraden naar Cat 6 of Cat 6a om volledig te kunnen profiteren van deze hogere snelheden.

Beperkingen van Cat 6

Net als bij alle andere typen twisted pair EIA/TIA-bekabeling, zijn afzonderlijke Cat 6-kabels beperkt tot een maximale aanbevolen lengte van 100 meter voor nominale verbindingssnelheden. Cat 6-bekabeling ondersteunt 10 Gigabit Ethernet-verbindingen, maar niet op deze volledige afstand.