Skip to content

Chrome-highlight-links kunnen de manier waarop we internet gebruiken veranderen

21 de juni de 2021
benjamin dada EDZTb2SQ6j0 unsplash c037364a28e0406ca2e2b5da6ec49fd5

Belangrijkste leerpunten

  • Met Chrome 90 kunt u rechtstreeks naar elke gemarkeerde tekst op een webpagina linken.
  • Zoeken op internet kan slimmer en sneller worden.
  • Alleen op Chrome gebaseerde browsers ondersteunen het koppelen van highlights.
De Chrome-browser van Google zal binnenkort de manier veranderen waarop links op internet werken – en het wordt geweldig. Met de nieuwe functie ‘link om te markeren’ van Chrome 90 kun je naar elk stuk tekst op een webpagina linken, niet alleen naar de pagina zelf. Deze eenvoudige wijziging kan de manier veranderen waarop we internet gebruiken, hoe we zoeken en meer. Het kan zelfs voldoende zijn om gebruikers weg te houden van Safari en Firefox, tenzij ze volgen. “Mensen die blogposts schrijven, kunnen nu rechtstreeks linken naar een specifieke zin waarnaar ze proberen te verwijzen”, vertelde marketingadviseur Phil Johnston aan Lifewire via e-mail. “Historisch gezien hadden pagina-naar-pagina-links een slechte UX omdat je niet zou weten in welke sectie de belangrijke tekst zich bevond, tenzij een anker werd gebruikt.”

Markeer het web

Chrome-gebruikers kunnen tekst op elke pagina selecteren, er met de rechtermuisknop op klikken en kiezen Kopieer link om te markeren. Dit kopieert een URL alleen voor dat specifieke tekstfragment op die specifieke webpagina. Als u deze URL deelt, wordt iedereen die erop klikt direct naar die tekst geleid en wordt deze gemarkeerd. “Het is een slimme functionaliteit waarmee je preciezer kunt zijn met je koppelingen.” Dit is om allerlei redenen handig. U kunt een bladwijzer maken voor specifieke delen van een pagina, zodat u er later veel sneller op terug kunt komen. Of u kunt deze links naar anderen sturen, zodat ze niet de hele pagina hoeven te doorzoeken om bij het gedeelte te komen dat u wilt dat ze zien. Maar dit is nog maar het begin. Markering koppelen is momenteel alleen beschikbaar in Chrome en Edge, dus als u op een koppeling klikt en deze wordt geopend in Safari of Firefox, ziet u geen hoogtepunten. Maar als dat verandert, verandert dit fundamenteel de manier waarop het web werkt.

Woorden geen pagina’s

Op dit moment gaat een link naar een webpagina, vergelijkbaar met hoe een telefoonnummer vroeger aan een gebouw werd gekoppeld, met extensies om individuele kantoren te bereiken. Nu kunnen we rechtstreeks contact opnemen met mensen via hun mobiel. Markeer links zijn als mobiele nummers voor het web. Zodra je aan het web begint te denken in termen van individuele stukjes tekst, opent het wat je ermee kunt doen. Google-zoekopdrachten kunnen bijvoorbeeld verwijzen naar een specifieke paragraaf die uw vraag beantwoordt in plaats van u op de pagina te dumpen en te vereisen dat u nog een zoekopdracht uitvoert om te krijgen wat u nodig heeft.

Een GIF die illustreert hoe links naar tekst op een pagina werken.

Sterker nog, Google heeft hiervoor al de conceptuele basis gelegd. De zoekresultaten van Google tonen u vaak het relevante tekstfragment dat tijdens het zoeken uit de gekoppelde pagina is geknipt. “Dus, als iemand zoekt op ‘Hoe lang is King Kong’,” vertelde SEO-specialist Greg Birch via e-mail aan Lifewire, “dan tonen ze een fragment uit een blogpost waarvan ze denken dat het het antwoord bevat. Het koppelen van tekstblokken is een ander aspect van die strategie.” Dit zal natuurlijk worden uitgebuit door link-hongerige SEO-optimizers, maar in dit geval kan het resultaat zelfs goed zijn voor gebruikers. Een anders slecht gerangschikte website kan worden opgetild dankzij een bijzonder goed of relevant informatiefragment. “Het zal waarschijnlijk alleen maar de manier veranderen waarop SEO’s hun positie verbeteren”, zegt Birch. “Je zou het kunnen gebruiken om je site hoger te rangschikken voor specifieke, op vragen gebaseerde zoekopdrachten.” Dit zou de zoekresultaten veel gerichter kunnen maken en het einde betekenen van blogposts met spam die hun woordentelling vullen met pluisjes om hun zoekrangschikking te verbeteren.

Wat is het volgende?

Om dit soort atomaire koppeling van de grond te krijgen, moet het door alle browsers worden ondersteund en moet het voor iedereen mogelijk zijn om die koppelingen te genereren. Zullen Apple en Mozilla volgen? “Ik zie niet in waarom niet”, zegt Birch. “Het is een slimme functionaliteit waarmee je preciezer kunt zijn met je koppelingen.”

Een screenshot van Chrome Shared Highlights.

Er is een nieuwe oogst van apps die dit soort deep-linking gebruiken. Ze laten je linken naar alinea’s in documenten op je desktop, telefoon of iPad, en de beste van hen werken samen, waardoor een diepe onderlinge koppeling tussen apps mogelijk is. Stel je voor dat dit gecombineerd wordt met de nieuwe highlight-links van Google. U kunt bijvoorbeeld webpagina’s eenvoudig daar in de browser markeren en later zoeken, waarbij u uw zoekopdracht beperkt tot fragmenten die u hebt verzameld. Of u kunt een app hebben die deze fragmenten automatisch verzamelt. En in dit scenario zou tekst op een webpagina live in een document kunnen worden toegevoegd, en die tekst zou veranderen wanneer de originele pagina wordt bijgewerkt. De mogelijkheden zijn enorm. Laten we hopen dat dit niet de zoveelste SEO-tool wordt die het web nog meer verpest.