Skip to content

Controleer de netwerkverbindingsstatus van draadloze apparaten

18 de juli de 2021
woman using smartphone on couch 485987951 57a22b015f9b589aa9079532

Elk apparaat dat verbinding maakt met internet of een ander netwerk, komt uiteindelijk in een situatie terecht waarin de verbinding wordt verbroken of nooit is verbonden. Draadloze verbindingen kunnen plotseling wegvallen en zonder waarschuwing valt een wifi-verbinding weg. Dit kan verschillende redenen hebben, van het installeren of updaten van een stuurprogramma of ander programma tot signaalstoringen en technische storingen.

Wanneer moet ik de status van de draadloze netwerkverbinding controleren?

Het bepalen van het juiste moment om de verbinding te controleren, is net zo belangrijk als weten hoe u dit moet doen. Controleer de verbinding wanneer er een foutmelding op het scherm verschijnt of om problemen op te lossen met op het netwerk aangesloten applicaties die crashen of niet meer reageren. Vooral bij roaming tijdens het gebruik van een mobiel apparaat, kan beweging ertoe leiden dat het netwerk uitvalt. De methode voor het controleren van de status van uw netwerkverbinding is afhankelijk van het specifieke betrokken apparaat.

Smartphones

Smartphones tonen zowel de mobiele als de Wi-Fi-verbindingsstatus in de meldingsbalk boven aan het scherm. Zoek aan de rechterkant van de meldingsbalk naar het netwerkstatuspictogram. Als de verticale balken in dit pictogram grijs zijn, is het signaal zwak en resulteert dit in een verbinding van lage kwaliteit. Naarmate het aantal balken toeneemt, wordt het signaal sterker en resulteert dit in een verbinding van hogere kwaliteit. Android-telefoons bevatten soms knipperende pijlen in het netwerkstatuspictogram om aan te geven dat gegevens via de verbinding worden overgedragen. De app Instellingen geeft details over de verbindingen weer en initieert het verbreken en opnieuw verbinden. Er zijn ook apps van derden die rapporteren over draadloze verbindingen en problemen. Open op iPhone en iPad de Instellingen app, ga naar de Wifi of mobiel sectie en gebruik de instellingen om de verbinding uit te schakelen, herstart deze, controleer of deze is verbonden en controleer of er een IP-adres op wifi is. Open op een Android-telefoon of -tablet de Instellingen app en ga naar Netwerk connecties om Wi-Fi, Bluetooth en andere netwerken zoals mobiele netwerken en VPN’s te beheren.

Desktops en laptops

Windows, Linux, macOS en andere besturingssystemen bevatten ingebouwde hulpprogramma’s voor verbindingsbeheer. De stappen om dit specifieke deel van de software te vinden, zijn voor elk apparaat anders. In Windows geeft het Netwerkcentrum bijvoorbeeld de status van bekabelde en draadloze netwerken weer. Om naar de lijst met netwerkverbindingen in Windows te gaan, drukt u op Windows-toets+R om de te openen Rennen dialoogvenster en voer vervolgens de ncpa.cpl commando (in Windows XP, typ netsetup.cpl). In Windows, Linux, macOS, Google Chrome OS en andere besturingssystemen bevat de statusbalk (onder of boven aan het scherm) pictogrammen die de verbindingsstatus visueel weergeven. Er zijn ook applicaties van derden die vergelijkbare functies bieden via alternatieve gebruikersinterfaces.

Routers

De beheerdersconsole van een netwerkrouter legt details vast van zowel de routerverbinding met de buitenwereld als de links voor alle apparaten op het LAN die ermee verbonden zijn. Log in op de router om deze informatie te zien. Als de router toegankelijk is met een mobiele app, ga dan naar het hoofdscherm van de app om te bepalen of het hele netwerk is uitgevallen of dat bepaalde apparaten zijn losgekoppeld. De app kan een melding weergeven wanneer het netwerk uitvalt of opnieuw verbinding maakt met internet na een stroomstoring of een andere storing. Een router heeft ook LED-lampjes die de verbindingsstatus aangeven voor de WAN-link en eventuele bedrade links. Sommige routers hebben een enkel lampje dat rood wordt als er een verbindingsprobleem is. Als de router zich op een plaats bevindt waar het gemakkelijk is om de lichten te zien, leer dan hoe u de kleuren en flitsen interpreteert om tijd te besparen en te voorkomen dat u zich aanmeldt bij de router om de verbindingsstatus te controleren.

Spelconsoles, printers en huishoudelijke apparaten

Een toenemend aantal consumentenapparaten is voorzien van ingebouwde draadloze ondersteuning die bedoeld is voor gebruik in thuisnetwerken. Elk apparaat heeft zijn eigen methode nodig om verbindingen tot stand te brengen en de verbindingsstatus te controleren. De Xbox, PlayStation en andere gameconsoles bieden grafische menu’s voor Setup en Network op het scherm. Smart TV’s hebben ook vergelijkbare menu’s op het scherm. Printers bieden ofwel op tekst gebaseerde menu’s op het bedieningspaneel of een externe interface om de status vanaf een aparte computer te controleren. Sommige domotica-apparaten, zoals thermostaten, hebben mogelijk ook kleine schermweergaven, terwijl andere lampjes of knoppen hebben. Hetzelfde kleine scherm is ook beschikbaar op kleine apparaten zoals smartwatches.