Skip to content

De ATA-functies en -functies

19 de juli de 2021
29393517 5bb8debe9e o 56a9d1dd5f9b58b7d0ff40b6

Een ATA is een apparaat dat fungeert als een hardware-interface tussen een PSTN analoog telefoonsysteem en een digitaal netwerk of VoIP-service. Met behulp van een ATA kunt u uw PSTN-telefoonsysteem en VoIP-service samenvoegen of een LAN verbinden met uw telefoonnetwerk.

Hoe werkt ATA?

Een ATA heeft normaal gesproken twee sets stopcontacten: een voor uw VoIP-service of LAN en een andere voor uw conventionele telefoon. Vanzelfsprekend kunt u aan de ene kant een RJ-45-aansluiting (VoIP- of Ethernet-kabel) aansluiten en aan de andere kant een RJ-11-aansluiting (telefoonlijnkabel). Een ATA maakt verbinding met de externe VoIP-serviceprovider met behulp van een VoIP-protocol zoals SIP of H.323. Het coderen en decoderen van spraaksignalen gebeurt met behulp van een spraakcodec. ATA’s communiceren rechtstreeks met de VoIP-service, daarom is er geen software nodig en dus ook geen computer, hoewel u er een kunt aansluiten op een computer of een softphone.

Kenmerken van een ATA

De meest voorkomende kenmerken van een ATA zijn:

  • Mogelijkheid om VoIP-protocollen te ondersteunen. Hoe meer protocollen men kan ondersteunen, hoe beter het is. SIP en H.323 worden tegenwoordig ondersteund op alle nieuwe ATA’s.
  • Poorten: Een ATA zou moeten bieden: minstens één LAN (RJ-45)-poort en één RJ-11-poort, om de interface tussen het telefoonnetwerk en de VoIP-service te maken. Sommige ATA’s bieden zelfs extra poorten, zoals bijvoorbeeld een RJ-45-poort om op een computer aan te sluiten. U kunt dit gebruiken om telefoon-naar-pc-gesprekken te voeren. Sommige ATA’s hebben USB-poorten waardoor ze gemakkelijker kunnen worden aangesloten op computers en andere apparaten.
  • Oproep doorschakelen: Veel mensen gebruiken PSTN en VoIP door elkaar. Met de functie voor het doorschakelen van oproepen in de ATA kunt u eenvoudig tussen deze twee schakelen.
  • Standaard servicefuncties: Het is tegenwoordig gebruikelijk en praktisch om verschillende servicefuncties te hebben, zoals nummerherkenning, wisselgesprek, doorverbinden, doorschakelen enz. Een goede ATA zou al deze functies moeten ondersteunen.
  • 3-weg vergaderen: Veel ATA’s worden geleverd met ondersteuning voor 3-way conferencing, waardoor u met meer dan één persoon tegelijk kunt praten. Dit blijkt vooral in een zakelijke context erg handig te zijn.
  • Tolerantie stroomuitval: De ATA werkt op elektriciteit. Het stopt normaal gesproken met werken in het geval van een stroomstoring. Dit mag niet betekenen dat uw communicatie volledig verlamd moet worden. Een goede ATA zou automatisch moeten overschakelen naar de standaard PSTN-lijn in het geval er een stroomstoring is.
  • Stemkwaliteit: ATA-fabrikanten slijpen hun zagen dag in dag uit. Sommige ATA’s bieden uitstekende hifi-spraakkwaliteit met verbeterde technologieën zoals Digital Signal Processing (DSP).
  • Interoperabiliteit: In een bedrijfscontext kan een ATA deel uitmaken van een toch al complexe hardwarestructuur. Om deze reden moet een goede ATA compatibel zijn en maximaal interoperabel zijn met andere hardwareapparaten. Dit zijn slechts de meest voorkomende functies die een goede ATA zouden moeten maken. Moderne ATA’s worden geleverd met een groot aantal extra functies. Kijk goed voordat je koopt.