Skip to content

Hoe kortstondige of zelfvernietigende berichten werken

13 de augustus de 2021
shush TaraMoore 580290c83df78cbc281af063 5b47dd9346e0fb00371208b6

Zelfvernietigende berichten, ook wel bekend als vluchtig messaging, verdwijnt inkt voor tekst en foto’s. Alle berichten zijn met opzet van korte duur. Het berichtensysteem wist automatisch de inhoud minuten of seconden nadat het bericht is geconsumeerd. Deze verwijdering vindt plaats op het apparaat van de ontvanger, het apparaat van de afzender en op de systeemservers. Er wordt geen blijvend verslag van het gesprek bijgehouden.

Waarom gebruiken mensen zelfvernietigende berichten?

Omdat gebruikers over het algemeen weinig controle hebben over hun online inhoud, is kortstondige berichtenuitwisseling aantrekkelijk als een vorm van privacycloaking. Terwijl een Facebook-feed of Instagram levens tientallen jaren online deelt, kun je berichten sturen die privé zijn voor jou en de ontvanger. Snapchat is vooral populair omdat het gebruikers ondersteunt die foto’s en video’s naar elkaar sturen zonder bang te hoeven zijn dat wijdverbreide kopieën hen in de toekomst in verlegenheid zullen brengen.

Tweenagers zijn grote voorstanders van zelfvernietigende berichten. Ze zijn verkennend en hightech van aard, en kortstondige berichten en foto’s zijn verleidelijk voor hen als een vorm van zelfexpressie en persoonlijke ontdekking. Volwassenen en senioren gebruiken ook kortstondige berichten, soms om dezelfde redenen als tweenagers.

Waarom zou ik zelfvernietigende berichten willen gebruiken?

De grootste reden is persoonlijke privacy. De wereld hoeft geen uitgezonden exemplaren te ontvangen van wat je deelt met je vrienden en geliefden. Kortstondige berichten beschermen tegen de wijdverbreide verspreiding van inhoud. Er zijn veel juridische redenen waarom volwassenen kortstondig sms’en en foto’s delen. Bijvoorbeeld om illegale stoffen of smokkelwaar te kopen, zoals recreatieve marihuana of anabole steroïden. Het gebruik van Wickr of Cyber ​​Dust is een manier om in contact te blijven met een leveringsbron en ontdekking door nieuwsgierige blikken te vermijden.

Een envelop met een vraagteken erop

Een ander voorbeeld is een mishandelde echtgenoot die probeert een gewelddadige relatie te verlaten. Als de misbruiker regelmatig op de mobiele telefoon of laptop van zijn echtgenoot snuffelt, zal kortstondige berichten de echtgenoot helpen communiceren met hun supporters, terwijl het risico wordt verkleind dat ze door hun apparaat worden buitengesloten. Als een klokkenluider ethisch wangedrag over zijn of haar werkplek wil melden, zijn Wickr en Cyber ​​Dust slimme manieren om af te stemmen met nieuwsjournalisten en wetshandhavers als de klokkenluider vreest dat zijn online gewoonten worden nageleefd. Leden van een geheime commissie of particuliere vereniging willen misschien met elkaar communiceren over gevoelige interne zaken, zoals het disciplineren van een zich misdragend lid of het omgaan met een juridische crisis op het gebied van public relations. Zelfvernietigende berichten verkleinen de kans dat belastend bewijsmateriaal wordt ingebracht tegen de leden van de groep terwijl zij samenwerken met collega’s. Rommelige scheidingen en echtscheidingen zijn een uitstekend moment om zelfvernietigende berichten te gebruiken. Tijdens deze verhitte en emotioneel geladen tijd is het gemakkelijk om een ​​hard sms-bericht of vijandig spraakbericht te verzenden dat in gerechtelijke procedures kan worden gebruikt. Plan in deze tijden van tevoren berichten te vernietigen, dan hebben advocaten geen munitie om tegen je te gebruiken. Misschien wordt iemand door de politie onderzocht voor witteboordencriminaliteit of andere beschuldigingen. Zelfvernietiging van hun sms-berichten zou een intelligente manier zijn om te verminderen hoeveel belastend bewijs er tegen hen kan worden gestapeld. Soms snuffelen nieuwsgierige vriendinnen, nieuwsgierige vriendjes of overcontrolerende ouders regelmatig rond op computerapparatuur. Het automatisch vernietigen van sms-berichten kan een slimme zet zijn om te voorkomen dat deze mensen berichten lezen die ze niet zouden moeten lezen. Ten slotte, en vooral, ook al heb je niets te verbergen, privacy is iets waar we allemaal recht op hebben en dat recht wil je uitoefenen.

Hoe werkt het?

Er zijn meerdere technologieën die betrokken zijn bij het verzenden, coderen, ontvangen en vernietigen van tekstberichten en multimediabijlagen.

  • Versleuteling voorkomt dat afluisteraars een bericht kopiëren terwijl het onderweg is van de afzender naar de ontvanger.
  • Sterke wachtwoordmuren vragen ontvangers regelmatig om hun identiteit te verifiëren voordat ze de kortstondige berichten kunnen bekijken.

Het verwijderingsproces kan complex zijn, omdat het gaat om het wissen van elke kopie op de machines waar een bericht doorheen is gegaan, inclusief de hostservers. Sommige kortstondige tools op Android nemen ook de extra stap om de ontvanger te blokkeren voor het maken van screenshots van het bericht.

Vrouw die een brief verscheurt

Voor 2015 had Snapchat ook de interessante eis dat de ontvanger zijn vinger op het scherm moest houden tijdens het bekijken van een bericht. Dit om het gebruik van screenshots te ontmoedigen. Snapchat heeft deze functie sindsdien verwijderd. Deze functie is beschikbaar met de Confide-app, waarbij u met een vinger moet slepen om elk bericht regel voor regel te bekijken.

Kan ik erop vertrouwen dat mijn berichten worden vernietigd?

Niets is ooit perfect. In het geval van tekstberichten en fotobijlagen kan niets de ontvanger ervan weerhouden een camera bij de hand te hebben om een ​​externe kopie van het scherm te maken terwijl hij een zelfvernietigend bericht bekijkt. Bovendien, als de serviceprovider beweert dat ze alle kopieën van teksten vernietigen, hoe kun je dat dan met 100% zekerheid weten? Misschien wordt de serviceprovider door wetshandhavers gedwongen om bepaalde berichten op te nemen als onderdeel van een onderzoek.

Papieren vliegtuig in brand crasht

Kortstondige berichten bieden meer privacy dan zonder. Het tijdelijke karakter van het bekijken van een inkomend bericht schrikt de kans af dat een sms die in woede is verzonden of een foto die op een wellustig moment is verzonden, later voor verlegenheid zal zorgen. Tenzij de ontvanger om slechte redenen gemotiveerd is om een ​​bericht op te nemen, geeft het gebruik van een zelfvernietigende berichtentool u bijna 100% privacy. In een wereld waar privacy niet kan worden gegarandeerd, is het logisch om zoveel mogelijk lagen van verhulling toe te voegen, en zelfvernietigende berichten verminderen de blootstelling aan schaamte en beschuldiging.

Wat zijn de populaire zelfvernietigingsberichtentools die ik kan gebruiken?

Naar schatting sturen 150 miljoen gebruikers elke dag kortstondige video’s en teksten via Snapchat. Snapchat biedt een leuke gebruikerservaring met veel handige functies. Het heeft in de loop der jaren ook veel controverse gehad, waaronder gehackt worden en beschuldigd worden van het niet echt verwijderen van foto’s van hun servers.

Papier in brand dat zegt "Ik heb een geheim..."

Confide is een uitstekende zelfvernietigende berichten-app. Het heeft een interessante functie die schermafbeeldingen afschrikt. U moet een vinger slepen om het bericht regel voor regel weer te geven. Hoewel dit een video- of schermopname niet verhindert, voegt deze functie wel een beveiligingslaag toe tegen het kopiëren van een bericht. Facebook Messenger biedt nu een functie voor geheime gesprekken die de privacy beschermt door middel van speciale codering. Dit is nog steeds een nieuwe technologie voor FB, dus wees voorzichtig als je besluit deze functie te gebruiken voor gevoelige berichten. Wickr is een Californische serviceprovider die gebruikers de mogelijkheid geeft om in te stellen hoe lang autodestructieve intervallen moeten zijn. Privnote is een webgebaseerde tool waarmee u geen app op uw apparaat hoeft te installeren en beheren. Digify is een bijlagenwisser voor Gmail. Het is niet zo cloaking als Wickr of Snapchat, maar het kan helpen als je af en toe een gevoelig document per e-mail moet verzenden.

Wat is de beste Self-Destruct Messaging-app?

Als je kortstondige berichten wilt proberen, probeer dan eerst Wickr. Wickr heeft het vertrouwen en respect verdiend van miljoenen gebruikers, en het voert een beloningsprogramma uit voor hackers die kwetsbaarheden in hun systeem kunnen vinden. De Electronic Frontier Foundation heeft Wickr ook een uitstekende score gegeven op hun Secure Messaging Scorecard.

Screenshot van Wickr-website

Confide is de tweede berichten-app die we aanbevelen voor de algehele betrouwbaarheid van privacy, terwijl de andere opties allemaal hun problemen hebben gehad en voortdurend in ontwikkeling zijn.