Skip to content

De bandbreedte die nodig is voor een Skype HD-videogesprek

25 de juni de 2021
165647934 56a9d1e45f9b58b7d0ff40e7

Als u Skype HD-videogesprekken (high-definition) wilt voeren, hebt u een goede HD-webcam nodig, een computer die krachtig genoeg is en voldoende bandbreedte. Dit betekent een internetverbinding die snel genoeg is om het grootste deel van de videoframes in hoge kwaliteit te vervoeren. In deze gids bespreken we hoeveel bandbreedte je nodig hebt en hoe je de beste gesprekskwaliteit kunt bereiken.

Waarom bandbreedte belangrijk is

High Definition-video verbruikt veel data. De video is een stroom afbeeldingen van hoge kwaliteit die langs je ogen op het scherm strijken met een snelheid van ten minste 30 afbeeldingen (technisch gezien frames genoemd) per seconde. Normaal gesproken vindt er enige (of veel) compressie plaats, waardoor het gegevensverbruik afneemt en vertraging wordt voorkomen, maar als u high-definition video wilt, wordt de compressie teruggedraaid. Skype is een van de VoIP-apps met een hoge videokwaliteit. Skype gebruikt speciale codecs en andere technologieën om scherpe afbeeldingen en video van hoge kwaliteit te leveren, maar daar hangt een prijskaartje aan. Als u bent aangemeld bij Skype maar niet belt, gebruikt de app gemiddeld 0 tot 4 kbps (kilobits per seconde). Als je belt, gebruikt Skype gemiddeld tussen de 24 en 128 kbps. Daarom, zelfs als u over alle benodigde apparatuur voor HD-videogesprekken met Skype beschikt, maar niet genoeg bandbreedte hebt, krijgt u nooit een heldere, scherpe en heldere HD-videokwaliteit. Misschien mis je zelfs een fatsoenlijk gesprek. Frames gaan verloren en de audio, die belangrijker is dan de beelden in een gesprek, kan er ook onder lijden. Sommige mensen kiezen ervoor om hun webcams uit te schakelen en de video op te offeren omwille van een schoon gesprek.

Hoeveel bandbreedte is voldoende?

Dus, hoeveel bandbreedte is genoeg? Voor eenvoudig videobellen raadt Skype 300 kbps (kilobits per seconde) aan. Er staat dat je 500 kbps nodig hebt als je die oproep in hoge kwaliteit wilt. Voor HD-video heb je minimaal 1,2 Mbps (Megabits per seconde) nodig. Met 1,5 Mbps ben je zeker van goede kwaliteit. Dat is voor een één-op-één gesprek. Als er meer deelnemers zijn, voegt u nog eens 1 Mbps per persoon toe voor comfortabele videoconferenties. Voor een groepsvideogesprek met 7 of 8 personen zou 8 Mbps bijvoorbeeld voldoende moeten zijn voor HD-videokwaliteit.

Tips voor betere Skype HD-videogesprekken

Als u problemen ondervindt bij het voeren van Skype HD-videogesprekken, raadt Skype u aan andere toepassingen die internet gebruiken te sluiten, met name video- en muziekstreamingdiensten zoals Netflix en Spotify. Pauzeer of annuleer ook eventuele bestandsoverdrachten die aan de gang zijn. Je kunt ook je internetsnelheid testen om er zeker van te zijn dat je de bandbreedte krijgt waarvoor je betaalt; zo niet, neem dan contact op met uw internetprovider.