Skip to content

De definitie van toegang op afstand voor computernetwerken

30 de juli de 2021
hand and cat s cradle 179326260 59d2b90f845b34001117c8ab 5c6aeeb346e0fb00011a0dae

Bij computernetwerken stelt de technologie voor toegang op afstand iemand in staat om als geautoriseerde gebruiker op een systeem in te loggen zonder fysiek aanwezig te zijn bij het toetsenbord. Toegang op afstand wordt vaak gebruikt op bedrijfscomputernetwerken, maar kan ook worden gebruikt op thuisnetwerken.

Extern bureaublad-software

De meest geavanceerde vorm van externe toegang stelt gebruikers op één computer in staat om de desktopgebruikersinterface van een andere computer te zien en ermee te werken. Het instellen van ondersteuning voor extern bureaublad omvat het configureren van software op zowel de host (de lokale computer die de verbinding bestuurt) als de client (de externe computer die wordt benaderd). Wanneer aangesloten, opent deze software een venster op de hostcomputer met een weergave van het bureaublad van de client. Afhankelijk van hoe twee programma’s werken en de schermresoluties op beide schermen, kan de clientcomputer het programmavenster mogelijk maximaliseren om het volledige scherm in beslag te nemen. Huidige versies van Microsoft Windows bevatten de Remote Desktop-software. Het is alleen beschikbaar op computers met de Professional-, Enterprise- of Ultimate-versie van het besturingssysteem. Voor Macs is het Apple Remote Desktop-softwarepakket ontworpen voor zakelijke netwerken en wordt het apart verkocht. Het Linux-ecosysteem biedt verschillende oplossingen voor externe desktops. Er zijn echter veel programma’s voor externe toegang die u kunt installeren en gebruiken in plaats van de ingebouwde hulpprogramma’s voor extern bureaublad. Veel van deze werken op Windows, macOS en Linux en kunnen op die platforms worden gebruikt (een Windows-host kan bijvoorbeeld een Linux-client besturen). Veel remote desktop-oplossingen zijn gebaseerd op Virtual Network Computing-technologie. Softwarepakketten op basis van VNC werken over meerdere besturingssystemen heen. De snelheid van VNC en andere externe desktopsoftware varieert, soms net zo effectief als de lokale computer, maar soms traag als gevolg van netwerklatentie.

Externe toegang tot bestanden

Met basisnetwerktoegang op afstand kunnen bestanden worden gelezen van en geschreven naar de clientcomputer, zelfs zonder externe desktopfunctionaliteit. De meeste programma’s voor extern bureaublad ondersteunen echter beide. Virtual Private Network-technologie biedt functionaliteit voor inloggen op afstand en bestandstoegang in wide area-netwerken.

VPN-aanmeldingsconcept

Een VPN vereist dat clientsoftware aanwezig is op hostsystemen en dat VPN-servertechnologie op de doelcomputer is geïnstalleerd. Als alternatief voor VPN’s kan client/server-software op basis van het secure shell SSH-protocol ook worden gebruikt voor externe bestandstoegang. SSH biedt een opdrachtregelinterface voor het doelsysteem. Het delen van bestanden binnen een thuis- of ander lokaal netwerk wordt over het algemeen niet beschouwd als een externe toegangsomgeving, ook al heeft het op afstand toegang tot het andere apparaat.

Is extern bureaublad veilig?

Programma’s die op afstand verbinding maken met uw computer zijn meestal veilig. Hoewel, sommige voor snode doeleinden zijn gebruikt, waaronder het stelen van informatie, het verwijderen van bestanden van computers en het installeren van andere programma’s zonder toestemming. Om misbruik te voorkomen, verwijdert u externe bureaubladprogramma’s die u niet meer gebruikt of deactiveert u de functionaliteit ervan. Het is gemakkelijk om Remote Desktop in Windows uit te schakelen en vergelijkbare tools op macOS en Linux kunnen ook worden afgesloten.