Skip to content

De ingebouwde firewall van uw draadloze router inschakelen

5 de augustus de 2021
GettyImages 99275904 59cee379685fbe0011ad1216

Een firewall is een krachtige verdediging tegen hackers en cybercriminelen. Verrassend genoeg hebben veel gebruikers een robuuste firewall beschikbaar en realiseren ze zich dat niet. De meeste draadloze internetrouters bevatten een ingebouwde, op hardware gebaseerde firewall, en tenzij deze is geactiveerd, sluimert deze. Er zijn tal van redenen om er een te gebruiken. Hier leest u hoe u de ingebouwde firewall van uw draadloze router kunt vinden, inschakelen en configureren. De informatie in dit artikel is van toepassing op de meeste nieuwere draadloze routermodellen.

Over firewalls

Een firewall is het digitale equivalent van een verkeersagent die uw netwerkgrenzen bewaakt. Het kan worden gebruikt om te voorkomen dat verkeer uw netwerk binnenkomt of verlaat. Er zijn verschillende soorten firewalls, zowel op hardware als software gebaseerd. Besturingssystemen hebben vaak een op software gebaseerde firewall, terwijl de firewall in uw router op hardware is gebaseerd. Firewalls helpen aanvallen via poorten via internet te voorkomen. Firewalls kunnen ook voorkomen dat een geïnfecteerde computer in uw netwerk andere computers aanvalt door te voorkomen dat kwaadaardig verkeer uw netwerk verlaat.

Alle routers bieden standaard firewallbescherming, maar veel hebben meer geavanceerde firewallfunctionaliteit. Windows heeft sinds Windows XP een ingebouwde op software gebaseerde firewall, terwijl Macs een firewall hebben die kan worden ingeschakeld in Systeem voorkeuren > Beveiliging en privacy.

Controleer uw router op een ingebouwde firewall

Om erachter te komen of uw router een ingebouwde firewall heeft, opent u een browservenster en logt u in op de beheerdersconsole van uw router door het IP-adres van de router in te voeren. Uw router heeft waarschijnlijk een zogenaamd niet-routeerbaar intern IP-adres, zoals 192.168.1.1 of 10.0.0.1. Hieronder vindt u standaard adressen van de beheerdersinterface die worden gebruikt door enkele veelvoorkomende fabrikanten van draadloze routers. Raadpleeg de handleiding van uw specifieke router voor het juiste adres.

 • Linksys: 192.168.1.1 of 192.168.0.1
 • DLink: 192.168.0.1 of 10.0.0.1
 • ASUS: 192.168.1.1
 • Buffel: 192.168.11.1
 • Netgear: 192.168.0.1 of 192.168.0.227

Nadat u zich hebt aangemeld bij de beheerdersconsole van uw router, zoekt u naar een configuratiepagina met het label Veiligheid of Firewall. Dit geeft aan dat uw router een ingebouwde firewall als een van de functies heeft.

De ingebouwde firewall van uw router inschakelen en configureren

Routers variëren, maar de algemene aanpak voor het inschakelen en configureren van uw ingebouwde firewall is als volgt:

 1. Ga naar de configuratiepagina van uw router.

 2. Zoek een item met het label Firewall, SPI-firewall, of iets dergelijks.

 3. Selecteer Inschakelen.

 4. Selecteer Sparen en dan Van toepassing zijn.

 5. Nadat je hebt geselecteerd: Van toepassing zijn, zal uw router waarschijnlijk aangeven dat hij opnieuw zal opstarten om de instellingen toe te passen.

 6. Configureer uw firewall door firewallregels en toegangscontrolelijsten toe te voegen die voldoen aan uw connectiviteits- en beveiligingsbehoeften. Wanneer u klaar bent met het instellen van uw firewall zoals u dat wilt, test u uw firewall om er zeker van te zijn dat deze doet wat u verwacht.