Skip to content

De ins en outs van de overdraagbaarheid van telefoonnummers begrijpen

19 de juli de 2021
young dad using smartphone with little daughter 581036187 5b27338d8e1b6e003656e8f2

Overzetten verwijst naar het behouden van uw telefoonnummer wanneer u van telefoonserviceprovider verandert. Zolang u in hetzelfde land blijft, heeft de Amerikaanse Federal Communications Commission bepaald dat u uw bestaande telefoonnummer kunt overzetten tussen vaste, VoIP- en draadloze providers. Als u echter naar een ander land verhuist, is het mogelijk dat u uw telefoonnummer niet kunt overzetten wanneer u van provider verandert. Ook genieten sommige in de VS gevestigde landelijke providers van staatsontheffingen met betrekking tot portering. Als u deze landelijke uitzondering tegenkomt, neem dan contact op met de openbare nutscommissie van de staat voor meer informatie.

Hoe u uw telefoonnummer kunt overdragen

Check je huidige telefoonabonnement. Het kan kosten voor vroegtijdige beëindiging bepalen of vereisen dat uw account actueel is. Beëindig uw service niet voordat u contact heeft opgenomen met het nieuwe bedrijf; het moet actief zijn op het moment dat het nummer wordt overgedragen. Wanneer u klaar bent om te beginnen met het overzetten van uw nummer:

  1. Bel het nieuwe bedrijf om het overdrachtsproces te starten. De nieuwe vervoerder is niet verplicht om uw geporteerde nummer te accepteren, maar de meeste wel om een ​​nieuwe klant te werven.

  2. Als je je bestaande smartphone wilt behouden, geef je de nieuwe provider zijn ESN/IMEI-nummer. Niet alle telefoons zijn compatibel met elk bedrijf.

  3. Geef het nieuwe bedrijf uw 10-cijferige telefoonnummer en andere informatie die het vraagt ​​(vaak het rekeningnummer en wachtwoord of pincode).

  4. Het nieuwe bedrijf neemt contact op met uw bestaande bedrijf om het overdrachtsproces af te handelen. U hoeft niets te doen, behalve eventueel bevestigen bij uw bestaande provider dat u het nummer wilt overzetten. Uw oude service wordt geannuleerd wanneer de overdracht is voltooid, tenzij uw contract bepaalt dat het contract voortduurt. Als dit het geval is, krijgt u een nieuw nummer uit de pool van de koerier.

  5. Het kan zijn dat u een eindafrekening ontvangt van uw oude provider.

Als u van de ene draadloze provider naar de andere porteert, zou u uw nieuwe telefoon binnen enkele uren moeten kunnen gebruiken. Als u overstapt van een vaste lijn naar een draadloze provider, kan het proces een paar dagen duren. Een vast interlokale pakket verhuist niet mee naar een aanbieder van draadloos internet, maar kan wel in je nieuwe contract. Sms-diensten hebben doorgaans meer tijd nodig om over te schakelen van de ene telefoon naar de andere. Geef drie dagen de tijd.

Kost het overdragen van een nummer?

Wettelijk kunnen bedrijven kosten in rekening brengen voor het overzetten van uw nummer. Neem contact op met uw huidige provider om erachter te komen wat deze in rekening brengt, als er iets is. U kunt een ontheffing aanvragen, maar elk bedrijf heeft andere regels. Dat gezegd hebbende, geen enkel bedrijf kan weigeren uw nummer over te zetten alleen omdat u geen porteringskosten hebt betaald. Trouwens, ondanks de druk van de klantenservicemedewerkers, kan het bedrijf niet wettelijk weigeren om uw nummer over te dragen, zelfs als u achterloopt met uw betalingen aan uw huidige provider. U blijft wel aansprakelijk voor de schuld, ook na de nummeroverdracht.

Speciale overwegingen

Omdat verschillende landen verschillende vormen van regelgeving en infrastructuur hebben, kun je vaak geen nummer tussen landen overzetten. Bovendien kunnen in de Verenigde Staten voor sommige speciale netnummers (inclusief gratis centrales zoals 800, 888, 855, 844 en 833 of high-toll-centrales zoals 900) andere overdrachtsprocedures vereist zijn. Het overzetten van specifieke vaste nummers tussen netnummers kan moeilijker zijn, aangezien in sommige delen van het land de infrastructuur mogelijk niet goed geschikt is – of de lokale provider te klein – om out-of-area poorten op PSTN (koperdraad ) lijnen. Een Voice-over-IP-telefoonpoort tussen VoIP-diensten is over het algemeen minder gedoe omdat het “apparaat” slechts een internetverbinding is. Je geografie is geen opvallende voorwaarde. Zolang de VoIP-provider het land van uw oorspronkelijke nummer bedient, zou u dat nummer moeten kunnen overzetten naar de nieuwe provider.