Skip to content

De TLDR-wet kan u helpen de servicevoorwaarden te begrijpen

30 de juli de 2022
GettyImages 641191600 66d8c7ba74784e869215720ea4c6308a

Belangrijkste leerpunten

  • Amerikaanse wetgevers hebben een wetsvoorstel ingediend om web-apps en -services te dwingen samenvattingen van hun servicevoorwaarden te maken.
  • De samenvattingen zullen in wezen een opsomming van belangrijke details zijn.
  • Experts uit de sector juichten de stap toe en voerden aan dat het de dienstverlening transparanter zal maken.

Zeer weinigen van ons besteden daadwerkelijk tijd aan het lezen van de Servicevoorwaarden (ToS)-overeenkomsten voor de talloze webservices die we dagelijks gebruiken. Een groep Amerikaanse wetgevers heeft een wetsvoorstel ingediend om hier iets aan te doen, en domeinexperts vinden dat een goed begin.

Het wetsvoorstel, toepasselijk de Terms-of-Service Labeling, Design, and Readability (TLDR) Act genoemd, probeert online apps en services te dwingen hun juridische taal samen te vatten in verteerbare brokken, met alle zinvolle details en geen pluisjes. “Het verbergen van ongunstige termen binnen legalese is iets waar we allemaal aan gewend zijn geraakt, maar dat maakt het nog geen goede of goede gewoonte”, deelde Trevor Morgan, productmanager bij comforte AG, via e-mail met levensdraad. “Een pluim voor de wetgevers die uitkijken naar de gemiddelde gebruiker.”

Meer zeggen voor minder

Voorstanders van transparantie voeren al lang campagne om ToS redelijk en begrijpelijk te maken voor de gemiddelde persoon, waarbij de Electronic Frontier Foundation (EFF) zelfs zo ver gaat dat ze deze gebruiksvoorwaarden noemen. Tony Pepper, CEO van beveiligingsleverancier Egress, was het daarmee eens. “Zoals het er nu uitziet, gebruiken consumentengerichte bedrijven complexe en langdurige serviceovereenkomsten die veel consumenten gewoon niet de tijd hebben om te lezen en te begrijpen,” vertelde Pepper levensdraad via e-mail. Het verbergen van ongunstige termen binnen legalese is iets waar we allemaal aan gewend zijn geraakt, maar dat maakt het nog geen recht of goede gewoonte.

Dit feit ontgaat de opstellers van het wetsvoorstel niet. In een verklaring betoogden congreslid Lori Trahan, senator Bill Cassidy en senator Ben Ray Luján dat hun wetsvoorstel ToS toegankelijker, transparanter en begrijpelijker wil maken voor consumenten. “Dit is een echt fascinerend wetsvoorstel dat de kern raakt van het scepticisme van de meeste gebruikers over de algemene voorwaarden”, vertelde Morgan aan levensdraad. “Ieder van ons heeft even gepauzeerd voordat we op de knop Accepteren hebben geklikt en hebben we ons afgevraagd: ‘Waar ga ik eigenlijk mee akkoord?’ de dealer, een vertaling en uitleg op hoog niveau geven van de kritieke posten en voorwaarden die van invloed kunnen zijn op ons.

Veel technologische producten, software en zelfs sociale media bieden gebruikers echter niet dezelfde hoffelijkheid.

Bijgesneden hand met mobiele telefoon met algemene voorwaarden erop

“Het sluipende vermoeden is dat deze organisaties die ons dwingen om in te stemmen met ongelooflijk lange legalese van plan zijn om dingen te doen met onze informatie en gebruikspatronen waar de meest redelijke mensen bezwaar tegen zouden kunnen hebben of op zijn minst pauzeren en heroverwegen,” meende Morgan.

Het wetsvoorstel somt verschillende vereisten op om korte ToS-overzichtsverklaringen te maken die gemakkelijk te begrijpen en machineleesbaar zijn. De samenvatting moet onder meer changelogs bevatten waarin wordt vastgelegd hoe de voorwaarden zijn geëvolueerd en een lijst met datalekken van de afgelopen drie jaar.

Verkeerde aanpak?

Niet iedereen is echter onder de indruk. “Denken wetgevers dat we de servicevoorwaarden expres extra lang schrijven?” vroeg Hannah Poteat, Manager en Senior Privacy Counsel bij Twilio Inc, in een Twitter-bericht. “Zoals… we vervelen ons en we willen mensen in verwarring brengen, dus we gaan gewoon gooien” [in] wat stukjes van Anna Karenina om te zien of iemand het opmerkt?”

Zakenman die met vergrootglas kleine lettertjes leest

Poteat was het ermee eens dat hoewel het feit dat niemand de servicevoorwaarden leest een probleem is, de TLDR-rekening niet de manier is om het probleem op te lossen. “Het is een misplaatste puinhoop die de last steeds op de verkeerde plaats legt: gebruikers,” Poteat toegevoegd. “Begrijp me niet verkeerd. Ik ben helemaal voor een samenvatting. Kijk naar elke ToS of privacyverklaring die ik /ooit/ heb geschreven, ze zijn van meerdere niveaus, samenvattingen overal.” Matti Schneider van het Open Terms Archive (OTA)-project dat wijzigingen in de ToS volgt voor meer dan 200 digitale platforms reageerde tegen Poteat zei dat de auteurs van de TLDR-wet de rekening niet afzonderlijk hebben geschreven en contact hebben opgenomen met degenen die werken aan het toevoegen van transparantie aan de ToS, inclusief het OTA-project.

Transparantie toevoegen

Morgan viel in en zei dat gegevensprivacy en gegevensbeveiliging in toenemende mate worden gezien als essentiële mensenrechten, en het is alleen maar eerlijk om een ​​samenvatting op hoog niveau te vragen zonder een beroep te doen op juridisch advies of urenlang over het contract te spitten voordat u ermee instemt.

Hij redeneerde dat de ideale uitkomst van het wetsvoorstel zou zijn dat gebruikers, vooral niet-technische, door middel van een opsommingsteken de belangrijkste implicaties van de algemene voorwaarden begrijpen, vooral wat ze kunnen verwachten in termen van het gebruik van privégegevens en de beveiligingsmaatregelen die op die persoonsgegevens worden toegepast. Peper was het daarmee eens. “Voor gewone gebruikers zou een van de grootste verbeteringen een beter begrip zijn van hoe bedrijven hun gegevens zullen gebruiken.

Door deze informatie toegankelijker te maken, zal de wet de rechten van consumenten als betrokkenen versterken, waardoor ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hoe ze zijn blij dat hun gegevens worden gebruikt.”