Skip to content

DeepMind’s AI Coder zal mensen nog niet vervangen

12 de augustus de 2022
photo 1591696331111 ef9586a5b17a 47acc68653194f49802f674a6bbd3a0c

Belangrijkste leerpunten

  • De AI-coderingsengine van DeepMind is net zo goed als een gemiddelde menselijke programmeur.
  • De AlphaCode-engine komt met creatieve oplossingen voor codeerproblemen.
  • AI is misschien het beste wanneer het menselijke arbeid vergroot in plaats van het te vervangen.

Onderzoeksbureau DeepMind zegt dat AI-coderingsengines zowel programma’s als mensen kunnen schrijven. Komen er eindelijk robots voor de banen van softwareontwikkelaars? Toen DeepMind zijn AlphaCode-engine aan het werk zette met codeeruitdagingen die bedoeld waren om mensen te testen, eindigde het in de top 54 procent, waarmee het net zo goed was als een gemiddelde mens. Dat klinkt misschien alsof het klaar is om te worden ingezet voor live gebruik. Je zou de slechtste helft van je menselijke programmeurs kunnen ontslaan en ze dan vervangen door AI-coderingsbots, toch? Nog niet.

“Bij AI-bedrijven zijn schrijvers meer dan ooit nodig. Het echte voordeel van AI-schrijvers is dat ze onderzoek en tools leveren die [up] het proces van wat er in de inhoud moet komen. Ik stel me voor dat AI-coderingsengines hetzelfde zullen doen voor programmeurs. Het zal ze efficiënter maken, waardoor het gemakkelijker wordt om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van een structuur voor hun toepassingen, en snelheid [up] het proces van coderen”, vertelde John Cass, mede-oprichter van AI-bedrijf AIContentGen, via e-mail aan levensdraad.

Ondersteuning, niet vervangen

De belofte van AI is dat het mensen kan vervangen in ondergeschikte taken of mensen kan verdringen in dure banen. Maar in de praktijk zijn we er nog niet. Als je ooit AI-apps hebt gebruikt om bijvoorbeeld je foto’s te bewerken, weet je dat er nog genoeg op te ruimen is nadat de tool klaar is. Op zijn minst wordt de mens gereduceerd tot het klikken op een knop om door AI gemaakte opties te bladeren en vervolgens de beste te kiezen. In het geval van de AlphaCode-engine van DeepMinds is de AI getraind om coderingsuitdagingen aan te pakken.

Voorbeelden op de AlphaCode-projectpagina zijn het vinden van optimale manieren om wegen en gebouwen te ordenen of het bedenken van strategieën om bordspellen te winnen. Deze zijn misschien niet handig op de werkplek, maar DeepMind’s AI toonde één belangrijke eigenschap: creativiteit. “Ik kan gerust zeggen dat de resultaten van AlphaCode mijn verwachtingen overtroffen”, zei Mike Mirzayanov, oprichter van Codeforces, een site die codeerwedstrijden organiseert, in de Diepe geest blog. “Ik was sceptisch, want zelfs bij eenvoudige concurrentieproblemen is het vaak niet alleen nodig om het algoritme te implementeren, maar ook – en dit is het moeilijkste deel – om het uit te vinden.”

Grafiek die laat zien hoe DeepMind's AI zich verhoudt tot menselijke programmeurs

Het meest waarschijnlijke scenario, in ieder geval om mee te beginnen, is dat menselijke codeurs AI-tools gebruiken om hen te helpen werken. En andere bedrijven, bijvoorbeeld Microsoft, werken aan AI-tools om programmeurs te helpen sneller te werken door veel van het drukke werk voor hen te doen. In zekere zin zijn we er allemaal aan gewend om elke dag AI-tools te gebruiken, en we kennen de valkuilen en frustraties die ze met zich meebrengen. Autocorrectie zou bijvoorbeeld het typen sneller moeten maken op kleine toetsenborden op het scherm, maar in de praktijk verander je uiteindelijk je typestijl om de autocorrectie-suggesties beter te activeren. Dus, zullen menselijke coders echt worden vervangen door AI? Onwaarschijnlijk. “Coders zullen nog steeds aan het stuur zitten, zoals schrijvers met AI-contentschrijvers zijn”, zegt Cass. “In zekere zin betekenen de nieuwe AI-schrijftools nog meer werkzekerheid voor schrijvers, omdat ze in de nabije toekomst de expertise zullen hebben om de meer geavanceerde tools te gebruiken en het beste te halen uit.”

 

Kunst officiële intelligentie

Er zijn een paar manieren om AI in creatieve bezigheden te bekijken. Een daarvan is dat het het gromwerk wegneemt en de mens zich meer op de creatieve aspecten laat concentreren. De mens wordt meer filmregisseur in plaats van scenarioschrijver van acteur. We kunnen een stapje terug doen en het hele project van een hoger niveau bekijken, zonder ons te bekommeren om de details die nodig zijn om onze visies te verwezenlijken. “Het zal ze efficiënter maken, waardoor het gemakkelijker wordt om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van een structuur voor hun applicaties…” Aan de andere kant is AI-creativiteit nog steeds algoritmische creativiteit. Het zal oplossingen bedenken, romans schrijven of onze foto’s filteren, maar misschien niet op een manier die resoneert met andere mensen zoals kunst dat kan. Tussen deze uitersten bevinden zich artiesten als Brian Eno, die door AI gemaakte muziek van eigen bodem op de achtergrond laat draaien terwijl hij in de studio is. Als er iets zijn oor vangt, bewaart hij het voor later gebruik. AI-creaties kunnen mensen inspireren in richtingen die we normaal niet zouden gaan. Of AI kan dicteren hoe we werken, dus we eindigen als ondergeschikte babysitters voor de machines. Zoals bij elk hulpmiddel is het dus de manier waarop we het gebruiken die telt.