Skip to content

Draadloos toegangspunt versus draadloos toepassingsprotocol

27 de juli de 2021
linksys wap54g 400 56a1ad223df78cf7726cf853

De voorwaarde WAP heeft twee verschillende betekenissen in de wereld van draadloze netwerken. WAP staat voor beide Draadloos toegangspunt en Draadloos toepassingsprotocol.

Draadloze toegangspunten

Een draadloos toegangspunt is een apparaat dat een draadloos (meestal Wi-Fi) lokaal netwerk verbindt met een bekabeld (meestal Ethernet) netwerk.

Draadloos toepassingsprotocol

Het Wireless Application Protocol is gedefinieerd om de levering van inhoud aan mobiele apparaten via draadloze netwerken te ondersteunen. Centraal in het ontwerp van WAP stond een netwerkstack gebaseerd op het OSI-model. WAP heeft verschillende nieuwe netwerkprotocollen geïmplementeerd die functies uitvoeren die vergelijkbaar zijn met, maar los staan ​​van de bekende webprotocollen HTTP, TCP en SSL. WAP omvatte de concepten browsers, servers, URL’s en netwerkgateways. WAP-browsers zijn gebouwd voor kleine mobiele apparaten zoals mobiele telefoons, semafoons en PDA’s. In plaats van inhoud in HTML en JavaScript te ontwikkelen, gebruikten WAP-ontwikkelaars WML en WMLScript. WAP werd beperkt door zowel de snelheid van het mobiele netwerk als de verwerkingskracht van de apparaten en ondersteunde slechts een klein deel van het gebruik van een pc. Typische toepassingen van deze technologieën waren nieuwsfeeds, aandelenkoersen en messaging. Hoewel er van 1999 tot het midden van de jaren 2000 een behoorlijk aantal WAP-apparaten op de markt bestonden, duurde het niet lang voordat de technologie verouderd raakte door de snelle technologische verbeteringen in mobiele netwerken en smartphones.

Het WAP-model

Het WAP-model bestaat uit vijf lagen in een stapel, van boven naar beneden: applicatie, sessie, transactie, beveiliging en transport. De applicatielaag van WAP is de Wireless Application Environment (WAE). WAE ondersteunt rechtstreeks de ontwikkeling van WAP-toepassingen met Wireless Markup Language (WML) in plaats van HTML en WMLScript in plaats van JavaScript. WAE bevat ook de Wireless Telephony Application Interface (WTAI, of kortweg WTA) die een programmeerinterface biedt voor telefoons voor het initiëren van oproepen, het verzenden van tekstberichten en andere netwerkmogelijkheden. De sessielaag van WAP is het Wireless Session Protocol (WSP). WSP is het equivalent van HTTP voor WAP-browsers. WAP omvat browsers en servers, net als het web, maar HTTP was geen praktische keuze voor WAP vanwege de relatieve inefficiëntie op de draad. WSP bespaart kostbare bandbreedte op draadloze verbindingen; in het bijzonder werkt WSP met relatief compacte binaire data waar HTTP voornamelijk met tekstdata werkt. Wireless Transaction Protocol (WTP) biedt services op transactieniveau voor zowel betrouwbare als onbetrouwbare transporten. Het voorkomt dat dubbele kopieën van pakketten worden ontvangen door een bestemming, en het ondersteunt indien nodig herverzending in gevallen waarin pakketten worden weggelaten. WTP is in dit opzicht analoog aan TCP. WTP verschilt echter ook van TCP. WTP is in wezen een uitgeklede TCP die wat extra prestaties uit het netwerk perst. Wireless Transaction Layer Security (WTLS) biedt authenticatie- en encryptiefunctionaliteit analoog aan Secure Sockets Layer (SSL) in webnetwerken. Net als SSL is WTLS optioneel en wordt het alleen gebruikt wanneer de inhoudsserver dit vereist. Wireless Datagram Protocol (WDP) implementeert een abstractielaag voor netwerkprotocollen op een lager niveau; het voert functies uit die vergelijkbaar zijn met UDP. WDP is de onderste laag van de WAP-stack, maar implementeert geen fysieke of datalinkmogelijkheden. Om een ​​complete netwerkservice te bouwen, moet de WAP-stack worden geïmplementeerd op een low-level legacy-interface die technisch gezien geen deel uitmaakt van het model. Deze interfaces, “bearer services” of “bearers” genoemd, kunnen IP-gebaseerd of niet-IP-gebaseerd zijn. FAQ

  • Wat doet een draadloos toegangspunt?

    Met draadloze toegangspunten kunnen consumenten met grote huizen of bedrijven in kantoorgebouwen hun draadloze netwerk uitbreiden en eventuele gaten in de dekking opvullen. Mesh Wi-Fi werkt op dezelfde manier door meerdere toegangspunten in een enkel netwerk in te bouwen.

  • Hoe werkt een draadloos toegangspunt?

    Een draadloos toegangspunt neemt een bekabelde verbinding en zendt deze uit als een draadloos signaal. Moderne routers zijn meestal combinaties van router en modem, wat betekent dat deze apparaten hun eigen toegangspunt zijn, een bekabelde verbinding nemen en dit uitzenden als een draadloos signaal.