Skip to content

Een korte introductie tot computernetwerkbeveiliging

24 de juli de 2021
GettyImages 116781937 57e044f65f9b586516ad0e47

Beveiliging van computernetwerken heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen, aangezien cybercriminelen wekelijks in het nieuws komen. Netwerkbeveiligingstechnologie evolueert voortdurend, maar de basisprincipes blijven constant. Hier is een inleiding over de meest kritieke aspecten van netwerkbeveiliging waarvan u op de hoogte moet zijn voor uw thuis- of bedrijfsnetwerk om uw privacy en gegevens zo goed mogelijk te beschermen. U moet best practices voor netwerkbeveiliging implementeren, of u nu Windows- of Mac-systemen gebruikt, en hoe groot of klein uw netwerk ook is. Onthoud dat de beste netwerkbeveiliging een combinatie van benaderingen vereist.

Fysieke netwerkbeveiliging

Een netwerkbeveiligingselement dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van hardwareapparaten tegen diefstal en fysieke inbraak. Bedrijven vergrendelen netwerkservers, netwerkswitches en andere kernnetwerkcomponenten in goed bewaakte faciliteiten. Deze maatregelen zijn niet praktisch voor huiseigenaren, maar jij kan bewaar uw met een wachtwoord beveiligde breedbandrouters op een privélocatie, uit de buurt van buren en huisgasten. Als u zich zorgen maakt over gegevensdiefstal met fysieke middelen, zoals iemand die een computer of router steelt, overweeg dan om uw gegevens niet lokaal op te slaan. Online back-upservices en cloudopslagsites slaan gevoelige bestanden offsite op veilige back-uplocaties op. Zelfs als de lokale hardware wordt gestolen of gecompromitteerd, zijn de bestanden nog steeds veilig.

Mobiele fysieke beveiliging

Het wijdverbreide gebruik van mobiele apparaten heeft fysieke beveiliging nog belangrijker gemaakt. Smartphones vallen uit de broekzak en zijn gemakkelijk achter te laten, waardoor ze kwetsbaar zijn voor diefstal. Ook laptops en tablets worden vaak gestolen. Houd rekening met deze voorzorgsmaatregelen om uw mobiele apparaten veilig te houden:

  • Wees alert op uw fysieke omgeving wanneer u mobiele apparaten gebruikt en berg ze veilig op als u klaar bent.
  • Activeer indien mogelijk trackingsoftware op afstand, zodat u een gestolen apparaat kunt traceren en zelfs op afstand kunt wissen.
  • Gebruik een wachtwoord voor al uw mobiele apparaten, zodat nieuwsgierige blikken ze niet gemakkelijk kunnen bekijken.
  • Blijf in visueel contact met uw telefoon als u deze aan iemand uitleent. Een kwaadwillende kan binnen een paar minuten persoonlijke gegevens stelen, monitoringsoftware installeren of op een andere manier een telefoon hacken wanneer deze onbeheerd wordt achtergelaten.

Wachtwoord beveiliging

Indien correct toegepast, zijn wachtwoorden een uiterst effectieve manier om de netwerkbeveiliging te verbeteren. Neem wachtwoordbeheer serieus en gebruik geen zwakke, gemakkelijk te raden wachtwoorden zoals 123456. Een paar andere best practices in wachtwoordbeheer gaan een heel eind in de richting van netwerk- en apparaatbeveiliging. Houd rekening met deze voorzorgsmaatregelen:

  • Stel sterke wachtwoorden of toegangscodes in op alle apparaten die verbinding maken met het netwerk.
  • Wijzig het standaard beheerderswachtwoord van netwerkrouters.
  • Deel geen wachtwoorden met anderen, tenzij dit absoluut noodzakelijk is.
  • Stel, indien mogelijk, gastnetwerktoegang in voor vrienden en bezoekers.
  • Wijzig wachtwoorden regelmatig, vooral als je ze hebt gedeeld of ontdekt.

Om het gemakkelijker te maken om wachtwoorden te vinden en te gebruiken, slaat u ze op in een wachtwoordbeheerder.

Spyware

Zelfs zonder fysieke toegang tot een apparaat of kennis van netwerkwachtwoorden, kunnen illegale programma’s zoals spyware computers en netwerken infecteren. Dit gebeurt wanneer u per ongeluk of via een link in een phishing-e-mail schadelijke websites bezoekt. Spyware kent vele vormen. Sommige typen monitoren het computergebruik en het surfgedrag op het web om de gegevens door te geven aan bedrijven, die deze vervolgens gebruiken om gerichte advertenties te maken. Andere soorten spyware proberen persoonlijke gegevens te stelen. Een van de gevaarlijkste vormen van spyware, keylogger-software, logt en verzendt de geschiedenis van alle toetsenbordacties, waarbij onderweg wachtwoorden en creditcardnummers worden vastgelegd. Alle spyware probeert te functioneren zonder medeweten van iemand die de geïnfecteerde computer gebruikt, waardoor een aanzienlijk beveiligingsrisico ontstaat voor de computer en het netwerk waarmee deze is verbonden. Omdat spyware moeilijk te detecteren en te verwijderen is, raden beveiligingsexperts aan om betrouwbare antispywaresoftware op computernetwerken te installeren en uit te voeren.

Onlineprivacy

Persoonlijke stalkers en identiteitsdieven volgen de online gewoonten en bewegingen van mensen veel verder dan de basis van spyware. Wi-Fi-hotspotgebruik in forenzentreinen en auto’s onthult bijvoorbeeld uw locatie. Zelfs in de virtuele wereld kan veel over iemands identiteit online worden gevolgd via de IP-adressen van hun netwerken en hun sociale netwerkactiviteiten. Tools voor privacybescherming zijn onder meer anonieme webproxyservers en VPN-services. Hoewel het handhaven van volledige privacy online niet volledig haalbaar is, beschermen die methoden de privacy tot op zekere hoogte. Wees echter voorzichtig met wat u online deelt en met wie.