Skip to content

Een vast IP-adres verkrijgen

28 de juli de 2021

Wat te weten

  • Meld u aan bij uw thuisrouter als beheerder en werk de configuratie-instellingen bij om statische IP-adressering tot stand te brengen.
  • Voor het verkrijgen van een statisch IP-adres van een internetprovider moet u zich aanmelden voor een speciaal serviceplan en extra kosten betalen.

Soms kan het IP-adres van uw computer veranderen wanneer deze verbinding maakt met een netwerk, ook al heeft u geen wijzigingen aangebracht in uw instellingen. Het gebeurt vaak als u de computer uitzet of als u een tijdje van huis bent geweest. Dit is een verwacht gedrag van Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP), dat door de meeste netwerken wordt gebruikt. Sommige mensen hebben echter vaste IP-adressen nodig om op afstand toegang te krijgen tot hun apparaten via internet.

Vaste IP-adressen gebruiken op thuisnetwerken

Uw thuisnetwerkrouter (of een andere DHCP-server) houdt bij hoe lang geleden het de IP-adressen van uw computers heeft uitgegeven. Om ervoor te zorgen dat het netwerk niet zonder IP-adressen komt te zitten, stellen DHCP-servers een tijdslimiet in met de naam a huren hoelang kan gegarandeerd worden dat elke computer hetzelfde adres behoudt, waarna het adres opnieuw wordt toegewezen aan het volgende apparaat dat er verbinding mee maakt. Routers stellen doorgaans een relatief korte DHCP-leasetijd in, die ongeveer 24 uur is, en stellen beheerders ook in staat de standaardwaarde te wijzigen. Kortere leases zijn zinvol op grote netwerken met veel apparaten die verbinding maken en loskoppelen, maar over het algemeen zijn ze niet nuttig op thuisnetwerken. Door uw DHCP-leasetijd te wijzigen in een langere waarde, vergroot u de kans dat elke computer zijn lease voor onbepaalde tijd behoudt. Als alternatief kunt u met meer moeite statische IP-adressen instellen op een thuisnetwerk in plaats van DHCP te gebruiken. Statische adressering garandeert dat uw computer altijd hetzelfde vaste IP-adres gebruikt, ongeacht hoe lang de verbinding tussen sessies is verbroken. Als u DHCP-leasetijden wilt wijzigen of uw netwerk wilt wijzigen in statische adressering, logt u in op uw thuisrouter als beheerder en werkt u de juiste configuratie-instellingen bij.

Cloud Netwerk Symbool XXXL

Vaste IP-adressen gebruiken op openbare netwerken

Hoewel u de adressen die aan uw thuiscomputers zijn toegewezen, kunt beheren, kunnen de IP-adressen die door uw internetprovider aan uw router zijn toegewezen, nog steeds naar goeddunken van de provider worden gewijzigd. Om een ​​statisch IP-adres van een internetprovider te krijgen, moet u zich aanmelden voor een speciaal serviceplan en extra kosten betalen. IP-adressen voor mobiele apparaten die verbinding maken met openbare Wi-Fi-hotspots veranderen ook regelmatig. Het is niet mogelijk om hetzelfde openbare IP-adres voor een apparaat te behouden wanneer u zich tussen openbare netwerken verplaatst.

Een virtueel particulier netwerk gebruiken

Sommige VPN-oplossingen, met name configuraties die u maakt met technologieën zoals Algo, leiden al uw verkeer via een bepaald IP-adres. Deze mogelijkheid kan handig zijn wanneer een bron- of bestemmings-IP-adres op een goedgekeurde lijst moet staan. Sommige beveiligingsproducten vereisen bijvoorbeeld dat een specifiek of specifiek geïdentificeerd IP-adres of IP-bereik er toegang toe heeft. Het gebruik van een VPN, zelfs als uw ISP geen vast openbaar IP-adres levert, kan u helpen deze barrière te overwinnen.