Skip to content

Functies en kenmerken van routers voor thuiscomputernetwerken

10 de juli de 2021
GettyImages 1135532703 46470d937a22447c8c7b1a375e39e682

Breedbandrouters zijn essentieel voor thuisnetwerken, maar hun gebruik is niet beperkt tot het delen van basisverbindingen. Fabrikanten hebben de afgelopen jaren meer functies toegevoegd. Zorg er bij het winkelen voor een nieuwe router voor dat het model dat u kiest, de gewenste functies ondersteunt; deze verschillen aanzienlijk per fabrikant en model.

Enkele of dual-band wifi

Tot voor kort bevatten wifi-routers voor thuisgebruik één radio die uitzond op de 2,4 GHz-frequentieband. Toen kwamen 802.11n-routers, die beschikken over een communicatietechnologie genaamd MIMO (multiple in multiple out). Met twee of meer ingebouwde radiozenders kunnen thuisrouters nu communiceren over een bredere frequentieband of over meerdere afzonderlijke banden. Dual-band wifi-routers ondersteunen meerdere radio’s en werken op zowel de 2,4 GHz- als de 5 GHz-band. Deze routers maken het mogelijk om twee draadloze subnetwerken op te zetten en de voordelen van beide soorten te benutten. 5 GHz-verbindingen bieden bijvoorbeeld betere prestaties dan 2,4 GHz-verbindingen, en 2,4 GHz biedt over het algemeen een beter bereik plus compatibiliteit met oudere apparaten.​

Traditioneel of Gigabit Ethernet

Meerdere Ethernet-kabels aangesloten op een hub

Veel thuisrouters van de eerste en tweede generatie ondersteunden geen wifi. Deze bedrade breedbandrouters boden alleen Ethernet-poorten, ontworpen om een ​​pc, een printer en misschien een gameconsole aan te sluiten. Om maximaal te profiteren van de technologie, probeerden sommige huiseigenaren hun huizen vooraf te bedraden met een Ethernet-kabel die naar verschillende kamers liep. Zelfs vandaag de dag, met de populariteit van Wi-Fi en mobiele apparaten (waarvan vele geen bekabelde verbindingen ondersteunen), blijven fabrikanten Ethernet integreren in thuisrouters. Ethernet biedt in veel situaties betere netwerkprestaties dan draadloze verbindingen. Veel populaire breedbandmodems maken verbinding met routers via Ethernet, en hardcore gamers geven er vaak de voorkeur aan boven wifi voor hun spelsystemen. Tot voor kort ondersteunden routers dezelfde 100 Mbps (ook wel 10/100 of Fast Ethernet genoemd) technologie als hun oorspronkelijke voorouders. Nieuwere en duurdere modellen upgraden dat naar Gigabit Ethernet, wat beter is voor videostreaming en ander resource-intensief gebruik.

IPv4 en IPv6

Kabels aangesloten op servers waarop IPv6 is geplaatst

Alle thuisrouters ondersteunen Internet Protocol (IP). Alle nieuwere routers ondersteunen twee verschillende versies van IP: de nieuwere IP versie 6 (IPv6) standaard en de oudere maar nog steeds mainstream versie 4 (IPv4). Oude breedbandrouters ondersteunden alleen IPv4. Hoewel een IPv6-compatibele router niet vereist is, profiteren thuisnetwerken van de beveiligings- en prestatieverbeteringen die het biedt.

Netwerkadresvertaling (NAT)

Visualisatie van netwerkknooppunten

Als een van de basisbeveiligingskenmerken van thuisrouters, stelt Network Address Translation (NAT)-technologie het adresseringsschema van een thuisnetwerk en de verbinding met internet in. NAT houdt de adressen bij van alle apparaten die op een router zijn aangesloten en alle berichten die ze naar de buitenwereld sturen, zodat de router de antwoorden later naar het juiste apparaat kan sturen. Deze functie wordt een NAT-firewall genoemd omdat deze kwaadaardig verkeer blokkeert, net als andere soorten netwerkfirewalls.

Verbinding en bronnen delen

Persoon die een netwerkprinter in een kantoor gebruikt

Met routers kunnen netwerkgebruikers bronnen zoals printers delen. De meeste moderne printers zijn netwerkklaar; ze ondersteunen wifi en kunnen verbinding maken met hetzelfde thuisnetwerk als computers en telefoons, die vervolgens taken naar de printer kunnen sturen. Sommige routers hebben USB-poorten die zijn ontworpen om externe opslagstations aan te sluiten. Andere apparaten op het netwerk kunnen deze opslag gebruiken om bestanden te kopiëren. Deze schijven kunnen ook worden losgekoppeld van de router en naar andere locaties worden getransporteerd als iemand bijvoorbeeld onderweg toegang tot de gegevens nodig heeft. Zelfs zonder USB-opslagfuncties maakt een router het delen van netwerkbestanden mogelijk op andere manieren tussen apparaten. Bestanden kunnen worden gedeeld met behulp van de netwerkbesturingssysteemfuncties van een apparaat of via cloudopslagsystemen.

Gastnetwerken

Een afbeelding van een netwerk vergrendelen

Sommige draadloze routers ondersteunen gastnetwerken, dat wordt gebruikt om een ​​speciaal gedeelte van een thuisnetwerk op te zetten voor vrienden en familie die op bezoek zijn. Gastnetwerken beperken de toegang tot het primaire thuisnetwerk, zodat bezoekers niet zonder uw toestemming kunnen rondsnuffelen in de bronnen van het thuisnetwerk. Met name een gastnetwerk gebruikt een aparte beveiligingsconfiguratie en andere wifi-beveiligingssleutels dan de rest van het thuisnetwerk, zodat uw privésleutels verborgen blijven.

Ouderlijk toezicht en andere toegangsbeperkingen

Ouder en kind die samen een tablet gebruiken

Fabrikanten van routers adverteren vaak ouderlijk toezicht als een verkoopargument van hun producten. De details over hoe deze bedieningselementen werken, zijn afhankelijk van het betrokken routermodel. Ouderlijk toezicht van de router heeft de volgende functies:

  • Blokkeer specifieke websites op naam.
  • Beperk de toegang van een kind tot internet.
  • Beperk het aantal uren dat een kind per dag online kan zijn.

Een routerbeheerder configureert instellingen voor ouderlijk toezicht via de consolemenu’s. Instellingen worden op elk apparaat afzonderlijk toegepast, zodat de apparaten van een kind kunnen worden beperkt en andere niet. Routers houden de identiteit van lokale apparaten bij aan de hand van hun fysieke (Media Access Control)-adressen, zodat een kind de naam van een computer niet kan wijzigen om ouderlijk toezicht te vermijden. Omdat dezelfde functies ook nuttig kunnen zijn voor echtgenoten en andere leden van het huishouden, is toegangsbeperking een nauwkeuriger term dan ouderlijk toezicht.

VPN-server- en clientondersteuning

VPN dial visualisatie

Virtual Private Network (VPN)-technologie verbetert de beveiliging van internetverbindingen en is steeds populairder geworden met de groei van draadloze netwerken. Veel mensen gebruiken VPN’s op de werkplek en op mobiele apparaten die verbinding maken met wifi-hotspots, maar relatief weinig mensen gebruiken VPN’s thuis. Sommige routers bieden enige VPN-ondersteuning, maar deze functionaliteit is over het algemeen beperkt. Thuisrouters met VPN bieden doorgaans alleen VPN-serverondersteuning. Hierdoor kunnen leden van het huishouden een VPN-verbinding met thuis opzetten terwijl ze weg zijn. Minder thuisrouters bieden VPN-clientondersteuning, waardoor apparaten in huis VPN-verbindingen kunnen maken wanneer ze internetten. Als de veiligheid en privacy van draadloze verbindingen thuis een prioriteit zijn, zorg er dan voor dat elke router die u overweegt als VPN-client kan functioneren.

Port Forwarding en UPnP

Ethernet-kabels aangesloten op een bedrijfshub

Een standaard maar minder begrepen functie van thuisrouters, port forwarding, geeft een beheerder de mogelijkheid om inkomend verkeer naar individuele apparaten binnen het thuisnetwerk te leiden volgens de TCP- en UDP-poortnummers in afzonderlijke berichten. Veelvoorkomende scenario’s hiervoor zijn pc-gaming en webhosting. TCP staat voor Transmission Control Protocol. UDP staat voor User Datagram Protocol. De universele plug-and-play (UPnP)-standaard is ontwikkeld om de manier te vereenvoudigen waarop computers en applicaties poorten gebruiken om met thuisnetwerken te communiceren. UPnP stelt automatisch veel van de verbindingen in waarvoor anders handmatig port forwarding-items op een router moeten worden geconfigureerd. Alle reguliere thuisrouters ondersteunen UPnP als een optionele functie; beheerders kunnen het uitschakelen om volledige controle te behouden over de poortdoorschakelingsbeslissingen van de router.

QoS

Q0S Quality of Service dialoogballon

Typische thuisrouters bieden verschillende opties om de Quality of Service (QoS) op een thuisnetwerk te regelen. QoS stelt een beheerder in staat om geselecteerde apparaten en applicaties hogere prioriteit toegang te geven tot netwerkbronnen. De meeste breedbandrouters ondersteunen QoS als een functie die kan worden in- of uitgeschakeld. Thuisrouters met QoS kunnen afzonderlijke instellingen bieden voor bekabelde Ethernet-verbindingen versus draadloze Wi-Fi-verbindingen. Apparaten die prioriteit moeten krijgen, worden normaal gesproken geïdentificeerd door hun fysieke MAC-adres. Andere standaard QoS-opties zijn onder meer:

  • Verkeer op afzonderlijke TCP- of UDP-poorten kan vaak een hogere of lagere prioriteit krijgen dan andere. Beheerders gebruiken deze instellingen doorgaans om hogere prioriteit te geven aan netwerkgamers.
  • WMM (Wi-Fi multimedia) QoS detecteert en prioriteert automatisch videostreaming en spraakverkeer op Wi-Fi-verbindingen. Veel routers hebben WMM als een selecteerbare optie; sommige modellen houden WMM standaard ingeschakeld.

Wi-Fi beveiligde installatie (WPS)

Router met WPS-knop

Het concept achter WPS (Wi-Fi Protected Setup) is eenvoudig: thuisnetwerken (met name hun beveiligingsinstellingen) kunnen foutgevoelig zijn om in te stellen, dus alles wat het proces stroomlijnt, bespaart tijd en vermindert fouten. WPS biedt mechanismen om de beveiligingsauthenticatie van Wi-Fi-apparaten te vereenvoudigen door gebruik te maken van een drukknopverbindingsmethode of speciale persoonlijke identificatienummers (PIN’s). Dit zijn wachtwoordsleutels die soms automatisch kunnen worden overgedragen via Near Field Communication (NFC). Sommige Wi-Fi-clients ondersteunen WPS echter niet en de beveiliging is een punt van zorg.

Upgradebare firmware

binaire code over het scherm

Routerfabrikanten repareren doorgaans bugs en voegen voortdurend verbeteringen toe aan routerbesturingssystemen. Alle moderne routers bevatten een firmware-updatefunctie zodat eigenaren hun routers na aankoop kunnen upgraden. Een paar routermakers, met name Linksys, gaan een stap verder en bieden officiële ondersteuning aan hun klanten om de standaardfirmware te vervangen door een versie van derden (vaak open source) zoals DD-WRT. De gemiddelde huiseigenaar geeft er misschien niet veel om, maar sommige tech-enthousiastelingen beschouwen de mogelijkheid om firmware aan te passen als een belangrijke factor bij het kiezen van een thuisrouter.