Skip to content

Google Glass-update: nuttig of privacyprobleem?

17 de juli de 2021
GettyImages 525620316 dd329a133ec643c888c3e96188d609ab

Belangrijkste leerpunten

  • Met een update van Google Glass kunnen bazen door de augmented reality-headsets van hun werknemers kijken.
  • Met de nieuwe functie kunnen supervisors en experts advies en commentaar geven vanaf een externe locatie.
  • De mogelijkheid om werknemers via Glass te bewaken, roept privacyproblemen op, zeggen waarnemers.
Google Glass krijgt de mogelijkheid om supervisors door de ogen van hun externe werknemers te laten kijken met behulp van de zakelijke editie van de augmented reality-headset. De nieuwe functie is bedoeld om werknemers te helpen taken buiten kantoor efficiënter uit te voeren in een tijd waarin werken op afstand toeneemt als gevolg van de coronaviruscrisis. Met een update van Glass kan Google Meet op de Glass draaien en livechat inschakelen. Maar de mogelijkheid om werknemers via Glass te bewaken, roept privacyproblemen op, zeggen waarnemers. “Een zorg is dat overijverige managers deze technologie gebruiken om hun werknemers te veel te controleren, wat zou kunnen leiden tot extra stress op de werkplek”, zei Ottomatias Peura, chief marketing officer van Speechly, een softwarebedrijf voor spraakherkenning, in een e-mailinterview. “Een andere is inherent aan het apparaat zelf: Google heeft toegang tot een schat aan gegevens over werknemers, werkomgevingen en interne bedrijfsinformatie.”

Werken op afstand krijgt een boost

Het gebruik van Meet op Google Glass kan een game-changer zijn, zeggen experts. Google wijst er bijvoorbeeld op dat buitendiensttechnici in contact kunnen komen met experts op een andere locatie om apparaten te repareren die medische zorg verlenen aan patiënten. “Zowel werknemers als werkgevers zullen er baat bij hebben omdat ze niet langer fysiek bij elkaar hoeven te zijn om te werken”, zei Robb Hecht, een professor in marketing aan het Baruch College in New York, in een e-mailinterview. “Werk kan heel abstract worden en probleemoplossing kan overal worden uitgevoerd via AR en VR.” De Meet-functie voor Glass zou kunnen betekenen dat “snellere onboarding, betere instructies en het delen van kennis ertoe kunnen leiden dat werknemers vaardiger zijn en beter voorbereid om hun werk te doen”, aldus Peura. Toen Glass, een optisch op het hoofd gemonteerd display ontworpen in de vorm van een bril, voor het eerst werd uitgerold voor consumenten, werd het breed gepand vanwege zijn potentieel voor privacyschendingen. Maar de nieuwe Google Glass-functie die op bedrijven is gericht, kan privacyproblemen op de werkplek veroorzaken die voorheen niet bestonden, voegde Peura eraan toe. “Stel je een scenario voor waarin een werknemer vergeet zijn apparaat uit te zetten tijdens de pauze of zelfs thuis, waardoor de manager de mogelijkheid krijgt om mee te luisteren naar privé- en zelfs intieme gesprekken”, voegde hij eraan toe.

De Google Glass Wearables weergegeven op een tafel.

Welke werkplekgrenzen?

En vergeet niet je Google Glasses thuis te laten als je niet aan het werk bent, zeggen experts. Een oplossing zou zijn om een ​​’geofence’ toe te voegen, zodat de bril niet werkt op plaatsen waar dat niet hoort, zei Mark McCreary, partner en voorzitter van Fox Rothschild’s Privacy & Data Security Practice, in een e-mailinterview. “We moeten er ook op vertrouwen dat de werknemer altijd de tegenwoordigheid van geest zal hebben om het apparaat achter te laten wanneer hij naar het toilet gaat of tijdens zijn privétijd op het werk.” Naarmate Glass via de update meer gegevens verzamelt, blijft het risico op hacks bestaan. “Inbreuken uit het verleden suggereren dat het een geval zal zijn van wanneer, en niet als, er hacks en lekken van gevoelige informatie zijn vanwege de frequente storingen op gecentraliseerde servers om de gegevens veilig te houden”, Raullen Chai, CEO van IoTeX, een internetbeveiligingsbedrijf , zei in een e-mailinterview. Als iemand anders u via Glass ziet werken, kan dit afleidend werken. “Voor de gebruiker is de computerbril een radicale methode om aandacht en bewustzijn te verspreiden”, zei David Balaban, een computerbeveiligingsonderzoeker, in een e-mailinterview. “Instructies ontvangen is goed, maar ongelukken gebeuren zelfs met een koptelefoon, terwijl een persoon 80% van de informatie over de wereld om hem heen uit het zicht krijgt en slechts 18% uit het gehoor.”

Gezondheidseffecten zijn onbekend

Privacy is misschien niet de enige overweging. De langetermijneffecten van het gebruik van augmented reality-apparaten zoals Google Glass zijn onbekend, benadrukt Balaban. “Miljoenen jaren lang is ons brein in een ander patroon geëvolueerd”, zei hij. “Zal ons brein zich kunnen aanpassen om op twee fronten te werken? Kunnen hieruit nieuwe ziekten of aandoeningen ontstaan?” Of werknemers hier nu wel of niet klaar voor zijn nieuw hoofdstuk van werken op afstand, de technologie komt steeds dichter bij een werklocatie bij u in de buurt. Zorg er gewoon voor dat je woonkamer schoon is als je baas de volgende keer wil zien wat je aan het doen bent via Google Glass.