Skip to content

Google’s werkplan op afstand is niet zo’n groot probleem

6 de juli de 2021
GettyImages 474984752 2fe8c23be1a1494e9abf1cad3c8cc589

Belangrijkste leerpunten

  • De 200.000 fulltime en contractmedewerkers van Google blijven tot ten minste juli 2021 op afstand werken.
  • Veel technologiebedrijven hebben tot nu toe ontdekt dat thuiswerken gunstig is voor de productiviteit en het welzijn van werknemers.
  • Hoewel sommigen hier misschien naar Google kijken voor leiderschap, nemen velen hun eigen beslissingen om de terugkeer naar ‘normaal’ uit te stellen.

Google is van plan om al zijn 200.000 fulltime en contractmedewerkers op afstand te laten werken tot ten minste juli 2021, volgens een rapport van De Wall Street Journal. Er is een groeiende trend bij technologiebedrijven om werknemers thuis te laten werken vanwege de pandemie van het coronavirus. Google deed de oproep echter op een relatief late datum. Facebook, Twitter en Square hebben allemaal eerder soortgelijke plannen aangekondigd. Twitter en Square zijn zelfs van plan om dergelijke thuiswerkinitiatieven voor onbepaalde tijd voort te zetten. Toch is Google nogal een groot probleem en moet het worden bekeken.

Sundar Pichai, CEO van het moederbedrijf van Google, Alphabet, nam de beslissing onlangs na een ontmoeting met bedrijfsleiders. Volgens De rand, heeft Pichai vorige week een e-mail gestuurd naar alle medewerkers met het plan. Hij zei dat het bedrijf “medewerkers de mogelijkheid wilde geven om vooruit te plannen… onze wereldwijde optie voor vrijwilligerswerk vanuit huis te verlengen tot 30 juni 2021 voor functies die niet op kantoor hoeven te zijn.” Het is een concreter plan dan Google oorspronkelijk had, dat begin juli van dit jaar enkele kantoren zou hebben heropend, terwijl werknemers ook de mogelijkheid zouden hebben om thuis te blijven.

Op zoek naar Google

Google loopt een beetje achter in vergelijking met sommige van zijn grootste rivalen met een dergelijke aankondiging, en hoewel het mogelijk de toon zou kunnen zetten voor andere bedrijven om soortgelijke stappen te nemen, is het waarschijnlijk niet zo’n grote factor in de besluitvorming van andere bedrijven. Bedrijven van elke omvang zijn vaak bang dat de productiviteit zal dalen als hun werknemers thuis blijven. In werkelijkheid kan werken op afstand een boost zijn voor zowel de werknemers- als de bedrijfsresultaten. “Weten dat we gedistribueerd kunnen werken, opent zeker meer manieren van werken voor ons.” –Peter Willington, Auroch Digital Uit een recent onderzoek door cloudcommunicatieplatform Twilio bleek dat COVID-19 in feite de “digitale versneller van het decennium” is, waardoor bedrijven worden gedwongen hun digitale communicatiestrategie met gemiddeld zes jaar te versnellen in een poging om te blijven levensvatbaar tijdens de pandemie. “In de afgelopen maanden hebben we jarenlange digitale transformatie-roadmaps gecomprimeerd tot dagen en weken gezien om ons aan te passen aan het nieuwe normaal als gevolg van COVID-19”, zegt Chief Customer Officer Glenn Weinstein in het rapport.

Wie werkt er al vanuit huis?

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat alleen multinationale bedrijven met een aanzienlijke infrastructuur in staat zijn om thuiswerken te omarmen. Er zijn echter voordelen voor kleinere op technologie gebaseerde bedrijven, die al over alle tools beschikken om ook thuiswerk te vergemakkelijken. De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde game-ontwikkelaar Auroch Digital heeft bijvoorbeeld geconstateerd dat het thuishouden van werknemers ‘redelijk soepel verloopt’. Het bedrijf legde in een e-mail uit dat het “geen dip in de kwaliteit van de ontwikkeling heeft gezien” en is doorgegaan met het sluiten van deals met uitgevers. “[Our] Het productieproces is niet zo heel veel veranderd sinds het in lockdown ging – we hebben al een tijdje behoorlijk goede tools en processen, en omdat we gedwongen werden om op deze manier te werken, hebben we nagedacht over hoe we het werken in de toekomst zouden kunnen aanpassen. We zijn van plan om op een gegeven moment persoonlijk naar de studio terug te keren wanneer het veilig is om dat te doen, natuurlijk, maar wetende dat we gedistribueerd kunnen werken, opent zeker meer manieren van werken voor ons”, zegt Peter Willington, creative producer bij de firma.

Dat lijkt een groeiende trend te zijn bij veel andere bedrijven over de hele wereld, zowel groot als klein. Hoewel de krantenkoppen vol staan ​​met bekende namen die we allemaal kennen en regelmatig gebruiken, hebben tal van andere kleine bedrijven gemeld dat ze ook soortgelijke initiatieven volgen. Het is ook niet alleen vanwege het veiligheidsaspect, waarbij sommige bedrijven inzien dat het voor veel werknemers gewoon handiger en mogelijk goedkoper is om op afstand te werken dan om je zorgen te maken over kantoorruimte. Let op: dit heeft niets met Google te maken, maar alles met normaal zakelijk denken tijdens een pandemie.

Houdingen veranderen Are

Jarenlang werd de droom van werken op afstand vaak gepromoot bij elke relevante technologische vooruitgang, maar het is pas sinds kort dat het zo’n massale acceptatie bereikt. Het zijn onze nieuwe afgedwongen veiligheidsmaatregelen die laten zien hoe thuiswerken net zo productief (of meer) dan ooit kan zijn. Is werken op afstand een tijdelijke maatregel tijdens de COVID-19-pandemie of leidt het tot blijvend veranderde attitudes? Op dit moment, in zo’n snel veranderende situatie, is het moeilijk met zekerheid te zeggen, maar het is duidelijk dat werken op afstand tal van voordelen biedt en het is verfrissend om te zien dat grote bedrijven zoals Google hiervan profiteren. Google is zeker niet het eerste bedrijf dat zich inzet voor langdurig thuiswerken. In feite is de stap om werknemers thuis te houden misschien niet eens iets waar kleinere bedrijven aandacht aan besteden. Maar als je eigen werkgever je niet thuis wil laten blijven, kun je altijd zeggen: “Nou, Google heeft het gedaan!”