Skip to content

Hoe AI de architectuur verandert

18 de juli de 2021
GettyImages 582763822 519e9dbacea1415db657b1ff63a9fe16

Belangrijkste leerpunten

  • Kunstmatige intelligentie zal ooit in staat zijn om hele gebouwen helemaal opnieuw te ontwerpen.
  • Architectuur ontworpen door AI zal waarschijnlijk heel anders zijn dan menselijke ontwerpen en zijn eigen creativiteit vertonen, zeggen experts.
  • AI kan architectuur ook efficiënter maken door grote datasets te verwerken om snelle oplossingen te vinden.
In plaats van een architect in te huren, kan kunstmatige-intelligentiesoftware op een dag uw nieuwe huis of kantoor ontwerpen. AI heeft al invloed op de architectuur. Nieuwe technologieën, variërend van slimme luidsprekers tot slimme thermostaten, veranderen de manier waarop architecten denken over wonen en werken. Maar de architectuur van de toekomst die door AI is ontworpen, kan uniek zijn, volgens de auteurs van een nieuw artikel in het International Journal of Architectural Computing. “Het resultaat is iets nieuws, anders, buitenaards, vreemds en wonderbaarlijk mooi – misschien wel de eerste echte architectuur van de 21e eeuw”, Matias del Campo, universitair hoofddocent architectuur aan de Universiteit van Michigan, en een van de onderzoekers die de studie, zei in een e-mailinterview.

Een AI leren bouwen

In hun recente onderzoek gebruikten del Campo en zijn collega’s algoritmen om ingebeelde ontwerpen te maken. Ze werkten met DeepDream, een neuraal netwerkgebaseerd model dat de hersenprocessen simuleert die mensen in staat stellen psychedelische dromen te hebben, en voedde het met architectuurplannen uit de barokke en moderne tijdperken. “Het resultaat is iets nieuws, anders, buitenaards, vreemds en wonderbaarlijk mooi.” “Als je een neuraal netwerk traint om functies te leren uit een database met barokke plannen en die functies toepast op een modern plan, zou je een modern plan verwachten dat misschien enkele barokke eigenschappen heeft”, legt del Campo uit. “Het machine learning-proces zorgt voor een vreemde herstructurering van de functies – het begrijpt dingen als poches, plooien, massa en leegte en combineert ze met moderne functies om een ​​architectuur te produceren die verrassend, anders, onbekend en speculatief is.”

Snellere, slimmere ontwerpen

AI kan ook helpen met meer prozaïsche aspecten van architectuur, zeggen experts. “Er zijn veel inefficiënties binnen het architectuurproces op het gebied van ontwerp, levering en simulatie”, zei Bill Kwon, vice-president van IT en digitale transformatie bij het architectenbureau CallisonRTKL, in een e-mailinterview. “AI zal onvermijdelijk de verspilling verminderen door geoptimaliseerde en voorspellende modellering, efficiëntie te creëren en fouten te verminderen door automatisering en continu leren.” “In plaats van gebouwen te ontwerpen, moeten architecten eerder de systemen ontwerpen die de gebouwde omgeving informeren.” Kwon voorspelt dat AI op een dag in staat zal zijn om hele gebouwen vanaf het begin te ontwerpen, hoewel de eerste iteraties “een groot deel van de menselijke gedragsbias” zullen hebben en zeer vertrouwd zullen zijn. “In de loop van de tijd, naarmate de AI leert van verschillende of zelf gecreëerde leersets, is het potentieel voor unieke resultaten waarschijnlijker”, voegde Kwon eraan toe. “Uiteindelijk zal het langer duren dan we denken voordat AI echt ‘ontwerpt’, maar als het eenmaal kan, zal de impact groter zijn dan we [can] stel je voor.”

Tijd en potloden besparen

AI-ontwerp kan snel veel verschillende combinaties van functies en opties overwegen die een architect veel tijd zou kosten om te ontdekken, zei Roger Duncan, een voormalig onderzoeker aan het Energy Institute van de Universiteit van Texas in Austin, en co-auteur van het boek De toekomst van gebouwen, transport en energie, in een e-mailinterview. “AI kan bijvoorbeeld grote datasets nemen, zoals de impact van de zon op een site in de loop van een jaar, en zeer nauwkeurige aanpassingen geven aan functies zoals ramen en overstekken”, voegde hij eraan toe. “We moeten nog zien of dergelijke immateriële zaken als ‘schoonheid’ kunnen worden gecommuniceerd naar een AI. Maar zelfs als dat niet het geval is, vergroten de enorme permutaties en opties die AI biedt de mogelijkheid van ontwerpen die mensen mooi zouden vinden.”

Paar dat virtueel huismodel organiseert

AI-architectuur is zo’n hot veld dat het New York Institute of Technology een nieuw afstudeerprogramma in Architecture, Computational Technologies, start. “In plaats van gebouwen te ontwerpen, moeten architecten eerder de systemen ontwerpen die de gebouwde omgeving informeren”, zei Pablo Lorenzo-Eiroa, universitair hoofddocent architectuur en directeur van het programma, in een e-mailinterview. “De hedendaagse architect ontwerpt algoritmen, robotsystemen, robots voor de bouw en zelfs nieuwe materialen die de architectuur informeren.” De dag kan binnenkort aanbreken dat AI uw huis- en kantoorruimte gaat ontwerpen. Nog vreemder, de ontwerpen die AI bedenkt, kunnen uniek zijn op manieren die we ons alleen maar kunnen voorstellen.