Skip to content

Hoe AI kan helpen beslissen welk voedsel u kunt eten

17 de juli de 2021
GettyImages 548563837 3b6d705e36a74229a39e0428d43b63e4

Belangrijkste leerpunten

  • Kunstmatige intelligentietechnologie zoals Honeycomb.ai kan mensen met voedingsbehoeften en -beperkingen helpen om erachter te komen wat ze in restaurants moeten eten.
  • De AI ontleedt het menu van een restaurant en identificeert elk ingrediënt in een gerecht, zodat mensen kunnen beslissen welke voorgerechten ze wel en niet kunnen eten.
  • Aangezien meer mensen dieetbeperkingen hebben vanwege medische aandoeningen of levensstijlkeuzes, is AI-technologie zoals deze super gunstig.
Voor mensen met dieetbeperkingen of voedselallergenen kan uit eten gaan en het ontleden van het menu van een restaurant een uitdaging zijn. Experts in de voedingsindustrie zijn van mening dat kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen bij het oplossen van het probleem waar velen mee te maken hebben. Van vegetarisch tot veganistisch, keto tot glutenvrij, plantaardig en meer, 43% van de Amerikanen volgt een specifiek dieet of eetpatroon, volgens een onderzoek van de International Food Information Council. Door AI te gebruiken om menu’s te lezen en exacte ingrediënten in elk aanbod te identificeren, kunnen mensen met deze beperkingen veel gemakkelijker iets te eten vinden. “De grote ketens kunnen al hun dieetvoorschriften labelen, maar voor het gemiddelde moeder- en poprestaurant, hoe gaan ze dit allemaal labelen?” Tamir Barzilai, CEO van Honeycomb.ai, vertelde Lifewire in een telefonisch interview. “AI is het grootste voordeel wanneer mensen met dieetwensen en beperkingen naar een restaurant gaan.”

Achter de AI

We weten al dat AI kan helpen de manier waarop je eet te veranderen, maar Honeycomb.ai gebruikt AI om te voorspellen welk voedsel je in restaurants kunt eten op basis van je voedingsbehoeften of beperkingen. Barzilai zelf werd gediagnosticeerd met colitis ulcerosa en werd gedwongen een specifiek dieet te volgen om zijn symptomen te minimaliseren, dus het creëren van dit soort AI-algoritme was in het begin een egoïstische onderneming. Maar hij realiseerde zich al snel dat velen met dezelfde problemen te maken krijgen als ze uit eten gaan. “Veel medische aandoeningen komen met een voorgeschreven dieet, en die ziekten en aandoeningen nemen toe … daarom is gepersonaliseerde voeding als geheel trending.” “Ik vond het vreemd dat veel mensen geïnteresseerd zijn in het online menu van een restaurant, maar dat de menu’s nog steeds geen technologische complexiteit hebben”, zei hij. Barzilai creëerde vier jaar geleden Honeycomb.ai om het zware werk te doen van het ontleden van het menu van een restaurant. “We hebben het model de afgelopen vier jaar getraind om een ​​menu-item te begrijpen zoals een culinaire chef-kok zou doen – we noemen het soms de chef-kok”, zei Barzilai. “Het kan uitzoeken wat er in een gerecht zit en of er gluten of tarwe in zit, of de noedels op basis van eieren zijn, enz.” Barzilai zei dat de technologie het proces van het transparanter maken van een menu kan verkorten van 3-4 uur tot 30-40 minuten. Hij zei dat de AI voortdurend leert en beter wordt naarmate meer mensen het gebruiken via de gratis iOS-app van Honeycomb.ai (en in de komende maanden ook een Android-app).

De voedingsbehoeften van vandaag

Honeycomb.ai ondersteunt veganistisch, vegetarisch, glutenvrij, ketogeen, paleo, zuivelvrij, koosjer, halal en low-FODMAP-diëten, samen met de 29 meest voorkomende allergenen en ingrediënten. U kunt restaurants filteren in de Honeycomb-app op basis van het dieet dat u volgt. Toch zei Barzilai dat mensen met ernstigere voedselallergieën erop moeten vertrouwen dat ze rechtstreeks met een restaurant praten in plaats van alleen op AI te vertrouwen, omdat de technologie niet zou weten of een restaurant een specifieke glutenvrije friteuse gebruikt of bijvoorbeeld pinda’s verwerkt.

Persoon die een foto maakt van hun maaltijd op een smartphone.

“Iemand met een ernstige allergie kan zeker niet vertrouwen op een AI-voorspelling, hoe goed die ook is,” zei hij. “We hebben een raamwerk om restaurants hun voedselbereidingen te laten definiëren en standaardiseren.” AI-technologie zoals die van Honeycomb.ai is gunstig voor een groeiende populatie mensen. Net als Barzilai hebben veel mensen voedingsbehoeften als gevolg van medische aandoeningen die hen dwingen om specifieke diëten te volgen of bepaalde soorten voedsel te beperken. “Veel medische aandoeningen komen met een voorgeschreven dieet, en die ziekten en aandoeningen nemen toe”, zei hij. “We zien een ongelukkige trend, daarom is gepersonaliseerde voeding als geheel trending.” Dan zijn er natuurlijk mensen die gewoon willen afvallen en een keto-dieet willen proberen, of mensen die om milieuredenen hun hele levensstijl veranderen. Wat uw reden(en) voor uw voedingsbehoeften en -beperkingen ook zijn, Barzilai gelooft dat AI uiteindelijk de toekomst is om te helpen beslissen welk voedsel u kunt eten. “Iedereen die deze problemen heeft, wil gewoon dat het probleem wordt opgelost”, zei hij.