Skip to content

Hoe apps Doomscrolling kunnen verminderen

8 de juli de 2021
GettyImages 153405991 34e105dea0084909ac5877179cae987c

Belangrijkste leerpunten

  • Een groeiend aantal apps kan u helpen de hoeveelheid tijd die u besteedt aan het lezen van slecht nieuws te controleren en te verminderen.
  • Een nieuwe app genaamd Opal gebruikt een virtueel particulier netwerk om uw apps los te koppelen van internet.
  • Een expert zegt dat het lezen van te veel slecht nieuws mentale en fysieke gevolgen kan hebben.
Besteedt u te veel tijd aan het doomscrollen door deprimerende krantenkoppen? Er zijn een groeiend aantal apps om te helpen. Een nieuwe app genaamd Opal verbreekt de verbinding tussen je apps en internet om je te helpen slechte surfgewoonten te voorkomen. Er zijn andere apps beschikbaar om uw tijd op internet te beperken of u af te leiden. Experts zeggen dat te veel door het nieuws bladeren, moeilijk kan zijn voor lichaam en geest. “Het lezen van ‘verschrikkelijk’ nieuws is stressvol”, zegt Allison Chase, een psycholoog bij Pathlight Mood and Anxiety Center die gespecialiseerd is in de effecten van sociale media op de geestelijke gezondheid, via e-mail. “Wanneer een persoon acute stress ervaart, activeert het de vecht- of vluchtreactie van het lichaam, waardoor hormonen als adrenaline, noradrenaline en cortisol vrijkomen. Het kortetermijneffect is een verhoging van de hartslag, snelle ademhaling, aanspannen van spieren, vertraging van de spijsvertering en in het algemeen het lichaam voorbereiden om actie te ondernemen.”

Een reeks opties

Opal neemt een harde lijn met gebruikers die te veel tijd op internet doorbrengen. De iOS-app gebruikt een virtueel particulier netwerk om het gebruik te controleren. Zodra u een sessie op Opal start, kunt u een app openen, maar u kunt uw nieuwsfeed niet vernieuwen. Als je een app echt moet gebruiken, kun je in de app invoeren waarom je het wilt doen en hoeveel tijd je nodig hebt. Met Opal kunnen gebruikers verschillende categorieën apps afsnijden, zoals sociale media, berichten en werk. Hiermee kunt u ook honderden nieuws-, volwassen- en goksites blokkeren. “Doomscrolling breekt al je afweermechanismen af, waardoor je vatbaarder wordt voor eenzaamheid, demotivatie, angst en depressie.” Er is ook een reeks andere apps beschikbaar om stressvol nieuws af te sluiten. Dr. Brian Wind, chief clinical officer van verslavingsbehandelingspraktijk JourneyPure, beveelt de apps AppDetox, FamiSafe, Freedom en Moment aan. “Vrijheid is een goede optie omdat je hiermee je regels op al je gekoppelde apparaten kunt synchroniseren en je apps kunt groeperen om ze overdag te blokkeren”, zei Wind in een e-mailinterview. “AppDetox stelt je ook in staat om een ​​specifieke hoeveelheid tijd in te stellen voor elke app per dag. Het heeft ook de functie om je alleen bepaalde apps te laten gebruiken wanneer je beweegt, zoals bepaald door je telefoon.” Apple en Google bieden ingebouwde manieren om bij te houden hoeveel tijd u besteedt aan scrollen op smartphones. Met Screen Time van Apple kun je je internetgebruik in de gaten houden en limieten instellen. Het Android-besturingssysteem van Google heeft een vergelijkbare functie. Het stellen van grenzen aan uw internetconsumptie is essentieel, zei Chase. “Historisch gezien waren er traditionele nieuwsuitzendingen die in de tijd beperkt waren”, voegde ze eraan toe. “Nu is er altijd en overal een eindeloze stroom nieuws beschikbaar. Het wordt aan ons overgelaten om deze grenzen zelf te bepalen, wat bijzonder moeilijk kan zijn tijdens een pandemie en quarantaine, wanneer het vaak lijkt alsof er niet veel anders te doen is dan thuis zitten en scrollen.”

Te veel nieuws is slecht

Om erachter te komen of je gewoon op de hoogte blijft of jezelf schade toebrengt door te veel nieuwsconsumptie, raadt Chase aan jezelf de volgende vragen te stellen: “Waar stemmen we op af en hoe reageren we op de informatie? Hoe voelen we ons erdoor? Gedragen we ons anders op dagen dat we wakker worden en in bed scrollen? Slapen we anders op nachten als we voor het slapengaan scrollen? Heeft het geresulteerd in een authentieke of zinvolle verbinding met mensen in je leven?’

Vrouw dansen en muziek luisteren in de ochtend in haar keuken.

Simon Elkjær, de chief marketing officer van avXperten, zei in een e-mailinterview dat hij te veel tijd besteedt aan het lezen van grimmige krantenkoppen sinds het begin van de coronaviruspandemie. “Doomscrolling breekt al je afweermechanismen af, waardoor je vatbaarder wordt voor eenzaamheid, demotivatie, angst en depressie,” zei hij. Maar Elkjær zei dat hij geen bepaalde app nodig heeft om zijn internettijd te verkorten. “Telkens wanneer ik het gevoel heb dat ik wordt opgeslokt door te veel negatief nieuws, log ik uit van al het andere en gebruik ik muziek-apps zoals Spotify om naar kalmerende podcasts te luisteren tijdens het sporten of naar rustgevende deuntjes als ik naar bed ga”, zei hij. Ik ben net zo schuldig als iedereen aan doomscrolling. Er is meer voor nodig dan Spotify om me van de nieuwsbende af te krijgen.