Skip to content

Hoe Blockchain Virtual Reality kan transformeren

15 de juni de 2021
VVR Beach scr 01b 1024x576 6f9f9cd18bec4d0fa2998bfb5c70f226

Belangrijkste leerpunten

  • Blockchain-technologie kan virtual reality veranderen in een veilige ruimte voor het kopen van virtueel land en items, zeggen voorstanders.
  • Victoria VR is een gedeelde virtuele arena in ontwikkeling waar gebruikers alles kunnen doen, van games spelen tot goederen ruilen.
  • Blockchain wordt gebruikt in een poging ervoor te zorgen dat niemand in de VR-wereld vals kan spelen tijdens de aankoop.

Blockchain-technologie wordt steeds populairder voor financiële en beveiligingstoepassingen en kan binnenkort worden uitgebreid naar virtual reality. Een organisatie werkt aan de eerste Massive Multiplayer Online Open World met fotorealistische graphics. Victoria VR is een gedeelde virtuele arena waar gebruikers alles kunnen doen, van games spelen tot goederen ruilen. Het is een van een groeiend aantal virtual reality-werelden in ontwikkeling die blockchain proberen te gebruiken. “Blockchain is belangrijk in ons project vanwege de transparantie, openheid en de onmogelijkheid om de geschiedenis te herschrijven en vals te spelen”, zei Tomáš Bém, mede-oprichter van Victoria VR, in een e-mailinterview. “Gebruikers zullen dus de echte en enige eigenaren zijn van al hun activa (VR-land, items, NFT’s, VR-tokens, skins, speciale objecten, enz.) In Victoria VR.”

Meer dan een spel

Hoewel Victoria VR wordt aangekondigd als een game, zal het platform ook beschikbaar zijn voor ondernemers, winkels en advertenties, zei Bém. Blockchain wordt gebruikt in een poging ervoor te zorgen dat niemand in de VR-wereld vals kan spelen tijdens de aankoop. De enige valuta in Victoria VR zijn VR-tokens. Een centraal kenmerk van de Victoria VR-wereld is The Big Market VR, waar gebruikers blockchain-backed non-fungible tokens (NFT’s) in VR zullen verhandelen. De lancering van de hele Victoria VR-wereld staat gepland voor volgend jaar, maar The Big Market VR zal naar verwachting binnen enkele maanden beschikbaar zijn voor gebruikers. “Een binnenhuisarchitect kan een virtuele ruimte creëren waar klanten kunnen verkennen voordat ze meubels kopen of een muur schilderen.” Experts zeggen dat blockchain-technologie wijdverbreide toepassingen kan hebben in zowel VR als gaming. “NFT’s (non-fungible tokens) zijn per definitie uniek en kunnen niet worden gerepliceerd, uitgewisseld of vervangen door iets anders”, zegt Taryn Malher, docent VR en blockchain aan de Indiana University Kelley School of Business. “Ze zijn echt uniek in hun soort. Ze leveren bewijs van eigendom dat wordt ondersteund door de implementatie van blockchain, of een gedistribueerd grootboek.”

VR-aankopen veiliger met Blockchain

Blockchain kan digitale activa toegankelijker maken voor gebruikers in VR, zei Malher. Stel bijvoorbeeld dat een kledingretailer klanten hun ontwerpen in een virtuele wereld wilde laten passen in plaats van op een fysieke locatie. In dat geval konden ze nog steeds de rechten op hun originele ontwerpen behouden met behulp van NFT’s. “Een binnenhuisarchitect zou een virtuele ruimte kunnen creëren voor klanten om te verkennen voordat ze ooit meubels kopen of een muur schilderen”, voegde Malher eraan toe. “De producten die in de virtuele ruimte worden gebruikt, kunnen NFT’s zijn die voor commercieel gebruik beschikbaar zijn gesteld door de bedrijven die producten hebben gemaakt die in het ontwerp zijn gebruikt.”

Jonathan Ovadia, CEO van AEXLAB, een VR-startup die werkt aan een first-person shooter-game, merkte op dat veel games in hun gebruikersovereenkomst vermelden dat virtuele items exclusief eigendom van de game zijn. “Met blockchain wordt dit probleem opgelost omdat games echt hun in-game-items kunnen bezitten zonder dat het kan worden gewist of weggenomen”, zei Ovadia in een e-mailinterview. Spelers kunnen ook virtuele stukken digitaal land kopen met behulp van blockchain, zei Arthur Carvalho, een professor aan de Miami University die onlangs een paper over blockchain en gaming publiceerde. “Blockchain-technologie zorgt ervoor dat de activa en investeringen van spelers een lange levensduur hebben, langer dan de levensduur of het belang van een individueel bedrijf”, zei hij in een e-mailinterview. “In combinatie met andere technologieën, zoals virtual reality-headsets, hebben online games nu het potentieel om een ​​langdurige metaverse te creëren – een alternatieve realiteit met zijn eigen valuta, eigendomsstructuur, realistische avatars en natuurlijke menselijke interacties.” “Blockchain is belangrijk in ons project vanwege de transparantie, openheid en de onmogelijkheid om geschiedenis te herschrijven en vals te spelen.” Hoewel ze zich nog in een voorbereidende fase bevinden, leggen op blockchain gebaseerde games zoals Decentraland, Cryptovoxels en Somnium Spaces de basis voor het bestaan ​​van metaversen, die permanent virtueel land en virtuele ruimtes hebben, zei Carvalho. “Het kan jaren of zelfs decennia duren voordat een volledig fotorealistische en meeslepende ervaring bestaat”, voegde hij eraan toe. “Waar spelers misschien niet eens kunnen onderscheiden wat echt en wat virtueel is.”