Skip to content

Hoe een Craigslist-zwendel te melden

24 de juni de 2021
GettyImages 978575102 4772413bb1d8411386466da3eb03956a

Als jij of iemand die je kent het doelwit is van een oplichter op Craigslist, zijn er een paar verschillende manieren om ermee om te gaan. Hoewel er geen garantie is dat de oplichter wordt gepakt en verloren geld of items worden teruggegeven, is het de moeite waard om alles te doen wat je kunt om hopelijk te voorkomen dat de oplichter nog een keer bij iemand anders gebeurt.

Wat doet het melden van een scam op Craigslist?

Wanneer u een Craigslist-zwendel op Craigslist zelf markeert, stelt het de moderators op de hoogte zodat zij kunnen beslissen of het moet worden verwijderd. Wanneer u een rapport voor een scam van Craigslist indient bij de autoriteiten, kunnen zij beslissen of en hoe verder te gaan met een onderzoek. Internetoplichters, inclusief degenen die zich richten op slachtoffers op Craigslist, zijn helaas erg moeilijk te ontdekken en te vervolgen om twee belangrijke redenen:

 • Oplichters voeren hun oplichting altijd anoniem uit. Ze gebruiken valse namen, valse accounts, gestolen informatie (zoals creditcardgegevens) en meer om ervoor te zorgen dat er geen spoor van hun echte identiteit is gekoppeld aan hun oplichterij.
 • De Amerikaanse wetshandhavers kunnen alleen zoveel doen als het gaat om het oppakken van oplichters die internationaal opereren. De meeste oplichters bevinden zich in het buitenland, en zelfs als de autoriteiten een IP-adres zouden kunnen herleiden tot een locatie ergens in de wereld, maakt een algemeen gebrek aan middelen om ze te achtervolgen in combinatie met de complexiteit van het internationaal recht het uiterst moeilijk om ze te identificeren, te pakken en te vervolgen .

Hoe meld ik een scam op Craigslist?

Er zijn verschillende manieren waarop u een scam kunt melden die u op Craigslist bent tegengekomen, of u het nu ontdekt voordat u het slachtoffer bent geworden of nadat u het slachtoffer bent geworden. Volgens Craigslist’s About Scams-pagina kun je oplichters herkennen voordat je het slachtoffer van hen wordt door de volgende kenmerken te controleren:

 • Ze doen zaken in uw omgeving, maar zijn niet afkomstig uit of bevinden zich momenteel niet in uw omgeving.
 • Hun introductie lijkt extreem vaag, bijna alsof ze een script gebruiken dat ze op iedereen kunnen gebruiken (dwz, verwijzend naar je verkoopitem als “het item” in plaats van wat het eigenlijk is).
 • Hun e-mails en/of teksten bevatten spel- en grammaticafouten.
 • Ze staan ​​erop een betaling te doen via bankoverschrijving, cheque, postwissel, Western Union, escrow-service, PayPal of iets anders dat geen contant geld is.
 • Ze verzinnen een excuus of hebben een uitgebreid verhaal waarom ze elkaar persoonlijk kunnen ontmoeten.
 • Ze vragen je om je persoonlijke gegevens.
 • Ze willen je identiteit verifiëren door een pincode naar je mobiele apparaat te sturen.

Markeer vermeldingen rechtstreeks op Craigslist of via e-mailantwoord

Als u communiceert met een Craigslist-gebruiker en vermoedt dat ze een oplichter zijn, kunt u hun vermelding direct markeren op Craigslist of hun e-mailantwoord vanuit het e-mailbericht dat u ontvangt. Om een ​​vermelding te markeren, selecteert u de vlag icoon bovenaan de pagina.

Om een ​​antwoord op een e-mail te markeren, scrolt u naar de onderkant van de e-mail en selecteert u de link onder de tekst die luidt: “Markeer ongewenste berichten (spam, oplichting, andere):.” De link moet beginnen met “http://craigslist.org”, gevolgd door een lange reeks tekens.

Een screenshot van Gmail.com.

Als u Craigslist meer details wilt geven over een scam, kunt u rechtstreeks contact opnemen met Craigslist om uw verhaal te vertellen en uw redenering uit te leggen waarom het account van de oplichter moet worden opgeschort.

Breng de FTC op de hoogte via de klachtenassistent

U kunt de klachtenassistent van de Amerikaanse Federal Trade Commission gebruiken om het agentschap op de hoogte te stellen van een zwendel, waardoor ze trends en patronen van fraude kunnen detecteren.

Een schermafbeelding van FTCComplaintAssistant.gov.

Selecteer eenvoudig een categorie in het verticale menu, selecteer een geschikte subcategorie, beantwoord een paar vragen over uw ervaring en geef eventuele aanvullende details in uw eigen woorden.

Rapporteer de Scam op econsumer.gov

Ecosumer.gov is een initiatief van het International Consumer Protection and and Enforcement Network (ICPEN) en werkt samen met meer dan 35 internationale instanties voor consumentenbescherming. Door een rapport in te dienen bij econsumer.gov, kunt u de organisatie helpen zwendeltrends op te sporen en een halt toe te roepen.

Een screenshot van econsumer.gov.

Om een ​​melding in te dienen, selecteert u een klachtonderwerp op de hoofdpagina, gevolgd door een subcategorie. Vervolgens wordt u gevraagd waar uw klacht betrekking op heeft en wordt u door de stappen geleid om uw klachtgegevens, bedrijfsgegevens, aanvullende informatie en opmerkingen te verstrekken.

Meld de oplichting aan het Better Business Bureau

Het Better Business Bureau (BBB) ​​heeft een meldingsformulier dat u kunt invullen, waarmee de organisatie de zwendel kan onderzoeken en anderen kan waarschuwen. U wordt gevraagd informatie te verstrekken over de oplichter, over de oplichterij zelf (inclusief een tekstveld waar u de details kunt typen), over het slachtoffer en over uzelf.

Een screenshot van BBB.org.

Dien een klacht in bij het Internet Crime Complaint Center (IC3) van de FBI

U kunt als slachtoffer of namens een slachtoffer een internetcriminaliteitsklacht indienen bij het Federal Bureau of Investigation.

Een schermafbeelding van IC3.gov.

Selecteer de rode Een klacht indienen beginnen. U bent verplicht om op te nemen:

 • naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres van het slachtoffer;
 • Alle financiële transactie-informatie die betrokken is bij de zwendel;
 • Naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, website en IP-adres van de betrokkene;
 • De details van de zwendel;
 • Alle e-mailheaders in e-mailreacties; en
 • Alle andere details waarvan u denkt dat ze relevant zijn.

Hoe vinden de Craigslist-oplichters slachtoffers?

Iedereen met een Craigslist-account kan het slachtoffer worden van oplichting, maar meestal richten oplichters zich op Craigslist-verkopers die dure/waardevolle items te koop hebben aangeboden. Het enige wat ze hoeven te doen, is door de lijsten bladeren en er een kiezen die er aantrekkelijk genoeg uitziet. Dit betekent niet dat verkopers die goedkopere artikelen hebben vermeld, niet worden getarget. Hetzelfde geldt voor Craigslist-gebruikers die niet-verkoopaanbiedingen (huurwoningen, banen, optredens, enz.) En gratis itemlijsten plaatsen.

Hoe voorkom ik dat ik in de toekomst betrokken word bij een Craigslist-zwendel?

Als u zaken doet op Craigslist, kunt u uzelf nooit 100% beschermen tegen oplichting, maar als u ervoor zorgt dat u de volgende voorzorgsmaatregelen neemt, verkleint u uw risico aanzienlijk. Zorg ervoor dat u bij het communiceren met andere Craigslist-gebruikers:

 • Sta er altijd op om elkaar persoonlijk te ontmoeten voordat u een betaling aanbiedt/aanneemt.
 • Betaal/accepteer altijd contant;
 • Vermijd transacties waarbij verzending of verhuizing betrokken zijn;
 • Vermijd transacties waarbij een derde partij betrokken is;
 • Geef nooit persoonlijke informatie aan iemand met wie u communiceert op Craigslist;
 • Gebruik altijd het anonieme e-mailadres dat Craigslist verstrekt om te communiceren met andere Craigslist-gebruikers;
 • Ga er nooit mee akkoord om uw identiteit te verifiëren aan een Craigslist-gebruiker met een pincode die naar uw mobiele apparaat is verzonden;
 • Ga er nooit mee akkoord om een ​​aanbetaling te doen op een item om het veilig te stellen onmiddellijk voordat u het persoonlijk hebt gezien;
 • Ga nooit akkoord met een antecedentenonderzoek of kredietcontrole voordat u een potentiële verhuurder of werkgever persoonlijk hebt ontmoet; en
 • Verwijder onmiddellijk voicemails en blokkeer telefoonnummers die beweren van Craigslist te komen.