Skip to content

Veelgestelde vragen over antivirussoftware

24 de juli de 2021
GettyImages 671187410 5c1c1ab946e0fb0001b9441f

De beste antivirussoftware is degene die het beste werkt op uw systeem, de functies heeft die u wilt en die u gemakkelijk kunt gebruiken. Omdat elk systeem uniek is, moet u, als u op zoek bent naar nieuwe antivirussoftware, verschillende producten evalueren om het product te vinden dat het beste bij uw pc en uw ervaringsniveau past. Natuurlijk wilt u het houden bij alleen gekwalificeerde, gerenommeerde antivirusproducten die zijn gecertificeerd door de drie belangrijkste certificeringsinstanties: Checkmark, ICSALabs en VB100 en die goed hebben gepresteerd in de strenge tests die zijn uitgevoerd door AV-Test.org. Er is ook de kwestie van betaalde of gratis antivirus. Hoewel de betaalde antivirus over het algemeen meer functies biedt die volledige bescherming kunnen bieden, kunnen degenen die een à-la-cartebeveiligingsoplossing bouwen het beter doen met een van de gratis zelfstandige antivirusscanners. Voor specifieke aanbevelingen over de beste in hun respectievelijke categorieën, zie het volgende:

Heeft u zowel een antivirus- als een antispywarescanner nodig?

Het hangt er van af. Sommige antivirusproducten, met name McAfee VirusScan, bieden uitstekende spywarebescherming, maar vele andere niet. Als u aanhoudende problemen met spyware ondervindt, kunt u overwegen een speciale spywarescanner aan de mix toe te voegen.

Moeten we een bestaand antivirusprogramma verwijderen voordat we een nieuwe installeren?

Als u overstapt naar een nieuw antivirusproduct, moet u eerst de vorige antivirusscanner verwijderen. Na het verwijderen moet u uw pc opnieuw opstarten voordat u de nieuwe scanner installeert. Als u eenvoudigweg de bestaande antivirussoftware upgradet naar een nieuwere versie van hetzelfde product, hoeft u de oudere versie niet eerst te verwijderen. Als de nieuwe versie echter twee of meer versies nieuwer is dan de oude, moet u de oude versie verwijderen voordat u de nieuwe installeert. Nogmaals, elke keer dat u een bestaand antivirusproduct verwijdert, moet u de computer opnieuw opstarten voordat u de nieuwe scanner installeert.

Kunnen twee antivirusscanners tegelijkertijd op hetzelfde systeem worden uitgevoerd?

In het verleden was het nooit een goed idee om twee antivirusscanners tegelijk te gebruiken. Als echter slechts één van de scanners realtimebeveiliging heeft ingeschakeld en de tweede scanner alleen wordt gebruikt om geselecteerde bestanden handmatig te scannen, kunnen ze mogelijk vreedzaam naast elkaar bestaan. Sommige software is ontworpen als de 2e scanner op een systeem. In enkele gevallen wordt een antivirusscanner niet geïnstalleerd als deze een andere antivirusscanner detecteert die al op het systeem is geïnstalleerd.

Waarom detecteert de ene scanner een virus als de andere dat niet doet?

Antivirus is grotendeels gebaseerd op handtekeningen. De handtekeningen worden gemaakt door de individuele leveranciers en zijn uniek voor hun producten (of de producten die deze specifieke scanengines gebruiken. Daarom kan de ene leverancier detectie (dwz een handtekening) voor een bepaalde malware hebben toegevoegd, terwijl een andere leverancier dit niet heeft. daarom is het vaak beter om twee verschillende antivirusprogramma’s uit te voeren.