Skip to content

Hoe een zonnestorm u kan beïnvloeden

10 de mei de 2023
GettyImages 169714009 989f7ebaffa14e7fb8020772df8d963a

Belangrijkste leerpunten

  • Een internetgerucht over een gigantische zonnestorm die op weg is naar de aarde is onjuist, maar het zou in de toekomst kunnen gebeuren.
  • Wetenschappers zijn verdeeld over hoeveel schade een explosie van zonnedeeltjes de technologie kan aanrichten.
  • Het is moeilijk om de kans op een grote zonnestorm te berekenen, maar het kan zijn dat we te laat zijn voor een grote.

Het goede nieuws is dat een recent internetgerucht over een naderende zonnestorm die de aarde zal treffen onjuist is. Het slechte nieuws is echter dat een enorme zonnestorm binnenkort onze planeet kan treffen. Wetenschappers zijn verdeeld over hoeveel schade een explosie van zonnedeeltjes de technologie kan aanrichten. “Ruimteweer kan satellieten beschadigen, het elektriciteitsnet beschadigen, mensen in vliegtuigen op hoge breedtegraden en in ruimtevaartuigen blootstellen aan straling, radiocommunicatie onderbreken”, vertelde David Hysell, een professor in atmosferische wetenschappen aan de Cornell University, aan Lifewire in een e-mailinterview. “Er zijn al mitigatiestrategieën voor deze mogelijkheden, maar er is ruimte voor verbetering. Betere voorspellingen zouden welkom zijn.”

Stormachtig weer

Er werd een verhaal over een grote zonnestorm gemeld in nieuwsuitzendingen, maar het bleek gebaseerd te zijn op valse informatie. NASA meldde op 3 juli een grote zonnevlam, die weliswaar radio-uitval veroorzaakte, maar die de aarde allang is gepasseerd. “De zon straalde een aanzienlijke zonnevlam uit met een piek om 10:29 uur EDT op 3 juli 2021”, schreef NASA’s Solar Dynamics Observatory in zijn officiële blog. Het is moeilijk om de kans op een grote zonnestorm te berekenen, maar het kan zijn dat we te laat zijn voor een grote. De laatste grote zonnestorm was het Carrington Event in 1859.

Iemand die een smartphone gebruikt met een felle zon achter zich.

“Sindsdien hebben we het geluk gehad dat onze zon zich gedraagt”, vertelde Meredith Ann MacGregor, een professor in planetaire wetenschappen aan de Universiteit van Colorado in Boulder, aan Lifewire in een e-mailinterview. “Het risico op een groot evenement neemt toe naarmate de zon de ‘maximale’ periode van de zonnecyclus binnengaat. Het volgende zonnemaximum zal tussen 2024 en 2026 zijn.” Tijdens zonnestormen nemen de hoogenergetische deeltjes, elektrische stromen en elektromagnetische energie die in de bovenste atmosfeer stromen toe, vertelde Yue Deng, een professor natuurkunde aan de Universiteit van Texas in Arlington, aan Lifewire in een e-mailinterview. “De verbeterde elektrische stromen in de geospace-omgeving kunnen bijvoorbeeld stromen op de hoogspanningslijnen veroorzaken, die de transformator beschadigen”, voegde Deng eraan toe. Benieuwd wat er van de zon komt? U kunt het Space Weather Prediction Center van de NOAA bezoeken op http://spaceweather.gov, de officiële bron van de Amerikaanse overheid voor ruimteweersvoorspellingen, horloges, waarschuwingen en waarschuwingen. In het ergste geval kan een grote storm een ​​stroomstoring veroorzaken in een groot gebied, zoals heel Noord-Amerika, en een storing in het communicatiesysteem, zei Deng. Ook het internet kan worden aangetast. “Elektriciteit is zo’n kritieke infrastructuur voor onze samenleving”, voegde Deng eraan toe. “Als we een aantal dagen zonder stroom zitten, kan internet en sommige andere basisbenodigdheden voor je dagelijkse leven moeilijk worden.” Deng suggereerde dat gebruikers zouden kunnen overwegen om thuis een back-up elektrische generator te hebben om zich voor te bereiden op een groot zonne-evenement. Het risico op een grote gebeurtenis neemt toe naarmate de zon de ‘maximale’ periode van de zonnecyclus ingaat. Het volgende zonnemaximum zal tussen 2024 en 2026 zijn.

Maar maak je niet te veel zorgen

Niet iedereen is het erover eens dat een gigantische zonnestorm veel schade zou aanrichten. Het meest waarschijnlijke scenario is dat een storm slechts een bescheiden impact zou hebben op het elektriciteitsnet, ruim binnen de limieten die energiebedrijven aankunnen, vertelde ruimteweeronderzoeker Mike Hapgood aan Lifewire in een e-mailinterview. Bij een zware zonnestorm kan het elektriciteitsnet te veel van het vermogen verliezen waardoor het werkt, zei Hapgood. In dat geval daalt de netspanning, wat leidt tot plaatselijke black-outs van enkele uren terwijl de energiebedrijven werken aan herstel van de stroom. Hapgood verwerpt ook het idee dat internet voor onbepaalde tijd zou kunnen worden afgesloten. “De routers komen terug zodra de elektriciteit terugkomt”, zei hij. “Als je geluk hebt en je hebt nog mobiel bereik (dus het basisstation heeft nog stroom), dan kun je overstappen van breedband naar mobiel internet. Dat deed ik vorig jaar toen een of andere idioot onze elektriciteitskabel opgroef. nog steeds online kunnen vergaderen met collega’s in andere landen op batterijstroom, met mijn laptop aangesloten op mijn telefoon.”