Skip to content

Hoe slimme stoffen kleding in computers kunnen veranderen

17 de juni de 2021
GettyImages 1253309027 b88db2ee48e1495d97208464388c3a48

Belangrijkste leerpunten

  • Een nieuw ontwikkeld soort slimme stof zou een touchscreen op je mouw kunnen zetten.
  • De elektronische stof geproduceerd door onderzoekers in China zou veel van de functies van een smartphone kunnen vervangen.
  • Fabrikanten ontwikkelen veel innovatieve stoffen die bedoeld zijn om kleding om te vormen tot displays of computers.

Opvouwbare smartphones zijn een hot item geworden, maar wetenschappers hebben een nieuwe technologie bedacht die de huidige modellen er in vergelijking stijf uit kan laten zien. Een stof ontwikkeld door een team van wetenschappers in China zou veel van de functies van moderne smartphones kunnen vervangen. Het nieuwe materiaal kan toepassingen hebben in communicatie, navigatie, gezondheidszorg en veiligheid. Het is een van de vele slimme stoffen die worden ontwikkeld en die belooft kleding en andere objecten te transformeren in displays of computers. “Vergeleken met de conventionele stijve, omvangrijke of opkomende elektronische apparaten met dunne film, zijn de elektronische stoffen zeer flexibel, lichtgewicht en ademend,” Huisheng Peng, een professor aan de Fudan University in Shanghai en de hoofdauteur van een recent artikel over de nieuwe stof technologie, zei in een e-mailinterview.

Een digitale kaart op je mouw

De nieuwe stoftechnologie werkt op zonne-energie en combineert geleidende en lichtgevende vezels met katoen. Er kan een kledingstuk van worden gemaakt en het kan worden geïntegreerd met kleding. De stof kan bijvoorbeeld een touchscreen op de mouw van je jas plaatsen, zodat je toegang hebt tot een digitale kaart. “De elektronische stoffen kunnen verschillende functies vertonen van het oogsten van energie, het opslaan van energie, het uitstralen van licht, het waarnemen, communiceren en weergeven,” zei Peng. “Sommige ervan, zoals batterijen en displays, zijn mogelijk nog dit jaar verkrijgbaar, andere zijn in ontwikkeling en kunnen over een paar jaar op de markt worden gebracht.” “Vergeleken met de conventionele stijve, volumineuze of opkomende elektronische apparaten met dunne film, zijn de elektronische stoffen zeer flexibel, lichtgewicht en ademend.” De stof gemaakt door Peng en zijn medewerkers is niet de enige poging om elektronica en stof te mengen. De slimme kledingindustrie bestaat al meer dan een decennium en heeft gear geproduceerd zoals Levi’s Sherpa Trucker Jacket, waarmee je een mobiel apparaat kunt bedienen via een draadloze controller in de mouw. Er is ook een nieuwe hardloopschoen van Under Armour, de HOVR Machina, die je realtime feedback geeft over je prestaties. Met een nieuwe generatie slimme stoffen die wordt ontwikkeld door fabrikanten zoals Apple en anderen, kunnen kledingstukken alles doen, van het bewaken van uw gezondheid tot het koel houden.

Een probleem met het aanbrengen van circuits en schermen op kleding is echter dat het vaak oncomfortabel is. MIT CSAIL-onderzoekers hebben aangekondigd dat ze intelligente kleding hebben ontwikkeld die subtiele bewegingen kan volgen, ook al voelen ze als alledaagse kledingstukken. De onderzoekers lieten in een video zien dat hun kleding kan bepalen of iemand zit, loopt of bepaalde poses doet. De kleding kan worden gebruikt voor atletische training, revalidatie of zelfs het bewaken van de gezondheid van bewoners in zorginstellingen. “Stel je robots voor die niet langer tastbaar blind zijn, en die ‘huiden’ hebben die tactiele waarneming kunnen bieden, net zoals wij als mensen hebben”, zei MIT-onderzoeker Wan Shou in een persbericht. “Kleding met tactiele detectie met hoge resolutie opent veel spannende nieuwe toepassingsgebieden voor onderzoekers om de komende jaren te verkennen.”

Maak je oude jas slim

Je oude kleren kunnen zelfs werken als intelligente stof. Microsoft-onderzoekers beweren een methode te hebben ontwikkeld om traditionele materialen om te zetten in interactieve materialen. De wetenschappers gebruikten een herkenningstechniek genaamd Capacitivo, die kan worden geïntegreerd met stof om de items die erop zijn geplaatst te identificeren. Capacitivo kan een diner voorstellen aan een diner na het identificeren van het voedsel op tafel of een drankaanbeveling aanbieden.

Innovatieve stoffen kunnen je ook koel houden bij warm weer of tijdens het sporten. Onderzoekers van de Universiteit van Manchester gebruikten de thermische eigenschappen en flexibiliteit van grafeen, dat slechts één molecuul dik is. Het team demonstreerde hoe het het vermogen van op textiel geïntegreerde grafeenlagen om energie uit te stralen elektrisch kon afstemmen. “Het vermogen om de thermische straling te beheersen is een essentiële noodzaak voor verschillende kritische toepassingen, zoals temperatuurbeheersing van het lichaam in klimaten met hoge temperaturen”, zei Coskun Kocabas, die het onderzoek leidde, in een persbericht. “Thermische dekens zijn een veelvoorkomend voorbeeld dat voor dit doel wordt gebruikt. Het was echter een uitstekende uitdaging om deze functionaliteiten te behouden als de omgeving opwarmt of afkoelt.”