Skip to content

Hoe software je gezicht herkent, zelfs met een masker

21 de juni de 2021
GettyImages 1224532997 b628e177559342bd9ada23cbe4863988

Belangrijkste leerpunten

  • Gezichtsherkenningssoftware ontwikkeld door het Department of Homeland Security kan nu gemaskerde mensen correct identificeren.
  • De nieuwe technologie wordt op de markt gebracht als een aanvulling op de pandemie van het coronavirus en heeft een groot aantal toepassingen.
  • De ontwikkeling kan problemen veroorzaken, omdat mensen graag manieren vinden om de technologie te exploiteren.

Hoewel een masker gebruikers kan helpen beschermen tegen COVID-19, blijkt uit nieuw veelbelovend onderzoek dat het u er misschien niet van weerhoudt herkend te worden. In een groots vertoon van groeiende technologische mogelijkheden onthulde het Biometrische en Identiteitstechnologiecentrum van het Department of Homeland Security nieuwe gegevens over de effectiviteit van gezichtsherkenningssoftware om personen met maskers en andere gezichtsbedekkingen te identificeren. Deze ontwikkelingen liggen op schema om de manier waarop gezichtsherkenning in de samenleving werkt, te veranderen. “Door zorgvuldige selectie van camerasystemen en matchingsystemen lijkt het mogelijk om de identiteit van de meeste mensen te verifiëren zonder dat ze hun masker hoeven af ​​te zetten”, zei Arun Vemury, directeur van het Biometric and Identity Technology Center, in een persbericht. “Dit is geen perfecte 100% oplossing, maar het kan de risico’s voor veel reizigers verminderen, evenals voor het eerstelijnspersoneel op luchthavens, dat reizigers niet langer hoeft te vragen om hun maskers af te zetten.”

Wat het betekent

Op zijn best was de nieuwe technologie in staat om 96% van de maskerdragende gebruikers in een luchtvaartomgeving te identificeren, met een mediane nauwkeurigheid van 77%. Ter vergelijking: gebruikers zonder masker werden op zijn best 100% van de tijd correct geïdentificeerd, met een mediaan van 94%. Beide sets evalueerden 60 combinaties in het DHS-testlaboratorium, waaronder een variatie aan camerahoeken en 10 bijpassende algoritmen. De test omvatte een gevarieerde pool van 582 mensen uit 60 landen, in de hoop ervoor te zorgen dat de technologie ondervertegenwoordigde etnische en raciale bevolkingsgroepen zou kunnen identificeren. Dit was het eerste testresultaat, maar volgens de 2020 Biometrische Technologie Rally zal het DHS de komende weken meer volledige gegevens vrijgeven.

De gegevens zijn niet perfect, maar onderzoekers suggereren dat het de manier kan veranderen waarop consumenten en gewone mensen omgaan met gezichtsherkenningssoftware in onze nieuwe, gemaskerde wereld. “Het lijkt mogelijk om de identiteit van de meeste mensen te verifiëren zonder dat ze hun masker hoeven af ​​te zetten.” Vanwege de COVID-19-pandemie hebben onderzoekers deze nieuwe ontwikkeling op de markt gebracht als een manier om de volksgezondheid te beschermen en mensen in staat te stellen hun maskers op te houden terwijl ze hun identiteit bevestigen, bijvoorbeeld op een luchthaven. Vemury suggereert dat dit kan worden gebruikt in plaats van verificatieprocessen met foto-ID’s, waarbij het gezicht van een persoon volledig zichtbaar moet zijn door een tijdelijke verwijdering van hun masker. Dit wordt gezien als “niet ideaal”.

Tegenstanders monteren

Hoewel er bezorgdheid bestaat over het potentieel voor misbruik in landen waar gezichtsherkenning is gebruikt om protestbewegingen te onderdrukken, bevestigen onderzoekers opnieuw dat het doel van de ontwikkeling de volksgezondheid is. Ze hebben het gebruik van de technologie als een uitkomst aangehaald, aangezien de pandemie het dragen van maskers gebruikelijker heeft gemaakt en het verwijderen ervan potentiële schade kan toebrengen aan kwetsbare gebruikers. Aan de andere kant noemen academici de vele problemen met gezichtsherkenningstechnologieën als een reden om op hun hoede te zijn voor steeds geavanceerdere software. Problemen met kleur, geslacht en raciale vooroordelen zijn een terugkerende klacht over de wijdverbreide acceptatie van de technologie in consumenten- en overheidsmarkten. Meer in het bijzonder, naarmate de technologie vordert, zullen mensen uiteindelijk een manier vinden om die vooruitgang te omzeilen.

Howard Gardner, Harvard-onderzoeksprofessor cognitie, denkt met name dat de ontwikkelingen net zo snel zullen worden omzeild als ze zijn ontwikkeld. Hij gelooft dat inventieve gebruikers manieren zullen vinden om de gezichtsherkenningssoftware te omzeilen met meer ondoorzichtige gezichtsmaskers of door gebruik te maken van het potentieel voor onnauwkeurige metingen. Baanbrekende technologie is gevoelig voor exploiteerbare zwakheden. “(Artificial Intelligence)-software zal steeds beter worden in gezichtsherkenning, maar hier zit onvermijdelijk een ‘politie- en overvallers’-aspect aan: individuen die zich willen vermommen, zullen manieren vinden om dit te doen [in order] om de software voor de gek te houden, die noodzakelijkerwijs is gebaseerd op de laatste reeks gezichten waaraan het is blootgesteld, “vertelde Gardner reddingsdraad. Gezichtsherkenningssoftware is een lieveling geworden van de technische industrie. Het gebruik ervan via nieuw ontwikkelde modellen zal naar verwachting toenemen naarmate de technologie meer nodig wordt in een tijdperk van massale maskers en toenemende sociale spanningen.