Skip to content

Hoe u uw HomePlug Powerline-netwerk kunt beveiligen

11 de juli de 2021
golden digital padlock and key on encrypted data 913014174 5bf87aef46e0fb002673d6b6

Vroeger waren er twee basisopties voor het opzetten van een netwerk in uw huis. U kunt Ethernet-kabels overal door rijgen of u kunt investeren in een draadloos toegangspunt of een draadloze router. De laatste jaren is er een derde optie ontstaan ​​die aanslaat. Vul in: het HomePlug Powerline-netwerk. Powerline-netwerken gebruiken de elektrische bedrading van uw huis om netwerkverkeer te vervoeren met snelheden die vergelijkbaar zijn met traditionele bedrade netwerktechnologieën. Powerline-netwerken zijn supereenvoudig te implementeren, dankzij de HomePlug Powerline Alliance, die zijn best heeft gedaan om Powerline-netwerkproducten interoperabel en gemakkelijk te installeren voor consumenten te maken. Het basis Powerline-netwerk bestaat uit ten minste twee Powerline-netwerkapparaten die eruitzien als kleine stenen die op het stopcontact van uw huis worden aangesloten. Elke Powerline-netwerkadapter heeft een Ethernet-poort om ook netwerkapparaten aan te sluiten. Stel dat u een computer in uw kelder heeft en uw router zich op de derde verdieping van uw huis bevindt, in plaats van een netwerkkabel naar de derde verdieping te leiden, hoeft u alleen maar een Powerline-netwerkadapter te nemen, deze in de buurt van uw computer in de kelder, sluit het snoer aan op uw computer en op de powerline-adapter, en volg hetzelfde proces met een andere Powerline-adapter, steek deze in uw router en een stopcontact in de buurt van uw router. Boom. U bent klaar! Als je meer apparaten in andere kamers aan het netwerk wilt toevoegen, hoef je alleen maar meer Powerline-netwerkadapters aan te schaffen. Sommige versies van de HomePlug-standaard ondersteunen tot 64 adapters.

Is het veilig?

Dus wat is de vangst? Welnu, Powerline-netwerken worden een beetje lastiger wanneer u uit het rijk van de eengezinswoning verhuist. Dit is waar de beveiligingsproblemen beginnen. De HomePlug-standaard heeft ingebouwde beveiligingsfuncties zoals codering, maar omdat gebruiksgemak en interoperabiliteit hun belangrijkste doelen lijken te zijn, hebben de meeste HomePlug-apparaten dezelfde netwerknaam “HomePlugAV” of iets dergelijks. Dit maakt het voor mensen gemakkelijk om apparaten van verschillende bedrijven die deel uitmaken van dezelfde HomePlug-standaard te ‘plug and play’. Omdat ze dezelfde netwerknaam hebben, zullen ze allemaal met elkaar praten zonder tussenkomst van de gebruiker. Het belangrijkste probleem met alle Powerline-netwerkapparaten die dezelfde kant-en-klare standaardnetwerknaam hebben, is wanneer u in een appartement, slaapzaal of andere situatie woont waar de elektrische bedrading wordt gedeeld. Als twee of meer verschillende appartementen Powerline-netwerkproducten gaan gebruiken met dezelfde netwerknaam, dan delen ze in wezen hun netwerk met elkaar, wat kan leiden tot allerlei beveiligings- en privacyproblemen.

Wijzig uw Powerline-netwerknaam

De meeste HomePlug Powerline-netwerkapparaten hebben een ‘groeps’- of ‘beveiligingsknop’ waarmee u de naam van uw netwerk kunt wijzigen. Meestal houdt dit in dat u de beveiligingsknop een bepaalde tijd ingedrukt houdt om de standaardnaam te wissen en een nieuwe willekeurige netwerknaam te genereren. Zodra de nieuwe netwerknaam is vastgesteld, moeten alle andere Powerline-netwerkapparaten de nieuwe naam krijgen, zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Nogmaals, dit wordt gedaan door de beveiligingsknop op een van de Powerline-netwerkapparaten een bepaald aantal seconden in te drukken en vervolgens naar de andere Powerline-netwerkapparaten te gaan en op hun beveiligingsknop te drukken terwijl het apparaat met de nieuwe netwerknaam in ‘broadcast new’ staat. netwerknaam’ modus. Hoewel de HomePlug-standaard door verschillende fabrikanten wordt gebruikt, zoals DLink, Netgear, Cisco en anderen, kan de tijd dat u de beveiligingsknop ingedrukt houdt om het maken van en lid worden van een netwerk enigszins verschillen, afhankelijk van de fabrikant van de HomePlug-netwerkapparaten die u gebruikt. gebruiken. Kijk op de website van uw specifieke Powerline-netwerkapparaat voor details over hoe u een netwerk kunt maken en er lid van kunt worden.

Detecteer frauduleuze apparaten met Powerline HomePlug-scanning

Sommige fabrikanten van HomePlug Powerline-netwerkapparaten hebben een softwareprogramma dat kan detecteren welke apparaten in uw netwerk aanwezig zijn en deze ook kunnen configureren (mits u de apparaatwachtwoorden hebt die op elk apparaat staan ​​afgedrukt). Als je maar twee powerline-netwerkapparaten in huis hebt en de software detecteert er meer dan twee, dan weet je dat je netwerk zich vermengt met buren en dat je je eigen privénetwerk moet maken door de bovenstaande instructies te volgen.