Skip to content

Hoe Wear OS Android-smartwatches kan verbeteren

9 de juli de 2021
GettyImages 520688673 707cd68f23fa47daa3b5c444c438477e

Belangrijkste leerpunten

  • Gebrek aan ondersteuning voor Wear OS heeft de Android smartwatch-markt versplinterd, waardoor het voor consumenten moeilijk is om horloges te vinden die aan hun behoeften voldoen.
  • De fragmentatie in de Android-smartwatchmarkt heeft geleid tot verwarring en frustratie, waarbij sommige apps alleen zijn ontworpen voor specifieke Android-besturingssystemen voor horloges.
  • Experts zeggen dat een meer uniforme aanpak met Wear OS het voor gebruikers gemakkelijker zou kunnen maken om een ​​Android-smartwatch te vinden die bij hen past.

Experts zeggen dat Google Wear OS zou kunnen gebruiken om een ​​meer uniforme Android-smartwatch-ervaring te creëren, maar het zal wat werk vergen. Google introduceerde onlangs Gboard, het populaire smartphonetoetsenbord voor Wear OS, en markeerde de eerste grote app-lancering die het smartwatch-besturingssysteem in jaren had gezien. Bovendien stelde Google Android-fans gerust dat het besturingssysteem nog steeds springlevend is, zelfs zo ver dat het plaagt dat er nieuwe functies in de maak zijn. Ondanks deze beloften zeggen experts dat het grootste nadeel van Wear OS de gefragmenteerde gebruikerservaring is. “Het probleem met Wear OS is dat het versplinterd is. Wear OS voelt nog steeds als een nevenproject en niemand weet echt met welke apparaten het goed werkt”, vertelde Martin Meany, een tech-expert bij Goosed.ie, aan Lifewire in een e-mail. “Mensen die Android-telefoons kopen, weten nog steeds niet zeker of Wear OS voor hen zal werken. Ze kunnen er niet zeker van zijn dat de apps die ze willen proberen, zullen werken.”

United We Stand

Wear OS werd oorspronkelijk in 2014 geïntroduceerd als Android Wear. Sindsdien is het op smartwatch gebaseerde besturingssysteem een ​​paar keer van naam veranderd – van Android Wear naar Wear OS by Google naar gewoon Wear OS. Ondanks de rebranding is er niet veel veranderd als het gaat om algemene ondersteuning. “Wear OS voelt nog steeds als een nevenproject en niemand weet echt met welke apparaten het goed werkt.” Kleine updates die elk jaar worden uitgebracht, hebben het besturingssysteem in leven gehouden, maar ze waren niet genoeg om enkele van de oorspronkelijke partners van Google, zoals Samsung, geïnteresseerd te houden in het besturingssysteem. Bovendien zijn andere smartwatches en fitnesstrackers die Android gebruiken begonnen met het verschijnen van hun eigen besturingssystemen, waaronder het populaire fitnessbedrijf Fitbit. Omdat er zoveel verschillende varianten van Android smartwatch-besturingssystemen beschikbaar zijn, heeft dit geleid tot een gefragmenteerde markt die alleen maar dient om verwarring te zaaien bij consumenten. Dat, zegt Meany, is een van de grootste redenen waarom Apple’s watchOS zoveel succes heeft gehad, vergeleken met de Android-opties die nu beschikbaar zijn.

De Suunto 7 smartwatch die gebruikmaakt van Wear OS

“Apple Watch stijgt van kracht naar kracht op de achterkant van het Apple-ecosysteem”, vertelde Meany ons, waarbij hij opmerkte dat het besturingssysteem gewoon werkt. Gebruikers hoeven zich ook geen zorgen te maken of het horloge dat ze kopen wel of niet werkt met de apps die ze willen gebruiken, of dat het horloge zelfs goed aansluit op hun telefoon. Google beloofde echter dat het dit jaar een aantal nieuwe functies in het besturingssysteem zou brengen, en er zijn berichten en geruchten dat Samsung zou kunnen afstappen van het besturingssysteem dat het de afgelopen jaren heeft gebruikt om Wear OS opnieuw te omarmen. Als dat gebeurt, zouden we meer eenwording binnen het totale systeem kunnen zien, waardoor het voor consumenten gemakkelijker zou worden om nieuwe horloges te vinden die bij hun levensstijl passen.

Flexibiliteit en prestaties

Een ander gebied waar Wear OS in het verleden mee worstelde, zijn de algehele prestaties en levensduur van de batterij. Dat zou echter ook kunnen veranderen, aangezien Qualcomm in 2020 nieuwe chipsets aankondigde die speciaal voor Android-smartwatches waren ontworpen. Dit zou betere prestaties moeten opleveren en meer app-implementatie op de apparaten zelf mogelijk moeten maken. “De chips die het besturingssysteem ondersteunen, moeten worden geüpgraded om in overeenstemming te zijn met de nieuwste aanbiedingen van Apple en Samsung”, vertelde Rex Freiberger, een tech-expert bij GadgetReview, in een e-mail aan Lifewire. “Ze moeten ook het besturingssysteem opschonen en stroomlijnen om het probleem van apps die de verwerkingskracht op de achtergrond overhevelen te elimineren.”

Bovendien is de levensduur van de batterij een grote zorg, vooral bij smartwatches die meer in de richting van gezondheidsgerichte toepassingen gaan, zoals fitness-tracking, slaap-tracking en zelfs bloeddrukmonitoring. Lage batterijcapaciteit en efficiëntie waren een groot deel van wat Fitbit ertoe bracht om in de eerste plaats zijn eigen besturingssysteem te maken. Als Google het voor bedrijven gemakkelijker kan maken om batterijbesparende functies te gebruiken op nieuwere chips met Wear OS, kan dit het platform nieuw leven inblazen. Google die deze functies in een toekomstige Wear OS-versie implementeert, zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat Android-smartwatches meer uniform worden. Consumenten kunnen een horloge uitkiezen dat ze leuk vinden zonder zich zorgen te maken of het de apps en andere apparaten ondersteunt die ze willen gebruiken. “Alles wat afwijkt van de ‘het werkt gewoon’-ervaring van Apple Watch is een wespennest voor consumenten,” zei Meany, en merkte ook op dat Wear OS diezelfde filosofie in de toekomst moet omarmen.