Skip to content

Internettoegang delen

2 de augustus de 2021
more tethering 166273198 resized 56a62b733df78cf7728bb2ae

Heel vaak, vooral wanneer u op reis bent, heeft u misschien één bekabelde Ethernet-verbinding voor internettoegang (of één 3G-modem voor mobiele gegevens), maar meerdere apparaten die u online wilt kunnen gaan. De volgende instructies zijn voor Windows XP. Microsoft beëindigde de ondersteuning voor Windows XP in april 2014 en biedt niet langer beveiligingsupdates of technische ondersteuning voor het Windows XP-besturingssysteem. Er zijn aparte instructies voor Vista en Windows 7. Je kunt de bekabelde internetverbinding van je Mac ook delen via wifi.

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Vereiste tijd: 20 minuten

Internetverbinding delen in Windows XP

Met behulp van de ingebouwde functie Internet-verbinding delen op Windows-computers kunt u die ene internettoegang delen met elk apparaat via Wi-Fi of door verbinding te maken met een ethernetkabel. In wezen kunt u van uw computer een draadloze hotspot (of bekabelde router) maken voor andere apparaten in de buurt.

 1. Meld u als beheerder aan op de Windows-hostcomputer (degene die is verbonden met internet).

 2. Ga naar Begin > Controlepaneel > Netwerk- en internetverbindingen > Netwerk connecties.

 3. Klik met de rechtermuisknop op uw internetverbinding die u wilt delen (bijv. Local Area Connection) en selecteer Eigenschappen.

  LAN-eigenschappen

 4. Selecteer de Tabblad Geavanceerd van de Eigenschappen dialoog venster.

  Geavanceerde interneteigenschappen

 5. Selecteer onder Internet-verbinding delen: Sta andere netwerkgebruikers toe verbinding te maken via de internetverbinding van deze computer.

  Andere netwerkgebruikers toestaan ​​selectievakje

  De meeste mensen gebruiken geen inbelverbinding meer, maar als u zo verbinding maakt met internet, selecteert u Breng een inbelverbinding tot stand wanneer een computer in mijn netwerk probeert toegang te krijgen tot internett.

 6. Selecteer OK en u ontvangt een bericht dat uw LAN-adapter is ingesteld op 192.168.0.1.

 7. Selecteer Ja om te bevestigen dat u Internet-verbinding delen wilt inschakelen.

Uw internetverbinding wordt nu gedeeld met andere computers op uw lokale netwerk; als je ze via draad verbindt (rechtstreeks of via een draadloze hub), ben je helemaal klaar. Als u de andere apparaten echter draadloos wilt verbinden, moet u een ad-hoc draadloos netwerk instellen of nieuwere Wi-Fi Direct-technologie gebruiken.

Tips

 • Clients die verbinding maken met de hostcomputer moeten hun netwerkadapters zo hebben ingesteld dat ze hun IP-adres automatisch krijgen (kijk in de eigenschappen van de netwerkadapter, onder TCP/IPv4 of TCP/IPv6 en klik op Automatisch een IP-adres verkrijgen).
 • Als u een VPN-verbinding maakt van uw hostcomputer naar een bedrijfsnetwerk, hebben alle computers in uw lokale netwerk toegang tot het bedrijfsnetwerk als u ICS gebruikt.
 • Als u uw internetverbinding deelt via een ad-hocnetwerk, wordt ICS uitgeschakeld als u de verbinding met het ad-hocnetwerk verbreekt, een nieuw ad-hocnetwerk maakt of zich afmeldt bij de hostcomputer.

Wat je nodig hebt

 • Een Windows XP-computer met internetverbinding en een andere netwerkadapter
 • Clientcomputers die geschikt zijn voor TCP-IP en geschikt zijn voor een internetverbinding
 • Netwerkadapter voor elke computer
 • Modem voor het hele netwerk