Skip to content

Is de naam van uw wifi-netwerk een beveiligingsrisico?

12 de augustus de 2021
masked hacker 862079962 5bfb75c946e0fb00263fcbe8

Wanneer uw draadloze router zijn draadloze netwerknaam uitzendt, formeel bekend als een Service Set Identifier (SSID), is het alsof u een virtuele bumpersticker in de lucht rond uw huis of waar uw netwerk zich ook bevindt. Sommige mensen gebruiken de standaard draadloze netwerknaam die in de fabriek is ingesteld, terwijl anderen creatief worden en een meer gedenkwaardige naam gebruiken. Bestaat er zoiets als een goede naam voor een draadloos netwerk die als veiliger wordt beschouwd dan andere namen? Het antwoord is zeer zeker ja. Laten we eens kijken wat een goede (veilige) draadloze netwerknaam is versus een slechte draadloze netwerknaam.

Wat maakt een slechte draadloze netwerknaam?

Een slechte naam voor een draadloos netwerk is een naam die in de fabriek is ingesteld als de standaardnaam of op de lijst staat van de Top 1000 meest voorkomende SSID’s. Waarom zijn gewone namen slecht? De belangrijkste reden is dat als de naam van uw netwerk in de Top 1000 van meest voorkomende SSID’s staat, de kans groot is dat hackers de vooraf gebouwde wachtwoordkrakende Rainbow Tables hebben die nodig zijn om de Pre-Shared Key (wachtwoord) van uw draadloze netwerk te kraken. De SSID is een onderdeel van de vergelijking die nodig is om een ​​tabel voor het kraken van wachtwoorden te maken die dieven kunnen gebruiken om uw draadloze netwerk te hacken. Als uw SSID op de lijst met veelvoorkomende SSID’s staat, heeft u de hacker de tijd en middelen bespaard die ze nodig hadden om een ​​aangepaste Rainbow Table te bouwen als uw netwerknaam uniek was geweest. U moet ook voorkomen dat u een draadloze netwerknaam maakt met uw achternaam, uw adres of iets persoonlijks dat hackers zou kunnen helpen uw draadloze netwerkwachtwoord te kraken.

Een hacker die op zoek is naar wifi-netwerken in uw buurt en ‘TheWilsonsHouse’ ziet als de naam van een draadloos netwerk, kan de naam van de hond van Wilson als wachtwoord proberen. Als meneer Wilson de fout maakte om de naam van zijn hond als wachtwoord te gebruiken, zou de hacker het wachtwoord correct kunnen raden.

Wat maakt een goede naam voor een draadloos netwerk?

Denk aan de naam van uw draadloze netwerk alsof het een wachtwoord is. Hoe unieker het is, hoe beter. En zorg ervoor dat de door u gekozen draadloze netwerknaam niet op de lijst met meest voorkomende staat.

Creatieve (en soms hilarische) namen voor draadloze netwerken

Soms laten mensen zich een beetje meeslepen door de namen van hun draadloze netwerk. Enkele voorbeelden zijn:

  • FBI Surveillance Van #3
  • Hey_You_Get_Off_My_LAN
  • Nacho_Draadloos

Vergeet niet een sterk wifi-wachtwoord te maken (pre-shared key)

Naast het creëren van een unieke netwerknaam, moet u ook een sterk wachtwoord voor het draadloze netwerk maken om hackers buiten de deur te houden. Uw wifi-netwerkwachtwoord kan maximaal 63 tekens lang zijn, dus wees creatief. Rainbow Tables wordt onpraktisch voor het kraken van wachtwoorden die langer zijn dan ongeveer 12-15 tekens. Maak uw Pre-shared Key zo lang en willekeurig mogelijk. Het kan lastig zijn om een ​​lang wachtwoord voor een draadloos netwerk in te voeren, maar aangezien de meeste apparaten dit wachtwoord voor onbepaalde tijd in de cache plaatsen, hoeft u het niet zo vaak in te voeren.