Skip to content

Is het veilig om een ​​open draadloos netwerk te gebruiken?

15 de juli de 2021
GettyImages 148172151 59eab8129abed50011af0472

Als uw draadloze service niet beschikbaar is en u een internetverbinding nodig heeft, kunt u in de verleiding komen om verbinding te maken met een open, onbeveiligd draadloos netwerk dat uw draadloze toegangspunt vindt. Voordat u echter verbinding maakt, moet u de risico’s kennen van het gebruik van open Wi-Fi-netwerken.

Wat is open wifi?

Het is niet veilig om verbinding te maken met een onbekend open draadloos netwerk, vooral niet bij het overdragen van gevoelige gegevens, zoals een wachtwoord voor internetbankieren. Alle informatie die via een onbeveiligd draadloos netwerk wordt verzonden, waarvoor geen Wi-Fi Protected Access (WPA) of WPA2-beveiligingscode vereist is, wordt in platte tekst verzonden zodat iedereen deze kan onderscheppen. Als u verbinding maakt met een open netwerk, wordt uw apparaat mogelijk geopend voor iedereen op hetzelfde draadloze netwerk.

De risico’s van het gebruik van onbeveiligde wifi-netwerken

Wanneer u zich aanmeldt bij een website of een toepassing gebruikt die gegevens in leesbare tekst via een netwerk verzendt, kan iedereen die daartoe geneigd is, die informatie vastleggen. Uw e-mailadres en wachtwoord, bijvoorbeeld, als ze niet veilig worden overgedragen, zijn alles wat een kwaadwillende hacker nodig heeft om zonder uw medeweten toegang te krijgen tot uw e-mailaccount en eventuele vertrouwelijke of persoonlijke informatie. Evenzo kunnen hackers elk instant messaging of niet-versleuteld websiteverkeer vastleggen. Als uw computer zich niet achter een firewall bevindt of niet correct is geconfigureerd en het delen van bestanden erop is ingeschakeld, kan een hacker via het netwerk toegang krijgen tot de harde schijf van de computer om vertrouwelijke of gevoelige gegevens te achterhalen of zelfs spam- en virusaanvallen uit te voeren.

Hoe gemakkelijk is het om een ​​draadloos netwerk te hacken?

De tools die nodig zijn om meer te weten te komen over een draadloos netwerk, de gegevens die erover worden verzonden vast te leggen (snuiven), de Wired Equivalent Privacy (WEP)-beveiligingssleutel te kraken en gegevens op netwerkapparaten te decoderen en te bekijken, kunnen worden gekocht voor ongeveer $ 50.

Is het legaal om het open draadloze netwerk van iemand anders te gebruiken?

Naast de beveiligingsproblemen voor uw apparaten en gegevens, kan het gebruik van een draadloos netwerk dat iemand anders onderhoudt en betaalt, juridische problemen opleveren. In het verleden hebben verschillende gevallen van ongeoorloofde toegang tot wifi-computernetwerken geleid tot boetes of aanklachten. Openbare wifi-hotspots die speciaal zijn ingesteld voor gebruik door gasten, zoals bij een coffeeshop, zijn prima. Let echter wel op de beveiliging: Wi-Fi-hotspots zijn doorgaans open, onbeveiligde draadloze netwerken. Dus, als je de wifi-verbinding van je buren gebruikt, vraag dan eerst om toestemming.

Veilig gebruik maken van openbare wifi

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om uw privacy en gegevens te beschermen wanneer u een open Wi-Fi-netwerk gebruikt.

  • Gebruik een VPN. Een virtueel particulier netwerk (VPN) creëert een beveiligde tunnel over een openbaar netwerk. Als uw bedrijf VPN-toegang biedt, gebruikt u de VPN-verbinding om toegang te krijgen tot bedrijfsbronnen en veilige browsesessies te creëren.
  • Automatische verbindingen met niet-voorkeursnetwerken niet toestaan. Schakel op uw apparaat de instelling uit om automatisch verbinding te maken met niet-voorkeursnetwerken. Als deze instelling is ingeschakeld, maakt uw computer of mobiele apparaat automatisch verbinding met elk beschikbaar netwerk, inclusief frauduleuze of nep-wifi-netwerken die zijn ontworpen om nietsvermoedende gegevensslachtoffers te lokken.
  • Een firewall inschakelen of installeren. Een firewall is de eerste verdedigingslinie voor uw computer (of netwerk, wanneer de firewall als hardwareapparaat is geïnstalleerd). Zowel Windows- als macOS-besturingssystemen hebben ingebouwde firewalls die ongeautoriseerde toegang voorkomen; u kunt ook een programma van derden gebruiken.
  • Schakel het delen van bestanden uit. Voordat u verbinding maakt met een openbare Wi-Fi-hotspot, moet u het delen van bestanden en printers uitschakelen, zodat andere hotspot-gebruikers geen toegang hebben tot uw gedeelde bestanden.
  • Log alleen in op beveiligde websites. Zorg ervoor dat uw browsesessie versleuteld en veilig is. De adresbalk moet een URL tonen die begint met HTTPS (versleuteld) in plaats van HTTP (niet versleuteld). Mogelijk ziet u ook een hangslot in de adresbalk.
  • Voer geen financiële transacties uit. Vermijd het gebruik van een openbare hotspot voor bankieren, online winkelen of elk scenario met gevoelige informatie.