Skip to content

Je dromen beheersen is niet alleen meer sciencefiction

31 de juli de 2021
GettyImages 80992350 ad85c3b487054d12b15f0d49c3b6ceeb

Belangrijkste leerpunten

  • Een team van MIT zegt dat ze een nieuwe manier hebben ontdekt om de dromen van mensen te begeleiden.
  • Targeted Dream Incubation (TDI) gebruikt een app samen met een draagbaar slaapvolgsensorapparaat.
  • Een reeks gadgets op de markt claimen de mogelijkheid te bieden om je gedachten te beheersen terwijl je slaapt.

Het aanpassen van je dromen lijkt misschien sciencefiction, maar het kan binnenkort mogelijk zijn in het echte leven, zeggen onderzoekers. Een aantal gadgets wordt op de markt gebracht als zijnde in staat om dromen te manipuleren, maar wetenschappers hebben hun scepsis geuit over deze beweringen. Nu zegt een team van MIT dat ze een manier hebben ontdekt die echt werkt. De nieuwe techniek van het team, beschreven in een recent artikel, wordt geprezen door onderzoekers. “Ik denk dat deze aanpak echt veelbelovend is”, zei Tore Nielsen, een slaaponderzoeker aan de Universiteit van Montreal, in een telefonisch interview. “Het kan voor alles nuttig zijn, van alleen amusementswaarde tot het behandelen van je posttraumatische nachtmerries.”

Wees zoals Leo in Aanvang

Lucide dromen, wanneer je bij bewustzijn bent tijdens een droom, werd beroemd in de film uit 2010 Aanvang. In de film schittert Leonardo DiCaprio als een professionele dief die informatie steelt door in het onderbewustzijn van zijn doelwitten te infiltreren. MIT’s real-life versie van droomcontrole, Targeted Dream Incubation (TDI) genaamd, gebruikt een app samen met een draagbaar slaapvolgsensorapparaat. De uitrusting helpt bij het opnemen van droomrapporten en leidt ook dromen naar bepaalde thema’s. Het doet dit door informatie te herhalen wanneer een persoon begint te slapen, wat volgens onderzoekers de opname van deze informatie in dromen mogelijk maakt. “Het kan voor alles nuttig zijn, van alleen amusementswaarde tot het behandelen van je posttraumatische nachtmerries.” Het MIT-team gebruikte eerder onderzoek naar slaap, waaruit bleek dat mensen tijdens de vroegste slaapfase, hypnagogie genaamd, nog steeds geluiden kunnen horen terwijl ze dromen. “Deze gemoedstoestand is trippy, los, flexibel en divergent”, zei hoofdonderzoeker Adam Haar Horowitz in een verklaring. “Het is alsof je de geest naar een hoger niveau tilt en het meeslepend maakt – geduwd en getrokken worden met nieuwe sensaties zoals je lichaam dat zweeft en valt, waarbij je gedachten snel in en uit de hand lopen.”

Om van deze fase te profiteren, ontwikkelde het team Dormio, een slaapvolgapparaat waarvan ze beweren dat het dromen kan veranderen door hypnagogie te volgen en vervolgens geluiden te leveren op basis van fysiologische gegevens. “Dormio tilt droomonderzoek naar een nieuw niveau, door directe interactie met het dromende brein van een individu en het manipuleren van de werkelijke inhoud van hun dromen”, zegt Robert Stickgold, directeur van het Center for Sleep and Cognition in het Beth Israel Deaconess Medical Center en professor in de psychiatrie bij Harvard Medical School.

De geest genezen en onderwijzen

Het vermogen om je onderbewustzijn te beheersen kan een breed scala aan voordelen hebben, zeggen experts, misschien zelfs op een dag om geestesziekten te behandelen. “Posttraumatische stressstoornis heeft dit effect waarbij mensen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt terugkerende nachtmerries hebben,” zei Achilleas Pavlou, een slaaponderzoeker aan de Universiteit van Essex, in een telefonisch interview. “En deze terugkerende nachtmerries beïnvloeden hun leven. Je zou dan lucide kunnen worden en de nachtmerrie kunnen veranderen in een neutrale of een positieve droom, en dat kan overdrachtseffecten hebben in je wakkere leven.”

Een slapend meisje zweeft op een bed in de lucht en droomt

Andere mogelijke toepassingen voor een dergelijke besturing zijn onder meer het aanleren van muziek- of sportvaardigheden. “Er is wat voorlopig onderzoek om aan te tonen dat je echt kunt trainen in je slaap,” zei Pavlou. “Dat komt omdat je in je dromen eigenlijk dezelfde neurale paden activeert alsof je het in het echte leven doet.”

De wilde wereld van droomgadgets

Een reeks fabrikanten verkoopt gadgets waarvan ze beweren dat ze de mogelijkheid bieden om dromen te beheersen. Deze gadgets variëren van de Aurora, die gebruikers naar verluidt “Sleep Smarter. Dream Bigger” in staat stelt dankzij een hersensensor die is ingebed in een hoofdband die verbinding maakt met een app. Een ander apparaat dat bedoeld is voor het tweaken van dromen, is de Remee, een slaapmasker dat volgens de productwebsite “een reeks slimme timers gebruikt, [with] lichtpatronen … weergegeven gedurende de nacht.” Hypnodyne’s ZMax is een andere slaapbewakingshoofdband die licht, trillingen en geluiden levert en ook “audio-opname van droomervaringen mogelijk maakt”. functie is “binnenkort beschikbaar”.

Hypnodyne's ZMax

Een vorig jaar uitgebracht onderzoek, waarvan Pavlou co-auteur was, probeert de juistheid van dergelijke beweringen te controleren. “Alleen Neuroon en ZMax bieden minimale technische informatie over hoe hun algoritme REM-slaap online detecteert, maar geen enkele maakt de gegevens volledig beschikbaar”, aldus de studie. “Het belangrijkste is dat alleen DreamLight empirisch is getest met gepubliceerde resultaten; daarom concluderen we dat beter gecontroleerde validatiestudies nodig zijn om de effectiviteit van LD-inductieapparaten te bewijzen.” Nielsen zegt sceptisch te zijn over de beweringen van veel van deze slaapgadgets. “Ik zou zeggen dat deze bedrijven die deze apparaten aanbieden, in ieder geval voor hersenstimulatie, echt voorbarig zijn”, zei hij. “Ze springen op het geweer. Het is duidelijk dat ze daar als eerste naar binnen willen met hun product, en ze nemen een enkele studie of twee, en gaan ervan uit dat dit het laatste woord is, maar in feite is het dat niet.”

Dromen van de dag

Onderzoekers zeggen dat de dag nabij is waarop het beheersen van je gedachten tijdens de slaap realiteit zal zijn. “In termen van het wijzigen van dromen, is er zeker een toekomst”, zei Pavlou. Nielsen voorspelt dat “over vijf jaar misschien iets heel effectiefs te zien is.” Maar er moet nog vooruitgang worden geboekt voordat mensen een droom kunnen bestellen volgens uw exacte specificaties. ‘We zijn er nog niet,’ zei Pavlou. “We begrijpen nog steeds niet volledig de vereisten voor het succesvol opnemen van externe stimuli zoals geluid in de droom.” Pavlou bestudeert momenteel hoe je een prikkel in een droom kunt laten gaan zonder iemand wakker te maken. “Als het een geluid is, en ik denk dat een keer… [we have] de mechanismen volledig begrepen, dan kunnen we het weten [how to] dromen veranderen zoals we dat willen,” voegde hij eraan toe. “Er is wat voorlopig onderzoek om aan te tonen dat je echt kunt trainen in je slaap.” Voorlopig werkt Pavlou echter nog aan de basis. “Ik probeer te begrijpen hoe de hersenen verwerken prikkels als ze slapen,” zei hij. “Een van de belangrijkste dingen heeft te maken met ontwakingsdrempels. Als ik bijvoorbeeld een geluid speel [around] 30 decibel, waar je misschien wel of niet van wakker wordt. En dat komt doordat de hersenen externe prikkels anders afzwakken [in] elk individu.”

Zelfs als dromen kunnen worden gecontroleerd, valt nog te bezien hoeveel. Uiteindelijk gelooft Nielsen dat “we mensen kunnen helpen om meer lucide dromen te hebben, maar of het altijd zo zal zijn, dat valt nog te bezien.” Ik vermoed dat de dromen zelf terugdringen. Ik denk niet dat dromen per se gemakkelijk te temmen zullen zijn.’ Degenen die hun eigen mijmeringen willen beheersen, willen misschien voorlopig wachten met het kopen van technologie. Maar de dag waarop het maken van een specifieke droom net zo eenvoudig is als het downloaden van een nummer dichterbij zou kunnen komen.