Skip to content

Je webcam kan een stuk slimmer worden

13 de oktober de 2022
GettyImages 107429002 a888efb665b84a6fa918741f0b19a449

Belangrijkste leerpunten

  • AI-webcams bieden functies die het geluid en beeld van uw volgende videogesprek kunnen verbeteren.
  • Experts zeggen echter dat AI-webcams een groot aantal privacyrisico’s met zich meebrengen.
  • Slimme webcams kunnen zelfs worden gebruikt om op afstand het gedrag van werknemers die thuis werken te volgen.

Een nieuwe generatie AI-aangedreven webcams zou je videogesprekken beter dan ooit kunnen maken, maar ze brengen ook privacyrisico’s met zich mee, zeggen experts. De camera’s, waaronder de camera’s die onlangs zijn uitgebracht door Anker en Remo Tech, gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) om gebruikers te volgen en ervoor te zorgen dat ze zich altijd in het midden van het beeld bevinden. Er is ook Meeting Owl van Owl Labs, een 360-graden webcam die AI gebruikt om automatisch in te zoomen op degene die spreekt of beweegt. “AI-webcams zijn een stuk slimmer dan de gewone webcams die mensen gewend zijn”, vertelde IT-expert Robert Wolfe aan Lifewire in een e-mailinterview. “Gewone webcams kunnen van lage kwaliteit zijn en vereisen dat gebruikers ermee spelen. AI-webcams lossen deze pijn op met verschillende functies.”

Er goed uitzien, je goed voelen?

De nieuwe oogst van AI-aangedreven webcams beweert dat je er op je best uitziet tijdens videogesprekken. Anker’s B600 Video Bar is een toolkit voor videoconferenties. Het is bedoeld om op uw monitor of tv te zitten en heeft een 2K-sensor die 30 frames per seconde kan vastleggen. De webcam heeft ook een AI-aangedreven zoomfunctie en beeldverbetering. De microfoon maakt gebruik van een AI-algoritme om lawaaierige omgevingen stil te laten klinken. De AnkerWork B600 wordt eind januari in de VS gelanceerd voor $ 219,99. Webcams met AI ondersteunen ook gezichtsherkenningssoftware. “De camera’s volgen wie er spreekt en richten zich automatisch op hen”, zei Wolfe. “Dit kan geweldig zijn voor grotere (luidruchtigere) groepen, omdat gebruikers niet hoeven te vragen wie er aan het woord is – de camera zal ze laten zien.”

Een opengeklapte laptop op een keukentafel met een videogesprek voor meerdere personen met een kopje koffie in de buurt.

AI-webcams beloven automatisch aanpasbaar te zijn. De omgeving beperkt de beeldkwaliteit in een standaardwebcam waarin de gebruiker zich bevindt. “Fabrikanten zeggen echter dat ze software ontwikkelen waarmee de AI-webcams automatisch hun instellingen aanpassen aan de omstandigheden”, voegde Wolfe eraan toe. “AI-webcams kunnen mensen, dieren en objecten binnen een weergavegebied effectiever en efficiënter identificeren en onderscheiden, regels creëren die acceptabel gedrag binnen een weergavegebied identificeren en valse positieven minimaliseren met betrekking tot hoe die regels worden toegepast”, privacyadvocaat Steven G. Stransky vertelde Lifewire in een e-mailinterview. “Met deze verbeterde detectiemogelijkheden creëren AI-webcams een betere algemene gebruikerservaring.”

Wie kijkt?

Hoe geweldig de functies van de AI-webcams ook klinken, ze brengen ook verhoogde privacyrisico’s met zich mee, vertelde David Moody, een senior medewerker bij Schellman, een beveiligings- en privacycompliancebedrijf, aan Lifewire in een e-mailinterview. De nieuwe golf van intelligente webcams kan autonoom bewegingen volgen, reageren op beweging, focussen op activiteiten, vormen herkennen en identificeren en zichtbare tekst lezen. Er kunnen zelfs meerdere AI-webcams worden gebruikt om tegelijkertijd de bewegingen van meer dan één persoon door een gebouw of door de straten te volgen. “Zowel de breedte als de diepte van deze activiteiten gaan veel verder dan de traditionele wettelijke en regelgevende definities van privacy,” zei Moody. “Deze definities moeten in de toekomst mogelijk worden bijgewerkt om beter weer te geven wat privacy is in onze samenleving en gemeenschappen.” Slimme webcams kunnen zelfs worden gebruikt om op afstand het gedrag van werknemers die thuis werken te volgen. Het interne webcambeveiligingssysteem van Teleperformance, genaamd TP Observer, gebruikt bijvoorbeeld gezichtsherkenningssoftware om dingen te doen zoals detecteren of een gebruiker “vermist op een bureau”, “een niet-actieve gebruiker detecteren” en “ongeoorloofd gebruik van mobiele telefoons”. Net als gewone webcams, is het niet alleen de gebruiker die wordt opgenomen op een door AI aangedreven webcam, merkte Stransky op. “Naast het vastleggen van de activiteiten van een gericht persoon, kan een AI-webcam worden gebruikt om alles vast te leggen, en alles wat wordt gezegd of gedaan door een persoon in de buurt, zoals een collega, familielid of willekeurige vreemdeling die toevallig in de buurt is of loopt per ongeluk in het frame van de camera”, zei hij. “Deze derden hebben mogelijk geen kennis van of toestemming voor de opname.” Omdat AI-webcams grote hoeveelheden persoonlijke informatie kunnen vastleggen en vastleggen, creëert een beveiligingsinbreuk met AI-webcamgegevens aanzienlijke risico’s op identiteitsdiefstal, zei Stransky. Gegevens die van een AI-webcam worden gestolen, kunnen criminelen foto’s van gebruikers en hun omgeving verschaffen en zelfs specifieke details over hun computeractiviteiten, zoals toetsaanslagen die worden gebruikt om gebruikersnamen en wachtwoorden in te voeren. “Mensen brengen elke dag uren door voor AI-webcams en hun leven wordt op een ongeëvenaard niveau vastgelegd”, zei Stransky.