Skip to content

Kunnen MAC-adressen worden geconverteerd naar IP-adressen?

17 de augustus de 2021
GettyImages sb10063454o 002 57dc1b943df78c9cce926101

Een MAC-adres vertegenwoordigt de fysieke identificatie van een netwerkadapter, terwijl het IP-adres een logisch apparaatadres op TCP/IP-netwerken vertegenwoordigt. Alleen in specifieke situaties kan een clientgebruiker het IP-adres identificeren dat aan een adapter is gekoppeld wanneer hij alleen het MAC-adres kent.

ARP en andere TCP/IP-protocolondersteuning voor MAC-adressen

Nu verouderde TCP/IP-protocollen genaamd Reverse ARP en InARP kunnen IP-adressen van MAC-adressen identificeren. Hun functionaliteit maakt deel uit van DHCP. Hoewel de interne werking van DHCP zowel MAC- als IP-adresgegevens beheert, geeft het protocol gebruikers geen toegang tot die gegevens. Een ingebouwde functie van TCP/IP, Address Resolution Protocol, vertaalt IP-adressen naar MAC-adressen. ARP is niet ontworpen om adressen in de andere richting te vertalen, maar de gegevens ervan kunnen in bepaalde situaties helpen.

ARP Cache-ondersteuning voor MAC- en IP-adressen

ARP houdt een lijst bij van zowel IP-adressen als overeenkomende MAC-adressen, de ARP-cache. Deze caches zijn beschikbaar op individuele netwerkadapters en ook op routers. Uit de cache is het mogelijk om een ​​IP-adres af te leiden van een MAC-adres; het mechanisme is echter in veel opzichten beperkt. Internet Protocol-apparaten ontdekken adressen via Internet Control Message Protocol-berichten, zoals berichten die worden geactiveerd door het gebruik van ping-opdrachten. Het pingen van een extern apparaat vanaf een client activeert een ARP-cache-update op het aanvragende apparaat. Op Windows en sommige andere netwerkbesturingssystemen biedt de opdracht arp toegang tot de lokale ARP-cache. Typ in Windows bijvoorbeeld arp -a bij de opdrachtprompt of PowerShell om alle vermeldingen in de ARP-cache van die computer weer te geven. Deze cache kan leeg zijn, afhankelijk van hoe dat lokale netwerk is geconfigureerd. In het beste geval bevat de ARP-cache van een clientapparaat alleen vermeldingen voor andere computers op het LAN.

De meeste breedbandrouters voor thuis bieden de mogelijkheid om hun ARP-caches te bekijken via hun console-interface. Deze functie onthult zowel IP- als MAC-adressen voor elk apparaat dat momenteel is aangesloten op het thuisnetwerk. Routers onderhouden geen IP-naar-MAC-adrestoewijzingen voor clients op andere netwerken dan hun eigen. Vermeldingen voor externe apparaten kunnen in de ARP-lijst verschijnen, maar de weergegeven MAC-adressen zijn voor de router van het externe netwerk, niet voor het daadwerkelijke clientapparaat achter de router.

Beheersoftware voor apparaatadressering op zakelijke netwerken

Grotere zakelijke computernetwerken lossen het probleem van universele MAC-naar-IP-adrestoewijzing op door speciale beheersoftwareagenten op hun clients te installeren. Deze softwaresystemen, gebaseerd op Simple Network Management Protocol, bevatten een mogelijkheid die netwerkdetectie wordt genoemd. Netwerkdetectiesystemen sturen berichten door naar de agent op elk netwerkapparaat met een verzoek om zowel het IP- als het MAC-adres van dat apparaat. Het systeem ontvangt de resultaten en slaat ze vervolgens op in een standaardtabel, gescheiden van elke afzonderlijke ARP-cache.

SNMP-diagram

Bedrijven die volledige controle hebben over hun privé-intranetten, gebruiken netwerkbeheersoftware om de clienthardware te beheren die ze ook bezitten. Gewone consumentenapparaten zoals telefoons hebben geen SNMP-agents geïnstalleerd, en thuisnetwerkrouters functioneren ook niet als SNMP-consoles.