Skip to content

Met Final Cut Pro X-update kunnen video-editors vanuit huis werken

1 de juli de 2021
apple final cut pro update proxy workflow 08252020 big.jpg.large 5e264046e8ad4695a3b9dec64545f170

Belangrijkste leerpunten

  • De professionele app voor videobewerking van Apple maakt samenwerken op afstand gemakkelijker voor tv- en filmmakers.
  • Thuiswerken kan het nieuwe normaal worden, zelfs voor Hollywood.
  • Met de nieuwe “proxy”-tools kun je video bewerken op een minder krachtige Mac.

De nieuwste update voor Final Cut Pro X (FCPX), de professionele videobewerkingssuite van Apple, heeft uitgebreide ondersteuning toegevoegd voor collaboratieve, online en externe samenwerking. Het is de perfecte functie-update voor het maken van tv en films tijdens een pandemie. Hierdoor kunnen redacteuren en producenten vanuit huis werken zonder dat ze enorme videobestanden hoeven te uploaden en downloaden via langzame internetverbinding thuis. Kortom, FCPX laat tv- en filmpostproductieteams vanuit huis samenwerken, zonder afbreuk te doen aan het eindproduct. En dat betekent dat ze onze favoriete tv-programma’s kunnen blijven maken, zelfs tijdens de lockdown. “Met meer mensen die thuis werken, is het ook logisch om kleinere bestanden te hebben om op afstand mee te werken om de workflow te versnellen”, vertelde Ste Smith, hoofd postproductie bij Paragon Pictures. reddingsdraad via Twitter DM.

Pandemische problemen

Toen de COVID-19-pandemie toesloeg, stopte de film- en tv-productie, soms halverwege de opnames. Tegelijkertijd werden bioscopen gesloten of verkleind om met verminderde capaciteit te draaien. In juni heropende Nieuw-Zeeland bioscopen nadat het zichzelf COVID-vrij had verklaard (voortijdig, zo blijkt). Ondanks dat ze veilig waren, daalden de ontvangsten aan de kassa met slechts 17% van het normale niveau. Mensen gaan gewoon niet naar de film, en velen gaan misschien nooit meer.

Een film of tv-programma opnemen in COVID-tijden vereist allerlei moeilijke afstands- en andere veiligheidsmaatregelen, maar het bewerken van de beelden kan nu in ieder geval op afstand worden gedaan. Met slechts een Mac, een matige internetverbinding en de nieuwste FCPX-update kunnen redacteuren en producenten samenwerken. In plaats van enorme bestanden heen en weer te moeten schudden tussen computers in dezelfde landinstelling, kunnen kleinere bestanden worden gebruikt. Dit principe is niet nieuw. Offline bewerken, zoals het bekend staat, was een manier om videokopieën van je filmmeesters te bewerken en de film vervolgens op maat te snijden aan het einde. “Voor mij ging het er meer om de bewerking sneller/soepeler/minder veeleisend te maken,” vertelde videograaf en redacteur Cam Bunton reddingsdraad via Twitter.

Hoe de update van Final Cut Pro X werkt

De nieuwe update van FCPX maakt gebruik van flexibele “proxy”-bestanden. Dit zijn in wezen stand-ins met een lage resolutie voor de originele videobestanden – slechts 1/8 van de grootte, zegt Apple. Later, wanneer de definitieve snede is samengesteld, worden de originele bestanden met volledige resolutie ingewisseld. Het model is zeer flexibel, met Final Cut in staat om originele en proxy-clips te mixen en matchen, en te integreren met online tools van derden, zoals de Frame .io beoordelings- en goedkeuringsservice.

Nieuw normaal

Door de pandemie moesten we ons allemaal haasten om vanuit huis te werken, en voor velen zal dit het nieuwe normaal blijken te zijn. Onze bazen hebben zich gerealiseerd dat we niet allemaal gek doen als we uit hun zicht zijn, en we genieten allemaal van de extra uren die we vroeger aan woon-werkverkeer verspilden. Maar kan tv- en filmproductie echt een permanente verschuiving maken naar werken op afstand? Eerder dit jaar werd film- en tv-componist Fil Eisler geconfronteerd met het maken van een orkestrale soundtrack voor rijk. Hij had het begin van het seizoen met een vast orkest gescoord, maar het lukte niet meer om al die 35 muzikanten bij elkaar in een kamer te krijgen. In plaats daarvan werkte hij met technici om de muzikanten thuis te laten opnemen en de partijen vervolgens aan elkaar te plakken tot een hele partituur. “Het is een enorme uitdaging voor de bemanning”, vertelde Eisler aan Verscheidenheid in een interview, “omdat het echt drie keer zoveel werk is om voor te bereiden, te orkestreren, [and give] aanvullende instructies over de orkestratie.”

Geluidsvervaging aanpassen in Final Cut Pro X op een Mac

Het bovenstaande voorbeeld is ook van toepassing op videobewerking. Het is het soort logistiek probleem dat de nieuwe tools in Final Cut Pro X moeten oplossen. Het geeft redacteuren de mogelijkheid om de productie gaande te houden, zelfs midden in een crisis zoals de COVID-19-pandemie. (Natuurlijk hebben ze nog steeds video nodig om te bewerken, maar dat is een heel ander artikel). Proxy’s betekenen ook dat redacteuren weg kunnen komen met het gebruik van computers met een lager vermogen. Niet iedereen heeft een krachtige bewerkingsmachine in huis. “[Proxies are] geweldig als je aan het bewerken bent op een Mac met een lager vermogen die geen bestanden met een hogere resolutie aankan”, zegt Smith, “zodat je sneller kunt bewerken en dan bij het exporteren terug kunt keren naar de volledige resolutie.” Is dit de toekomst van film- en tv-productie? We zullen het pas weten als we zijn hersteld van de pandemie, maar we kunnen in ieder geval nog steeds de nieuwste afleveringen van onze favoriete shows krijgen.