Skip to content

Mixed Reality kan uw sleutel tot VR zijn

19 de maart de 2023
xr expo ipDhOQ5gtEk unsplash 68a4b930f5e543819891b54b261a1f18

Belangrijkste leerpunten

  • Met nieuwe software kunnen gebruikers de echte wereld in virtual reality brengen.
  • Gebruikers zullen binnenkort veel keuzes hebben om mee te experimenteren in mixed reality, aangezien er steeds meer headsets in de winkels liggen.
  • Bloomberg meldt dat het mixed reality-apparaat van Apple al volgend jaar zou kunnen worden gelanceerd.

Het mixen van de virtuele en echte wereld is een van de populairste nieuwe trends in de technologie. De XR-3 mixed reality-headset van Varo Lab krijgt nieuwe software waarmee gebruikers vormen kunnen traceren. De vormen kunnen vervolgens worden gebruikt als vensters naar de werkelijkheid voor gebruikers die een virtual reality (VR)-headset dragen. Apple is naar verluidt van plan om volgend jaar een mixed reality-headset uit te brengen. “Door digitale en fysieke elementen te combineren, kan MR [mixed reality] creëert een veel realistischere ervaring in vergelijking met VR”, vertelde David King Lassman, de CEO van mixed reality-ontwikkelaar GigXR, aan Lifewire in een e-mailinterview.

Het mixen

Varjo Lab Tools is een binnenkort te verschijnen softwaresuite die zal werken met de Varjo XR-3 mixed reality-headset. De headset biedt een manier om met behulp van kleurencamera’s in de echte wereld te kijken. Veel VR-headsets bieden manieren om augmented reality (AR) te bekijken door virtuele objecten in de echte wereld te brengen. Maar de nieuwe software van Varjo is ontworpen om echte dingen in de virtuele wereld te brengen. De software maakt deel uit van een nieuw platform dat Varjo Reality Cloud noemt voor virtuele teleportatie. Gebruikers kunnen een echte ruimte op een bepaalde locatie vastleggen en die realiteit tot in de kleinste details delen, zodat een persoon op afstand deze in de virtuele wereld kan ervaren.

Iemand gebruikt een virtual reality-tablet in een akker om de oogst te beheren.

De software werkt door de details van een kamer in detail te scannen en de gebruiker vervolgens in realtime iemand op afstand een beeld van de kamer te laten zien. Voor gebruikers kan mixed reality meer veiligheid bieden bij het dragen van een VR-bril. “Mensen zullen minder snel over meubels struikelen of, in het extreme geval, in het verkeer lopen als het meubilair en het verkeer deel uitmaken van de realiteit die ze zien”, vertelde tech-expert Jeff Miller aan Lifewire in een e-mailinterview. “Dit is niet gegarandeerd, zoals we hebben gezien met Pokemon Go, waar een paar mensen in het verkeer liepen of andere gevaarlijke acties ondernamen terwijl ze volledig in beslag werden genomen door het scherm van hun telefoon.” Gebruikers hebben binnenkort veel keuzes om mee te experimenteren in mixed reality. Nreal heeft onlangs aangekondigd dat zijn augmented reality-bril van $ 599 volgende maand beschikbaar zal zijn via Verizon.

Bloomberg meldt dat het mixed reality-apparaat van Apple al volgend jaar zou kunnen worden gelanceerd. Dit is niet de eerste keer dat Gurman verslag doet van dit mixed reality-apparaat. Het rapport zegt dat het geavanceerde chips, displays, sensoren en op avatars gebaseerde functies zal hebben. Door digitale en fysieke elementen te combineren, maakt MR [mixed reality] creëert een veel realistischere ervaring in vergelijking met VR.

De toekomst is gemengd

De mogelijkheden voor toekomstig gebruik van mixed reality variëren van medicijnen tot alledaagse communicatie, zeggen waarnemers. De luchtvaart- en defensie-industrie gebruiken mixed reality-headsets om de kosten laag te houden. Medische oefenpoppen waarop studenten kunnen oefenen, kunnen elk tot $ 70.000 kosten, en ruimtevaartsimulators voor commerciële vliegtuigen lopen in de honderdduizenden of zelfs miljoenen dollars, benadrukte Lassman. Een potentiële gebruiker voor mixed reality is in de geneeskunde. In GigXR’s HoloPatient, bijvoorbeeld, wordt een hologrampatiënt over de daadwerkelijke fysieke omgeving van de gebruiker heen gelegd. “Denk aan een virtuele patiënt die in een echte stoel voor je klaslokaal of zelfs in je woonkamer zit, waar je de toestand van een patiënt veilig kunt observeren, beoordelen en diagnosticeren”, zei Lassman. Onderwijs is een ander gebied waar mixed reality de echte wereld zou kunnen verslaan. “‘Holografische’ mixed reality-ervaringen kunnen verkoopteams in staat stellen klanten te laten zien hoe producten er in hun ruimte uitzien en werken”, vertelde Alex Young, de CEO van meeslepend leerbedrijf Virti, aan Lifewire in een e-mailinterview. NASA-astronauten gebruiken ook mixed reality in een baan om de aarde. Het bureau heeft onlangs een Microsoft HoloLens mixed reality-headset getest om experimenten aan boord van het ruimtestation te volgen. Afgelopen zomer gebruikte astronaut Megan McArthur de AR-headset om een ​​stuk hardware in Cold Atom Lab te vervangen, waardoor de faciliteit ultrakoude kaliumatomen kon produceren. “Cold Atom Lab investeert in het gebruik van deze technologie op het ruimtestation, niet alleen omdat het intrigerend is, maar ook omdat het extra mogelijkheden zou kunnen bieden voor deze complexe taken waarvoor we afhankelijk zijn van astronauten”, zegt Kamal Oudrhiri, Cold Atom Lab’s project manager bij JPL in een persbericht. “Deze activiteit was een perfecte demonstratie van hoe Cold Atom Lab en kwantumwetenschap kunnen profiteren van mixed reality-technologie.”