Skip to content

Netwerk-MTU versus maximale TCP

20 de juni de 2021
MTU vs TCP d163167422fb4f28a6e7f5f46cbd345f

Maximale transmissie-eenheid (MTU) en maximale TCP-pakketgrootte zijn termen voor computernetwerken die vaak verward worden. Lees meer over de verschillen tussen netwerk-MTU en maximale TCP-pakketgrootte en hoe deze verband houden.

Netwerk MTU-grootte

 • Beperkt door netwerkhardware.
 • Kan niet worden aangepast zonder hardwarewijzigingen.
 • Gemeten in bytes.

Maximale TCP-pakketgrootte

 • Kan op elke waarde worden ingesteld.
 • Mag nooit hoger zijn dan de MTU.
 • Gemeten in bytes.

Wanneer u een bestand of bericht verzendt via Transmission Control Protocol (TCP), wordt het opgedeeld in pakketten die opnieuw worden samengesteld nadat ze de beoogde bestemming hebben bereikt. De maximale transmissie-eenheid (MTU) is de maximale grootte van een enkele data-eenheid die via een digitaal communicatienetwerk kan worden verzonden. Netwerkprotocollen op een hoger niveau, zoals TCP/IP, kunnen worden geconfigureerd met een maximale pakketgrootte, een parameter die onafhankelijk is van de fysieke laag-MTU waarop TCP/IP wordt uitgevoerd. Hoewel het mogelijk is om de maximale TCP-pakketgrootte op bijna elke waarde in te stellen, mag deze nooit de MTU van het netwerk overschrijden. Sommige netwerkapparaten gebruiken deze termen ten onrechte door elkaar. Op sommige breedbandrouters voor thuis is de parameter met de naam MTU bijvoorbeeld de maximale TCP-pakketgrootte.

Voor- en nadelen van MTU-formaat

Voordelen:

 • Een grotere MTU zorgt voor snellere gegevensoverdracht.
 • Een kleinere MTU resulteert in verminderde netwerklatentie.

nadelen

 • Een grotere MTU kan de netwerklatentie verhogen.
 • Het verhogen van MTU kan dure hardware-upgrades vereisen.

De MTU-grootte is een eigenschap van een fysieke netwerkinterface en wordt meestal gemeten in bytes. De MTU voor Ethernet is bijvoorbeeld 1500 bytes. Sommige typen netwerken, zoals token-ringen, hebben grotere MTU’s. Sommige netwerken hebben kleinere MTU’s, maar de waarde ligt vast voor elke fysieke technologie. Een grotere MTU betekent dat er meer gegevens in minder pakketten passen, wat over het algemeen een snellere en efficiëntere verzending mogelijk maakt. Als er echter een communicatiefout optreedt, duurt het langer om het pakket opnieuw te verzenden. Aangezien grotere pakketten vatbaarder zijn voor corruptie en vertragingen, kan een kleinere MTU de netwerklatentie verbeteren.

Maximale TCP-pakketgrootte Voor- en nadelen

Voordelen:

 • Kan worden aangepast via het besturingssysteem.
 • Een lagere maximale TCP-pakketgrootte kan de netwerklatentie verbeteren.

nadelen

 • Als u het hoger instelt dan de MTU, kan dit gebrabbel veroorzaken.
 • Een lagere maximale TCP-pakketgrootte resulteert in een langzamere verzending.

In Microsoft Windows kan de maximale pakketgrootte voor protocollen zoals TCP worden ingesteld in het Windows-register. Als deze waarde te laag wordt ingesteld, worden stromen netwerkverkeer opgedeeld in een relatief groot aantal kleine pakketjes, wat de prestaties nadelig beïnvloedt. Als u zich bijvoorbeeld op het Xbox-netwerk bevindt, moet de waarde van de pakketgrootte minimaal 1365 bytes zijn. Als de maximale TCP-pakketgrootte te hoog is ingesteld, overschrijdt deze de fysieke MTU van het netwerk en verslechtert de prestatie doordat elk pakket in kleinere moet worden onderverdeeld. Dit proces wordt fragmentatie genoemd. Microsoft Windows-computers gebruiken standaard een maximale TCP-pakketgrootte van 1500 bytes voor breedbandverbindingen en 576 bytes voor inbelverbindingen om te voorkomen dat de MTU wordt overschreden.

MTU en Max TCP gerelateerde problemen Problem

Ethernet’s MTU van 1500 bytes beperkt de grootte van de pakketten die het doorkruisen. Het verzenden van een pakket dat groter is dan het maximale transmissievenster voor Ethernet, wordt jabberen genoemd. Als dit niet wordt aangepakt, kan gebrabbel een netwerk verstoren. Gewoonlijk wordt jabber gedetecteerd door repeaterhubs of netwerkswitches. De eenvoudigste manier om jabber te voorkomen, is door de maximale grootte van een TCP-pakket in te stellen op niet meer dan 1500 bytes. In theorie is de maximale grootte van een TCP-pakket 64K (65.525 bytes), wat veel groter is dan je ooit zult gebruiken. Desalniettemin kunnen er prestatieproblemen optreden als de maximale TCP-transmissie-instellingen op uw breedbandrouter thuis verschillen van de instellingen op individuele apparaten die erop zijn aangesloten.