Skip to content

Netwerken met mobiele telefoons en draadloze modems

28 de juli de 2021
GettyImages 157611498 5b81a8eb46e0fb0082e9d670

In plaats van verbinding te maken met een kabel die dienst doet als netwerkleiding, communiceren mobiele modems met internet via gsm-torens. Het gebruik van mobiele modems biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere typen modems. Met een mobiele modem is digitale mobiele service sneller dan inbelinternet en is internettoegang beschikbaar vanaf elke locatie met een mobiel signaal. Voor sommigen kan mobiele service goedkoper zijn dan andere vormen van breedbandinternet.

Soorten celmodems

Huidige modems volgen een van de drie vormfactoren:

  • Ingebouwd in mobiele telefoons: ondersteunt verbindingen in een configuratie die bekend staat als tethering.
  • Draagbare mobiele kaarten: Dit zijn netwerkadapters die op computers kunnen worden aangesloten, ook wel aircards genoemd.
  • Mobiele routers: Dit zijn draagbare netwerkrouters die ingebouwde mobiele modems bevatten.

Voor de meeste niet-zakelijke gebruikers zijn de ingebouwde modems de standaard hardware.

Een mobiele telefoon instellen als draadloze modem

Mobiele serviceproviders verkopen serviceplannen (dataplannen genoemd) die digitale telefoons autoriseren om als draadloze internetmodems te werken. Wanneer u zich abonneert op een data-abonnement, controleer dan of de service onbeperkt gebruik toestaat of een hoge bandbreedtelimiet heeft om buitensporige kosten te voorkomen. Een mobiele telefoon kan niet als modem werken tenzij er een compatibel abonnement is. Mobiele telefoons kunnen verbinding maken met apparaten in de buurt met een USB-kabel of het draadloze Bluetooth-protocol. Hoewel Bluetooth-verbindingen langzamer zijn dan USB, geven velen de voorkeur aan het gemak van draadloos als de computer dit ondersteunt (de meeste mobiele apparaten ondersteunen Wi-Fi). Beide typen bieden voldoende bandbreedte voor de meeste mobiele verbindingen. Smartphones van de huidige generatie ondersteunen ook het delen van internet door als mobiele Wi-Fi-hotspots te dienen, waardoor u geen compatibele kabels hoeft mee te nemen. Bedrijven die mobiele service bieden, bieden meestal de gratis software die nodig is om mobiele telefoons in te stellen als draadloze modems en de verbinding te beheren. Installeer de software op de computer die voor tethering moet worden gebruikt volgens de instructies van de provider. Moderne Android- en iOS-telefoons hebben geen speciale software nodig. Draagbare hotspot-mogelijkheid is opgenomen in het mobiele besturingssysteem. Gebruik deze mogelijkheid om persoonlijke hotspots in te stellen op Android en iOS.

Mobiele kaarten en routers instellen

Mobiele kaarten en routers werken hetzelfde als traditionele typen netwerkadapters en breedbandrouters. Aircards worden aangesloten op een USB-poort van een computer (of via een PCMCIA-slot), terwijl mobiele routers Ethernet- of Wi-Fi-verbindingen accepteren. Verschillende fabrikanten verkopen deze kaarten en routers.

Beperkingen van mobiele modemnetwerken

Hoewel de netwerksnelheden zijn toegenomen, bieden mobiele verbindingen met internet doorgaans lagere gegevenssnelheden dan andere vormen van breedbandinternet, soms onder de 1 Mbps. Internetproviders kunnen beperkingen opleggen aan het dagelijkse of maandelijkse datagebruik van hun mobiele service. Als u geen onbeperkt data-abonnement heeft, leidt het overschrijden van deze bandbreedtequota tot hoge kosten en mogelijk beëindiging van de service. De meeste mobiele dataproviders vertragen echter de snelheid van de service nadat de gebruiker een bepaalde limiet heeft bereikt, in plaats van extra kosten in rekening te brengen.